Hlavní obsah

Přejděte na letní režim v péči o pleť!

Foto: Profimedia

Snažte se, aby byla vaše pleť i v létě krásná a zdravá!Foto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V letních měsících jste častěji na sluníčku a tomu je zapotřebí přizpůsobit i péči o pleť… Poradíme vám, jakou kosmetikou se vybavit, aby vaše pleť zářila zdravím, a hlavně krásou!

Článek

Dní, kdy ochotně nastavujete svou tvář slunci, se v létě najde bezpočet, a je nezbytné na to svou pleť připravit vhodnou kosmetikou. Jinak si obličej snadno spálíte, navíc bude mít vaše pleť sklony k vysušování a šupinatění. Ze všeho nejdůležitější proto je, abyste pleti zajistily dostatečnou hydrataci a zároveň ochranu před UV zářením.

V kosmetické taštičce by vám tedy neměl chybět hydratační krém odpovídající vašemu typu pleti, ideálně vybavený UV ochranou, nejméně SPF 15 (pokud máte pleť citlivější nebo vás trápí pigmentové skvrny, vyberte si však krém s ještě vyšším SPF).

Používáním kvalitního hydratačního krému zamezíte odpařování vody z pleti a zachováte nezbytnou vlhkost v jejích vnějších vrstvách. „Voda je základem všech biologických procesů. Pomáhá udržovat pleť pružnou, umožňuje správnou funkci enzymů a přispívá k optimální bariérové funkci rohové vrstvy. Vodou je horní vrstva pleti posílena a ochráněna před poškozením,” dodává k tomu Dr. Alexander Filbry, vedoucí laboratoře vývoje dermokosmetických produktů Eucerin.

Dejte pleti napít

Hydrataci potřebuje každý typ pleti. Dokonce i mastná a smíšená pleť se sklony k tvorbě mazu v T-zóně můžou být působením vnějších a vnitřních vlivů v určitých místech na obličeji dehydratované (nejčastěji na tvářích a kolem očí). Při výběru hydratačního krému si ale všímejte, pro jaký typ pleti je produkt určen. A pokud máte pleť mastnou nebo smíšenou, vybírejte si krémy, které neobsahují olejové složky. Ty prospívají spíše velmi suché pleti.

Hydratační krém nanášejte zpravidla na důkladně vyčištěný obličej. Pozor si však dejte na odličovadla obsahující alkohol, která z pleti odstraňují nečistoty příliš násilně. Mohou vám narušit kožní bariéru natolik, že pak v sobě pleť nezvládá zadržovat vodu, a tím dochází k jejímu vysoušení. Pro šetrné odlíčení jsou proto vhodné třeba micelární vody určené pro váš typ pleti.

Foto: Archiv firem

Odličujte se micelární vodou s fyziologickým pH 5,5 bez obsahu alkoholu a parabenů. Šanci můžete dát i zklidňující micelární vodě 3 v 1. Na foto (zleva): Mixa, 199 Kč a Nivea, 169 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Po vyčištění zajistěte pleti dostatečnou hydrataci krémem Eucerin AQUAporin ACTIVE s SPF 25 pro normální až smíšenou pleť. Nebo sáhněte po hydratačním pleťovém krému L’Oréal Triple Active vhodným pro suchou a citlivou pleť. Je s UV ochranou, vitaminem E a ceramidy. Na foto (zleva): Eucerin, 555 Kč a L’Oréal, 159 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Dehydratovanou citlivou pleť můžete hýčkat lehkým krémem Hydraphase Intense Légère. Mastné pleti se sklony k akné prospěje intenzivní hydratační denní krém DermoPURIFYER, který předchází jejímu vysoušení způsobenému léčbou akné. Krém navíc disponuje SPF 30. Na foto (zleva): La Roche-Posay, 559 Kč a Eucerin, 395 KFoto: Archiv firem

Něco pro krásu

Pokud se ani v létě neobejdete bez make-upu, můžete po své ranní dávce hydratačního krému na tvář ještě aplikovat lehký make-up, tónovací BB či CC krém. Většina z nich dnes také nabízí ochranu před UV zářením.

Foto: Archiv firem

Všechny typy pigmentace, drobné nedokonalosti pleti i viditelné póry zakryjete hydratačním a rozjasňujícím BB krémem Skin Dream SPF 30 s nemastným složením. Příjemnou a lehkou strukturou si vás získá i rozjasňující make-up Bourjois Happy Light. Na foto (zleva): Oriflame, 229 Kč a Bourjois, 199 KčFoto: Archiv firem

Osvěžení kdykoli

Kromě hydratačního a tónovacího krému se na léto vybavte i termální vodou ve spreji. Jednu si nechejte například na stole v práci a druhou (nejlépe v menším cestovním balení) noste v kabelce neustále u sebe. Několikrát za den si obličej vodou přestříkejte. Termální sprškou pleť osvěžíte, zklidníte a zabráníte jejímu vysoušení.

Foto: Archiv firem

Termální vodou ve spreji pleť ještě lépe zhydratujete, stimulujete obnovu buněk v pleti a zároveň zabojujete proti škodlivým volným radikálům. Na foto (zleva): Vichy, 230 Kč/150 ml a La Roche-Posay, 180 Kč/150 mlFoto: Archiv firem

Noční rozmazlování

Ani v létě nezapomínejte na noční péči o pleť. Během spánku se totiž veškeré hydratační a výživné látky do pleti lépe vstřebávají. Než se uložíte ke spánku, aplikujte proto na obličej noční hydratační krém nebo sérum a jednou či dvakrát týdně večer si dopřejte i hydratační masku. Ráno bude vaše pleť odpočatější, jemnější a zářivější.

Foto: Archiv firem

Odlíčenou tvář každý večer ošetřete nočním hydratačním gelovým krémem Anew Hydro-Advance nebo vyzkoušejte hloubkově hydratující pleťové sérum Lancôme Visionnaire Advanced Skin Corrector pro všechny typy pleti, které je vhodné i pro citlivé oční okolí. Na foto (zleva): Avon, 290 Kč a Lancôme, 1799 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Záchranou pro vaši vyprahlou pleť se stane hydratační pleťová maska Essentials. Asi po 20 minutách působení obličej opláchněte vlažnou vodou. Nebo aspoň jednou týdně zkuste masku Lancôme Masque Hydra Intense, která zvládne vyhladit i první vrásky způsobené právě dehydratací. Na foto (zleva): Oriflame, 99 Kč a Lancôme, 897 KčFoto: Archiv firem

Se sluncem zadobře

Pokud se chystáte na dovolenou a máte v plánu vystavit svou tvář přímému slunečnímu záření, nezapomeňte se vybavit také opalovacím krémem s vyšším ochranným faktorem. Na obličej volte ideálně SPF 30 nebo SPF 50. Pozor: účinnost opalovacího krému se snižuje pocením, vlhkostí a namáčením se ve vodě. Opalovací krém proto na pleť nanášejte opakovaně i několikrát za den.

Ani opalovací krém s vysokým faktorem vám ale nezajistí 100% ochranu před škodlivým UV zářením. Od 11 do 15 hodin, kdy je intenzita slunečního záření nejsilnější a nejškodlivější, se tedy slunce snažte spíše stranit.

„Pokud ochranu před sluncem podceníte a sluneční expozice je nadměrná, dojde ke spálení pokožky. Na postižených místech je pak pokožka dočasně nebo natrvalo ztenčená, tudíž náchylnější k infekci a ke změnám na kůži. V lepším případě dojde k nevzhledné pigmentaci, v tom horším si koledujete o kožní nádory, jako je basaliom nebo maligní melanom kůže,” varuje dermatolog Miloš Kravciv z Lékařského domu v Praze.

Foto: Archiv firem

Citlivou pleť v obličeji chraňte vyšším faktorem. Důvěřovat můžete opalovacímu krému s SPF 50 od Avène nebo nemastnému krému Piz Buin Ultra Light SPF 30, který odolává potu a vodě, navíc je vybaven praktickým aplikátorem. Na foto (zleva): Avène , 499 Kč a Piz Buin, 228 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Po opalování zkuste univerzální bio kokosový olej. Dá se použít na pleť, pokožku celého těla i na vlasy. Vsadit můžete i na klasické mléko po opalování Piz Buin After Sun Soothing & Cooling Moisturising s Aloe Vera. Výborně hydratuje, chladí a redukuje zarudnutí způsobené UV zářením. Na foto (zleva): Saloos, 249 Kč a Piz Buin, 269 KčFoto: Archiv firem

P. S.: V letním období se raději vyhýbejte některým estetickým zákrokům, po kterých se pleť stává ještě citlivější. „Ošetření lasery, chemický peeling a podobně je dobré podstupovat v době, kdy před sebou máte co nejdelší dobu bez slunění,” dodává na závěr dermatolog Miloš Kravciv.

Máte svůj oblíbený kosmetický produkt, na který nedáte v létě dopustit? Napište nám!

Načítám