Hlavní obsah

Víkendové vaření: Superčokoládové sušenky

Foto: Petr Makovička

Tentokrát se Markéta pustila do superčokoládových sušenek

Už jste někdy ochutnali „maximálně“ čokoládové sušenky? Že ne? Tak to pro vás mám skvělý tip! Tyhle malé skoro černé bochánky se doslova rozplývají na jazyku, a co víc, nejsou vůbec suché a tvrdé jako sušenky klasické. Navíc vám při pečení nádherně provoní celý byt. Zkuste je podle našeho receptu ve Víkendovém vaření s Markétou.

Článek

Ideálně velké jsou tak akorát do pusy, obzvlášť když vás honí mlsná. Domácí sušenky mají oproti kupovaným spoustu výhod. Nejen, že jsou zdravější a levnější, ale podle momentální chuti můžete kouzlit s různými příchutěmi. Dnešní recept je na základní čokoládové biskity a jako bonus přidávám ještě vanilkové s osvěžující bezinkovou šťávou!

Na 32 kousků čokoládových sušenek si připravte: 200 g hořké 70% čokolády, 90 g másla (ne margarínu), 115 g cukru písek (krystal – pokud chcete, aby sušenky křupaly), 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 200 g hladké mouky, 25 g hořkého kakaa, 1/2 lžičky jedlé sody, špetku soli a moučkový cukr.

Foto: Petr Makovička

Stačí málo, a přivede vás to k čokoládové blaženosti

Čokoládové šílenství

Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu spolu s máslem. Vmíchejte pískový cukr a nechte úplně rozpustit, pokud použijete krystalový, nerozpouštějte ho úplně. Rozehřáté odstavte z plotny a postupně zašlehejte pomocí vidličky vejce. Přidejte vanilkový cukr nebo semínka z vanilkového lusku.

Foto: Petr Makovička

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem a přidejte cukr

Foto: Petr Makovička

V druhé míse smíchejte zbytek ingrediencí

Do druhé mísy si připravte prosátou mouku se sodou, kakaem a solí. Vmíchejte po částech do rozpuštěné čokolády, aby vám nevznikly hrudky. Měli byste mít lepivé hutné těsto. Mísu přikryjte fólií a dejte chladit alespoň na dvě hodiny do ledničky.

Foto: Petr Makovička

Vmíchejte vejce a míchejte do hutna

Troubu roztopte na 160 °C a připravte si dva plechy s pečicím papírem. Pomocí lžíce si odkrajujte z těsta stejné množství hmoty a tvarujte kuličky, které lehce splácněte. Obalte je v moučkovém cukru a dejte péct na 10–15 minut podle velikosti. Sušenky na povrchu popraskají a spolu s cukrem vytvoří mozaiku. Pokud je chcete mít jen tmavě hnědé, moučkový cukr vynechejte.

Foto: Petr Makovička

Vytvořit sušenky není nic těžkého

Foto: Petr Makovička

Hotové sušenky poklademe na plech

Po vyjmutí z trouby je nechte 2 minuty odpočinout na plechu a poté je můžete přesunout na talíř. Vychladnou během chvilky. Chtěla jsem otestovat, jak dlouho vydrží uskladněné, bohužel nepřežily ani do druhého dne:-).

Tipy a triky od Markéty

• Místo kvalitní a drahé čokolády můžete použít i klasickou na vaření, odrazí se to však na chuti sušenek.

• Nepoužívejte margarín, je měkční než máslo a nechutná tak dobře.

• Pro ještě čokoládovější chuť můžete do hotového těsta, než ho dáte vychladit, nalámat kousky čokolády, třeba i bílé.

• Přidávat můžete nejen čokoládu, ale i sušené nebo čerstvé ovoce a ořechy.

• Pokud nemáte jedlou sodu po ruce, použijte kypřicí prášek do pečiva v dvojnásobném množství.

• Výborně chutnají nalámané v bílém jogurtu.

Recept na vanilkové sušenky

Připravte si 2 a ¾ šálku hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 1 šálek změklého másla, 1 a ½ šálku cukru písek, 1 vejce, 1 vanilkový cukr nebo vanilkový lusk. Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva. Cukr a máslo utřete do pěny, vejce s vanilkou vyšlehejte. Vše opatrně smíchejte, aby těsto zůstalo provzdušněné. Na pečicí papír dělejte pomocí lžičky malé bochánky. Dejte do předem vyhřáté trouby na 190 °C péct na 8–10 minut. Po upečení nechte 2 minuty odležet, a pak je přendejte na talíř, kde úplně vychladnou.

Tip na bezinkovou šťávu, která se k sušenkám skvěle hodí!

Protože je sezona kvetoucího bezu, byla by škoda toho nevyužít. Bez skvěle chutná a má léčivé účinky. Sbírejte ho, když je plný pylu, ne těsně po dešti. Budete potřebovat 25–30 velkých květů bezu černého, 2 litry převařené vody, 2 kg cukru, 70 g kyseliny citronové a 2 bio citrony.

Nejprve převařte vodu a nechte ji úplně vychladnout. Sirup díky převařené vodě déle vydrží. Celé květy vložte do velké zavařovací sklenice nebo do hrnce a zalijte je vodou, přidejte na kolečka pokrájené citrony a kyselinu citronovou. Zakryjte a nechte 24 hodin louhovat. Poté přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a přidejte cukr. Občas zamíchejte, dokud se úplně nerozpustí. Chvilku to trvá. Sirup naplňte do čistých lahví a uskladněte v ledničce. Při správném skladování vám vydrží až 1 měsíc. Řeďte vodou 1 : 8.

Domácí sušenky a bezinkový sirup, co vám to připomíná? Mně osobně určitě chuť dětství! Pojďte si ho připomenout společně se mnou nebo udělejte radost svým ratolestem, ať mají v dospělosti také na co vzpomínat.

Foto: Petr Makovička

Po čokoládových sušenkách se jen zapráší

Jaké dobroty jste mlsali vy, když jste byli malí? Připravujete něco z toho i svým dětem? Jaké sušenky pečete na Vánoce? Podělte se o to s námi v diskusi pod článkem!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama