Hlavní obsah

Předzvěst Vánoc: Upečte si luxusní domácí sušenky!

Foto: Greta Blumajerová

Pusťte se do domácích sušenek, jsou hotové do hodiny!

Velké domácí sušenky u vás svedou vykouzlit vánoční atmosféru během chvíle. Voní, křupou, je v nich čokoláda. Připravili jsme pro vás univerzální recept, a k němu spoustu chutných variací. Co vy na to?

Článek

Mlsají vaše děti rády? Upečte jim domácí sušenky! Voní máslem, lehce křupou a jsou plné kousků čokolády. A kdyby vás po chvíli přece jen omrzely? Nebojte, tenhle recept má jedno další kouzlo: hranicí jeho variací je jen a jen fantazie...

Na základní těsto (10 sušenek) potřebujete:240 g hladké mouky, půl lžičky jedlé sody, lžičku soli, 100 g tmavého třtinového cukru, 100 g cukru krystal, 100 g čokolády (s obsahem 70 % kakaa), 165 g másla, 1 středně velké vejce

V jedné míse smíchejte mouku, jedlou sodu a sůl, v druhé míse promíchejte oba druhy cukru tak, aby cukrová směs byla bez hrudek. Čokoládu nasekejte na drobné kousky, přesypte ji do hrubého síta a párkrát s ním zatřeste tak, že se zbavíte čokoládového prášku, který by těsto zabarvil (to v této základní variantě nechcete... nebo ano?).

Foto: Greta Blumajerová

Těsto rozdělte na části, každá by měla vážit asi 75 g

Máslo změklé na pokojovou teplotu vložte po kouscích do větší mísy. Zapněte ruční šlehač a mixujte, dokud nebude mít konzistenci přesně mezi tekutým a pevnějším skupenstvím (něco jako dobře ušlehaná majonéza). Přidejte cukrovou směs a pokračujte ve šlehání asi 4 minuty. Vejce vidličkou rozkvedlejte v hrnečku, přidejte je do těsta a velmi krátce zapracujte na nejnižší otáčky (stačí půl minuty).

Foto: Greta Blumajerová

Nejprve vytvarujte kuličky

Na nízké otáčky pokračujte, teď do základu vmíchejte směs s moukou; sypte nadvakrát, každému propracování dejte opět tak půl minuty. Zbývá jen do směsi vhodit nasekanou čokoládu, promíchat stěrkou a těsto zabalit do potravinové fólie. Mělo by ještě půl hodiny odpočívat v lednici. Troubu předehřejte na 165 stupňů na horkovzduch. Nachystejte si plechy s pečicím papírem.

Foto: Greta Blumajerová

Kuličky stlačte v dlaních a pokládejte je na plech, vejde se vám na něj maximálně 5 kusů

Těsto rozdělte na 10 částí (zhruba po 75 gramech) a každou z nich proměňte v dlaních v hladkou kuličku. Kuličky mezi dlaněmi splácněte a pokládejte je na plech dál od sebe: počítejte s tím, že se v troubě ještě roztáhnou. Pečte v troubě 16 až 18 minut, dokud nezačnou okraje mírně zlátnout.

Sušenky jsou nejlepší v den upečení, v plastovém boxu vám vydrží ale až tři dny.

Foto: Greta Blumajerová

A je čas ochutnávat!

Další hravé variace, které stojí za zkoušku:

  • Část mouky v receptu nahraďte kakaem (asi 40 až 50 g)
  • Okořeňte těsto lžičkou skořice a lžičkou vanilky. A přidejte do základu hrst rozinek!
  • Místo čokolády dejte do základu nasekané pekanové ořechy a doplňte je zrníčky z půlky vanilkového lusku.
  • Zkuste přidat do těsta 2 lžičky arašídového másla a k tomu hrst sekaných arašídů.
  • Část mouky (asi 30 g) nahraďte ovesnými vločkami a těsto ovoňte jemně strouhanou citronovou kůrou.
  • Do těsta zamíchejte nasekané meruňky a pistácie.
  • Vánoční atmosféru navodí strouhaný kokos v kombinaci s kakaem.
  • Vyzkoušejte do těsta přimíchat mrazený rybíz nebo borůvky.
  • Jste připraveni na experimenty? Zapojte do hry sekanou bazalku a strouhanou kůru z limetky.

A jaké sladkosti mají děti nejraději u vás doma?

ynezorPumanzeSaNyknalC