Hlavní obsah

Přechytračte svoje geny a zhubněte jen tam, kde chcete!

Foto: Thinkstock

Menší prsa? O ta stojí jen málokterá žena. Bohužel, úbytek tělesného tuku se často nejdřív projeví právě v téhle oblastiFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cvičíte, nejíte, snažíte se – a nejviditelnějším výsledkem je o dvě čísla menší podprsenka a propadlé tváře. Tukové polštářky na bocích? Ty se potvory ani nehnou! Dá se s tím něco dělat?

Článek

Existuje způsob, jak spálit tuk jen z vybraných částí těla, ale tam, kde se vám to líbí, zůstat příjemně zaoblená? Naprostá většina z vás má spíš negativní zkušenost. Tak jako naše čtenářka Lenka, která během třítýdenního pobytu v nemocnici zhubla o osm kilo.

„Na kapačkách to jde samo. Když jsem pak měla jet domů, musela jsem si půjčit od dcery pásek, aby ze mě nespadly kalhoty. Spokojenost mi to ale nepřineslo. Nejvíc tuku mi ubylo na prsou a v obličeji, takže mi známí neříkali ,ty jsi tak štíhlá!´, ale ,vypadáš nějak špatně, nejsi nemocná?´ A manžel, který měl pro moje obliny slabost, byl vyloženě nešťastný.“

Změnit rozložení tuku? Jde to, ale jen trochu

Lenka neměla šanci svoji postavu ovlivnit, protože zhubla jen snížením příjmu energie, bez pohybu. To je cesta do pekel – však také po návratu z nemocnice všechno rychle nabrala zpátky, k velké manželově radosti (o tom, proč hubnutí bez cvičení nefunguje, si přečtěte tady). „Mohu potvrdit, že genetika je mocná a spalovat tuky pouze z určitých tělesných partií je velmi obtížné,“ připouští výživová poradkyně a trenérka Nikola Hanyšová. Přesto nabízí určitou naději: promyšleným cvičením lze přírodu aspoň trochu oklamat.

Foto: Thinkstock

Jste-li typ „hruška", budete celý život bojovat s faldíky na bocích. Přesto buďte ráda, „jablkům" se tuk ukládá do břišní dutiny, kde mnohem víc škodí zdravíFoto: Thinkstock

Mírná zátěž, ale hodně opakování

„Na spalování tuků je obecně velmi účinný takzvaný vysokointervalový – HIT – trénink, při kterém se střídají intenzivní úseky s těmi o střední či nízké intenzitě. Zrychlený metabolismus přetrvává ještě dlouho po jeho ukončení,“ vysvětluje Nikola Hanyšová.

Abyste podpořili spalování tuku v konkrétních partiích, doporučuje trenérka vyčerpat z nich ještě před samotnou aerobní aktivitou zásoby energie. Pokud tedy chcete umocnit například spalování tuku na břiše, doporučuje ho zatížit vyšším počtem cviků o lehčí zátěži. Čím víc opakování, tím dřív dojde pracujícímu svalu energie a „přepne“ na spalování tuků.

Takhle přimějete bříško spalovat

Jak to může vypadat v praxi? „Dáte si například dvojsérii posilovacích cviků na břicho: zkracovačky – sedy-lehy, při kterých zdviháte jen hrudník, tak aby zůstala bedra na zemi, a nohy jsou volné, nezapřené – a zdvihy pánve vleže na zádech. Pak následuje 10 minut intenzivního aerobního tréninku na pásu nebo rotopedu. A pak jdete opět na sérii posilování. To celé zopakujete 3–5x,“ radí trenérka Hanyšová.

Foto: Thinkstock

I obzvlášť vytrvalý tuk v oblasti stehen a hýždí může podlehnout promyšlenému cvičení, ovšem v kombinaci se sníženým příjmem kaloriíFoto: Thinkstock

Prohřátí? Ano, ale do igelitu se raději nebalte

Další finta, která může podle Nikoly Hanyšové pomoci, je zahřátí partií, na kterých hodláte zamakat: „Dané místo se díky prohřátí lépe prokrví, a to podpoří spalování tuků. Kolegyně trenérka si například velmi pochvaluje termošortky. U klientek jsem se setkala i s tím, že při cvičení používaly potravinovou fólii, myslím si ale, že to může být spíš ke škodě než k užitku, kvůli nepohodlí i nebezpečí zapaření."

A dodává: „Lepší je využít prohřívací emulzi. Partie, kterou cvičíte, by vždycky měla být v teple a oblečená. Dobrý efekt má i saunování a používání lufy v kombinaci s různými kofeinovými zábaly. A počítejte s tím, že prohřívání je jen malá berlička, která představuje jen zlomeček úspěchu. Hlavní je cvičení v kombinaci s vhodným jídelníčkem a pitným režimem!“

Jakou zkušenost máte s nebezpečnými partiemi vy? Podařilo se vám zhubnout tam, kde jste chtěly?

Související témata:

Načítám