Hlavní obsah

Překyselený organismus: Je nebezpečnější, než si myslíte

Foto: Thinkstock

Za mnoha neduhy může být přílišná kyselost organismuFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vypadávající vlasy, praskliny na nehtech, pálení žáhy... To je jen malá ukázka toho, co se děje, když vaše tělo vyhlásí chemický poplach. Proč to dělá? Trápí ho překyselení!

Článek

Aby složitá továrna zvaná lidský organismus dobře fungovala, musí v ní vládnout rovnováha. Mimo jiné to znamená i správný poměr mezi kyselinami a zásadami, který vyjadřuje číslo známé jako pH. Čím je prostředí kyselejší, tím je pH nižší (třeba v žaludku byste naměřili pH 1). Jsou-li kyseliny a zásady v rovnováze, má pH hodnotu 7; naše tělo ale pro svůj zdárný provoz potřebuje prostředí mírně zásadité. „Správné hodnoty se pohybují od 7,3 do 7,7, přičemž vyšší i nižší pH pro nás může být smrtelné,“ upřesňuje nutriční terapeutka Iva Veselá.

Kyseliny na talíři

Vzorné pH má dnes ale málokdo. Může za to hlavně strava: cukr, bílá mouka, maso, káva – to jsou potraviny, které samy o sobě kyselé nejsou, v těle se ale stávají silnými oxidanty a kyselost zvyšují. A překyselený organismus se brání. Potřebuje za každou cenu udržet správné pH aspoň v těch nejdůležitějších orgánech, a tak si bere zásadité látky, kde se dá a kde to není přímo život ohrožující.

Foto: Thinkstock

Čerstvé ovocné šťávy napomáhají vyrovnat pH v těleFoto: Thinkstock

Třeba vápník si tělo „půjčuje“ z kostí a zubů – a vy se zlobíte, že se zhoršuje jejich kvalita. Nedaří se vám vyléčit paradontózu, zápach z úst nebo opakované záněty močových cest? Není divu, v kyselém prostředí se bakteriím způsobujícím infekce daří přímo báječně!

Jak z toho ven?

Jíst lépe. Překyselující potraviny samozřejmě nelze z jídelníčku vyloučit úplně, každou změnu k lepšímu ale tělo pozná.

Potraviny působící zásaditě (proti překyselení): Brambory, kořenová a listová zelenina, zeleninové a ovocné šťávy, čerstvé a sušené ovoce (neslazené a nesířené), sója a tofu, pšeničné klíčky, výrobky z žitné mouky, ořechy.

Potraviny, které naopak okyselují: Cukr, maso, většina mléčných výrobků včetně másla a sýrů, bílá mouka, alkohol, zavařované a sušené ovoce (doslazované cukrem), káva, kakao, instantní potraviny, džusy.

„Cukr lze vynechat, ale nelze vynechat obiloviny a výrobky z nich. Mléko a mléčné výrobky nedoporučuji omezovat, protože jsou důležitým zdrojem bílkovin a vápníku,“ radí dietoložka Evžena Janovská.

Pomoc z lékárny

Odkyselující doplňky stravy a bylinkové čaje samy o sobě zázrak nezpůsobí. Pokud ale jejich užívání zkombinujete s rozumnějšími stravovacími návyky, můžou být dobrými pomocníky. Tady jsou naše tipy!

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Vitar homea harmony: doplněk stravy tvoří sáčky s rozpustnou směsí organicky vázaných minerálních látek s příchutí zeleného čaje a kapsle s obsahem přírodních výtažků z chlorelly a alfalfy (vojtěšky). Bio Lifefood – nápoj z mladého ječmene. Obsahuje zásadité minerály sodík, draslík, vápník a hořčík. TOP 10 na odkyselení organismu: směs deseti přírodních surovin, které napomáhají odkyseleníFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Čaj na odkyselení organismu pomáhá při pálení žáhy a špatném trávení. ProBalance: dodává tělu zásadité minerální soli vápníku, draslíku, hořčíku a sodíku. Neobsahuje konzervační prvky ani laktózuFoto: Archiv firem

Signály, kterými tělo dává najevo překyselení, jsou natolik různorodé, že je opravdu těžké poznat, v čem je problém. Nejjistější je použít testovací proužek z lékárny, který pokropíte středním proudem moči a jeho barvu pak porovnáte se stupnicí. Během patnácti sekund víte, jak na tom jste. Protože se pH moči během dne mění, doporučuje se měření několikrát zopakovat.

Ať už jste překyselení nebo ne, ubrat z talíře cukr a přidat zeleninu vám udělá dobře v každém případě – i bez lakmusového papírku. Nemyslíte?

Reklama

Načítám