Hlavní obsah

Předvánoční pečení? Zapojte do hry sušené ovoce!

Foto: Jakub Jurdič

Zima je ta pravá sezona sušeného a kandovaného ovoce, tak toho využijte!Foto: Jakub Jurdič

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sušené ovoce, kandovaná kůra či zázvor, přidat můžete i ořechy. O čem je řeč? O dnešních třech receptech na zázvorové muffiny, biskupský chlebíček a nadýchaný tvarožník. Tohle prostě musíte vyzkoušet.

Článek

Kdo by si dovedl představit zimu bez křížal a sladkých kandovaných kousků kůry či ovoce? My tu pro vás máme tři recepty na sladké dobroty, kterými neuděláte chybu ani na slavnostním stole. Dáte si?

Zázvorové muffiny z celozrnné mouky

Na 10–12 kousků potřebujete: 100 g hladké mouky, 100 g celozrnné pšeničné mouky, 1/2 prášku do pečiva, 75 g cukru, velké vejce, 3 lžíce oleje, 200 g ricotty, 50 ml mléka (místo ricotty s mlékem můžete použít 250 g bílého jogurtu), 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru, 2 lžíce kandovaného zázvoru a 2 lžíce třtinového cukru

Foto: Jakub Jurdič

Komu výrazná chuť zázvoru nevyhovuje, může místo něj do těsta přimíchat v pálence namočené meruňkyFoto: Jakub Jurdič

Postup: Troubu zapněte na 180 stupňů. Mouky prosejte s kypřicím práškem a cukrem, v druhé míse smíchejte vajíčko s ricottou, mlékem, olejem a nastrouhaným zázvorem a směs pak přelijte k mouce. Přidejte jemně nakrájený kandovaný zázvor a vařečkou vypracujte tužší těsto, podle potřeby můžete ještě trochu mléka přidat. Košíčky na muffiny naplňte těstem kousek pod okraj, povrch každého posypte trochou třtinového cukru a dejte na 20 minut péct do trouby. Těsto krásně nabude a cukr na povrchu vytvoří tenkou sladkou krustičku, která pečením rozpraská. Je to paráda!

Tvarožník se sušeným ovocem

Na formu o průměru 24 cm potřebujete: 1 kg měkkého tvarohu, 6 vajec, 4 lžíce mandlové moučky, 2 lžíce polohrubé mouky, 2 vanilkové cukry, 2 lžíce cukru krupice, sušené nebo kandované ovoce ovoce podle chuti a alkohol na jeho namočení (já jsem použila 2 lžíce kandované citrusové kůry, hrst rozinek namočených v amarettu a hrst brusinek namočených v griotce) a podle potřeby i tuk a strouhanku na formu, hrst mandlových lupínků a 2 lžíce třtinového cukru na ozdobu. Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu!

Foto: Jakub Jurdič

Jemný tavrožník doplněný o kandovanou citrusovou kůru je vážně lahodaFoto: Jakub Jurdič

Postup: V tuhle chvíli se vám bude hodit robot. Troubu zapněte na 180 stupňů. Do mísy rozklepněte vejce, přidejte všechen cukr a vyšlehejte do vysoké husté pěny. Pak do ní postupně zašlehejte všechen tvaroh a mandlovou i polohrubou mouku. Nakonec do těsta vmíchejte nasekané ovoce a kůru. Těsto nalijte do vymazané a vysypané formy, posypte mandlovými lupínky a třtinovým cukrem a pečte asi 20 minut. Pak teplotu zvyšte na 200 stupňů a pečte dalších 15–20 minut dozlatova.

Biskupský chlebíček

Potřebujete: 200 g másla, 200 g cukru moučka, 250 g hladké mouky, 5 velkých vajec, 1/2 kypřicího prášku do pečiva, předem namočené sušené ovoce, kterým nešetřete, a podle chuti i kandovanou kůru či zázvor (já jsem použila hrst brusinek namočených v griotce, hrst rozinek namočených v amarettu, asi 10 datlí namočených v černém čaji a hrst sušených meruněk, které jsem ani nemáčela). Všechny ingredience musí mít pokojovou teplotu!

Na polevu si připravte: 70 g hořké čokolády, 1,5 lžíce rostlinného oleje a na ozdobu můžete přidat i 2 lžíce mandlových lupínků a lžíci brusinek

Foto: Jakub Jurdič

Zlatý hřeb dne? Dejte si tenhle skvělý biskupský chlebíčekFoto: Jakub Jurdič

Postup: Předem namočené a kandované ovoce nasekejte na kousky, troubu zapněte na 180 stupňů a formu na biskupský chlebíček vyložte pečicím papírem nebo alobalem. Změklé máslo vyšlehejte s moučkovým cukrem do hladké pěny a postupně přidejte i vaječné žloutky. Bílky vyšlehejte zvlášť do tuhého sněhu. Do vyšlehaného másla zašlehejte i mouku promíchanou s kypřicím práškem a nakonec i sníh z bílků. Vše důkladně, ale jen zlehka promíchejte a nakonec přidejte i připravené ovoce. Těsto nalijte do připravené formy, zarovnejte povrch a vložte do trouby, kde chlebíček pečte asi 45 minut.

Upečený chlebíček nechte asi 10 minut zchladnout a vyndejte ho z formy. Na mřížce ho pak nechte úplně vychladnout. Mezitím si v parní lázni připravte polevu: rozpusťte čokoládu a přimíchejte do ní trošku rostlinného oleje. Vychladlý chlebíček zbavte papíru či alobalu, seřízněte jeho vršek a touto seříznutou stranou ho položte na mřížku. Chlebíček polijte čokoládovou polevou, tu podle potřeby rozetřete a povrch posypte nasekanými mandlovými lupínky a brusinkami. Polevu nechte zaschnout a můžete podávat!

Jaké dobroty se sušeným či kandovaným ovocem pečete vy?

Reklama

Načítám