Hlavní obsah

Pravda a lži o antikoncepci

Foto: Thinkstock

Antikoncepci využíváme již padesát letFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Naplno si užíváme milování beze strachu z otěhotnění. Samy si určujeme, kdy chceme přivést na svět své dítě. Jsme rovnoprávnější a svobodnější. A to všechno díky zázračným antikoncepčním pilulkám, které v tomto roce slaví už své padesáté narozeniny. Podívejme se na jejich úplné začátky, i kam směřuje budoucí vývoj.

Článek

Způsob života společnosti ve 20. století ze všeho nejvíc ovlivnil vynález antikoncepční tabletky. Podle historiků mělo řízené početí na lidstvo mnohem větší dopad než třeba Einsteinova teorie relativity, vynález atomové bomby nebo dokonce internet.

Za vším hledej ženu

Vynálezcem a strůjcem této jedinečné antikoncepční tabletky s názvem Enovid (1960) byl Američan Gregory Pincus, ale nutno dodat, že byl nasměrován ženami Margaret Sanger (zdravotní sestra, průkopnice plánovaného rodičovství) a Katherine D. McCormick (mecenáška), které výzkum iniciovaly a pozitivně ovlivnily a neměly by se tedy ztratit za zády muže, jak tomu v historii často bývá. Evropa (Německo) přišla se svou tabletkou Anovlar (1961) o rok později. Nejprve k nim měly přístup jen vdané ženy, ale vlna antikoncepční ochrany brzy smetla puritánská pravidla a tabletka byla přístupná i svobodným dívkám. Ještě pro zajímavost, v Čechách byla antikoncepce předepisována od roku 1965, takže v tomto směru jsme se zařadili mezi vyspělé země.

Čím se můžeme chránit?

Nejsou to pouze antikoncepční pilulky, ale i nitroděložní tělíska, která každý den uvolňují jen minimální množství hormonů a navíc působí pouze lokálně na stěny dělohy. To pozitivně ovlivňuje míru krvácení, které je slabší než obvykle. Délka ochrany v tomto případě trvá až pět let, zbavujeme se tak starostí o pravidelné polykání tablet. Pro větší pohodlí jsou vhodné i tříměsíční injekce nebo transdermální náplasti, které se aplikují jednou za sedm dní a hormony jsou tělu dodávány kůží velmi rovnoměrně. 

Další variantou je vaginální antikoncepce, tj. globule, čípky, krémy a mnohé další. Poslední dobou stále stoupá obliba tzv. vaginálního kroužku, který se zavádí do pochvy vždy na začátku menstruace a vydrží tam celý měsíc.Samozřejmě chránit se můžeme kondomem, teplotní metodou a výpočtem plodných dnů ap.

Díky antikoncepci i krásnější

„Při předepisování antikoncepce vycházíme z celkového zdravotního stavu ženy. Dokonce ani vysoký krevní tlak, když je léčený, není důvodem antikoncepční pilulky zamítnout. Problém vzniká diagnostikováním trombózy, ale vždy nalezneme uspokojivou alternativu ochrany ženy, např. nehormonálním nitroděložním tělískem,“ říká gynekolog Jaroslav Jeníček. Navíc správným výběrem můžeme léčit akné, regulovat pravidelnost a sílu menstruace, ovlivnit PMS (premenstruační syndrom), zejména zadržování vody v organismu, u starších žen umocnit touhu po sexu apod. „Plusem antikoncepce je, že žena dochází na pravidelné roční gynekologické kontroly, které by třeba jinak opomíjela,“ říká MUDr. Jeníček.

Foto: forumzdravi.cz

Jedním ze způsobů jsou transdermální náplastiFoto: forumzdravi.cz

Výzkum pokračuje stále dál a zaměřuje se především na nové účinné látky, které by umožnily nižší dávkování hormonů a jejich lepší snášenlivost pro ženský organismus. Nejnovější typy antikoncepčních pilulek jsou již na bázi přirozeného estrogenu (obsahují estradiol valerát). Zajišťují harmonické dávkování, které umožňuje i dobrou kontrolu menstruačního cyklu, kladně ovlivňuje hladinu cholesterolu a kvalitu pleti. A stále více se klade důraz i na pozitivní doplňkové vlivy antikoncepce. Rozjíždí se výzkum antikoncepce, která by měla v těle regulovat množství kyseliny listové, jež zabraňuje rozštěpovým vadám u plodu.

Antikoncepce = méně potratů

Antikoncepce má pozitivní vliv i na snižování počtu potratů. Rozhodně se nezakládá na pravdě, že jsou lidé promiskuitnější nebo že začínají se sexuálním životem dříve, protože nad nimi nevisí „bič“ otěhotnění. Evropský průzkum (z roku 2009) iniciovaný společností Bayer Schering Pharma nepotvrdil, že mladí začínají dříve se sexem, např. v Čechách dívky začínají sexuálně žít v 18 letech, Polky v 19 letech, později přicházejí o panenství Turkyně, ve 21 letech, a Norky, Dánky začínají naopak kolem 15. roku života. Dnešní moderní ženu si bez antikoncepční pilulky nelze vůbec představit. Dává jí možnost rozhodovat se nejen o svém životě, ale i o životě, který teprve přijde.

Ještěže ji máme, co říkáte? P. S.: Pokud si nevíte rady s výběrem té správné antikoncepce nebo máte potíž s jinými gynekologickými obtížemi, navštivte naši speciální poradnu MUDr. Zuzany Fučíkové, CSc. – ZDE!

Reklama

Související témata:

Načítám