Hlavní obsah

Víkendové vaření: Superčokoládové sušenky

Foto: Petr Makovička

Tentokrát se Markéta pustila do superčokoládových sušenekFoto: Petr Makovička

Reklama

Už jste někdy ochutnali „maximálně“ čokoládové sušenky? Že ne? Tak to pro vás mám skvělý tip! Tyhle malé skoro černé bochánky se doslova rozplývají na jazyku, a co víc, nejsou vůbec suché a tvrdé jako sušenky klasické. Navíc vám při pečení nádherně provoní celý byt. Zkuste je podle našeho receptu ve Víkendovém vaření s Markétou.

Článek

Ideálně velké jsou tak akorát do pusy, obzvlášť když vás honí mlsná. Domácí sušenky mají oproti kupovaným spoustu výhod. Nejen, že jsou zdravější a levnější, ale podle momentální chuti můžete kouzlit s různými příchutěmi. Dnešní recept je na základní čokoládové biskity a jako bonus přidávám ještě vanilkové s osvěžující bezinkovou šťávou!

Na 32 kousků čokoládových sušenek si připravte: 200 g hořké 70% čokolády, 90 g másla (ne margarínu), 115 g cukru písek (krystal – pokud chcete, aby sušenky křupaly), 3 vejce, 1 vanilkový cukr, 200 g hladké mouky, 25 g hořkého kakaa, 1/2 lžičky jedlé sody, špetku soli a moučkový cukr.

Foto: Petr Makovička

Stačí málo, a přivede vás to k čokoládové blaženostiFoto: Petr Makovička

Čokoládové šílenství

Ve vodní lázni rozpusťte nalámanou čokoládu spolu s máslem. Vmíchejte pískový cukr a nechte úplně rozpustit, pokud použijete krystalový, nerozpouštějte ho úplně. Rozehřáté odstavte z plotny a postupně zašlehejte pomocí vidličky vejce. Přidejte vanilkový cukr nebo semínka z vanilkového lusku.

Foto: Petr Makovička

Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu s máslem a přidejte cukrFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

V druhé míse smíchejte zbytek ingrediencíFoto: Petr Makovička

Do druhé mísy si připravte prosátou mouku se sodou, kakaem a solí. Vmíchejte po částech do rozpuštěné čokolády, aby vám nevznikly hrudky. Měli byste mít lepivé hutné těsto. Mísu přikryjte fólií a dejte chladit alespoň na dvě hodiny do ledničky.

Foto: Petr Makovička

Vmíchejte vejce a míchejte do hutnaFoto: Petr Makovička

Troubu roztopte na 160 °C a připravte si dva plechy s pečicím papírem. Pomocí lžíce si odkrajujte z těsta stejné množství hmoty a tvarujte kuličky, které lehce splácněte. Obalte je v moučkovém cukru a dejte péct na 10–15 minut podle velikosti. Sušenky na povrchu popraskají a spolu s cukrem vytvoří mozaiku. Pokud je chcete mít jen tmavě hnědé, moučkový cukr vynechejte.

Foto: Petr Makovička

Vytvořit sušenky není nic těžkéhoFoto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

Hotové sušenky poklademe na plechFoto: Petr Makovička

Po vyjmutí z trouby je nechte 2 minuty odpočinout na plechu a poté je můžete přesunout na talíř. Vychladnou během chvilky. Chtěla jsem otestovat, jak dlouho vydrží uskladněné, bohužel nepřežily ani do druhého dne:-).

Tipy a triky od Markéty

• Místo kvalitní a drahé čokolády můžete použít i klasickou na vaření, odrazí se to však na chuti sušenek.

• Nepoužívejte margarín, je měkční než máslo a nechutná tak dobře.

• Pro ještě čokoládovější chuť můžete do hotového těsta, než ho dáte vychladit, nalámat kousky čokolády, třeba i bílé.

• Přidávat můžete nejen čokoládu, ale i sušené nebo čerstvé ovoce a ořechy.

• Pokud nemáte jedlou sodu po ruce, použijte kypřicí prášek do pečiva v dvojnásobném množství.

• Výborně chutnají nalámané v bílém jogurtu.

Recept na vanilkové sušenky

Připravte si 2 a ¾ šálku hladké mouky, ½ prášku do pečiva, 1 šálek změklého másla, 1 a ½ šálku cukru písek, 1 vejce, 1 vanilkový cukr nebo vanilkový lusk. Prosátou mouku smíchejte s práškem do pečiva. Cukr a máslo utřete do pěny, vejce s vanilkou vyšlehejte. Vše opatrně smíchejte, aby těsto zůstalo provzdušněné. Na pečicí papír dělejte pomocí lžičky malé bochánky. Dejte do předem vyhřáté trouby na 190 °C péct na 8–10 minut. Po upečení nechte 2 minuty odležet, a pak je přendejte na talíř, kde úplně vychladnou.

Tip na bezinkovou šťávu, která se k sušenkám skvěle hodí!

Protože je sezona kvetoucího bezu, byla by škoda toho nevyužít. Bez skvěle chutná a má léčivé účinky. Sbírejte ho, když je plný pylu, ne těsně po dešti. Budete potřebovat 25–30 velkých květů bezu černého, 2 litry převařené vody, 2 kg cukru, 70 g kyseliny citronové a 2 bio citrony.

Nejprve převařte vodu a nechte ji úplně vychladnout. Sirup díky převařené vodě déle vydrží. Celé květy vložte do velké zavařovací sklenice nebo do hrnce a zalijte je vodou, přidejte na kolečka pokrájené citrony a kyselinu citronovou. Zakryjte a nechte 24 hodin louhovat. Poté přeceďte přes jemné sítko nebo plátýnko a přidejte cukr. Občas zamíchejte, dokud se úplně nerozpustí. Chvilku to trvá. Sirup naplňte do čistých lahví a uskladněte v ledničce. Při správném skladování vám vydrží až 1 měsíc. Řeďte vodou 1 : 8.

Domácí sušenky a bezinkový sirup, co vám to připomíná? Mně osobně určitě chuť dětství! Pojďte si ho připomenout společně se mnou nebo udělejte radost svým ratolestem, ať mají v dospělosti také na co vzpomínat.

Foto: Petr Makovička

Po čokoládových sušenkách se jen zaprášíFoto: Petr Makovička

Jaké dobroty jste mlsali vy, když jste byli malí? Připravujete něco z toho i svým dětem? Jaké sušenky pečete na Vánoce? Podělte se o to s námi v diskusi pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám