Hlavní obsah

Převratné! Bolestí kloubů vás zbaví biologická léčba!

Foto: thinkstock

Artróza trápí čím dál více lidíFoto: thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bolí vás klouby? Věřte, nejste v tom sami, artróza je totiž celosvětovým problémem. Degenerativní onemocnění kloubů se objevuje u stále mladší populace. Často bývají postiženi už třicátníci, generace padesátníků jí dokonce trpí z 80 procent a sedmdesátníci a starší už z 90 a více procent. Zjistili jsme, jaké jsou nejmodernější způsoby léčby.

Článek

Osteoartróza, či krátce artróza, je změna kvality kloubní chrupavky, kdy dochází postupně k jejímu opotřebení až zničení. „Postup kloubní artrózy záleží jednak na geneticky dané kvalitě chrupavky, a potom na způsobu zatěžování kloubu během života. Tedy čím více je trvale chrupavka zatěžována – nadváhou, těžkou fyzickou prací, sportovní aktivitou, poruchou kloubní osy, kloubní nestabilitou, poškozením úrazem, tím dříve a rychleji dojde k jejímu opotřebení, obzvláště jsou-li ve hře genetické předpoklady," říká primář MUDr. René Moster, CSc., z Revmacentra v Brně.

Bolestivé projevy artrózy

Když artrózu neléčíte v samotném počátku, bolest kloubu se stupňuje. „V důsledku podráždění nitrokloubní blány a nadměrným množstvím nitrokloubního moku vzniká otok kloubu. Postupně dochází u nosných kloubů ke změně kloubní osy, na okrajích kloubních ploch vznikají návalky, takzvané osteofyty," vysvětluje René Moster. Časem se chrupavka natolik opotřebuje, že dochází k její ztrátě, až ke kontaktu kosti na kost, objevují se kloubní drásoty, deformity a pohyb kloubu je značně omezen.

Možnosti léčby

„Cílem léčby osteoartrózy je zachovat optimální nitrokloubní poměry, aby chrupavka měla potřebnou kvalitu a výživu,“ říká MUDr. René Moster.

Klasická konzervativní léčba osteoartrózy spočívá v podávání protizánětlivých léků NSA (nesteroidní antirevmatika) na bázi účinných látek ibuprofen, diclofenac a analgetik (léků proti bolesti). Léky na zánětlivé procesy jsou ve formě tablet, gelů, mastí, sprejů a injekcí. Jejich výhodou je, že působí rychle, ale mají řadu vedlejších negativních účinků.

Pozitivní vliv na metabolismus chrupavčitých buněk mají léčiva ovlivňující a modifikující chorobu(SYSADOA),  všeobecně známá pod názvem chondroprotektiva. Tyto léky při dlouhodobém podávání zlepšují kvalitu chrupavky a mají i lehký protizánětlivý efekt. Než se vám uleví, trvá to ale týdny.

Další možností je nitrokloubní léčba injekční. V případě většího kloubního podráždění se do kloubu podávají injekce kortisonoidů ke zklidnění. „S touto léčbou by se mělo zacházet velice opatrně, protože kortisonoidy mají nedobrý vliv na metabolismus chrupavky a injekce by se neměly opakovat dříve než za dva měsíce," varuje lékař René Moster.

Kortikosteroidy se používají většinou jen tehdy, když je kloub oteklý, teplý a je v něm výpotek. Naopak vpichování kyseliny hyaluronové podporuje kloubní chrupavku, má velmi dobré výsledky, jde o mnohem účinnější léčbu než tabletami.

Foto: thinkstock

Bolesti kloubů bývají urputné a lékaři hledají způsoby, jak je aspoň trochu zmírnitFoto: thinkstock

Nový trend léčby artrózy

Převratnou novinku v léčbě artrózy představuje biologická léčba kloubní artrózy vlastními kmenovými buňkami a růstovými faktory z krevních destiček vlastní krevní plazmou. Kmenové buňky jsou buňky vlastního těla schopné obnovy poškozených nebo opotřebených tkání a buněk. Nacházejí se na různých místech těla včetně kostní dřeně.

„V Revmacentru získáváme kmenové buňky z vlastní tukové tkáně technikou mini liposukce a máme s tím velmi dobré zkušenosti,“ popisuje René Moster. Kmenové buňky mají obrovský regenerativní a hojivý potenciál, růstové faktory vlastní krevní plazmy stimulují jejich růst a současně stimulují i stávající zárodečnou vrstvu poškozené kloubní chrupavky.

Zkušenosti s léčbou kmenovými buňkami

Paní Věra (62, artróza 2.–3.stupně) měla dlouhodobé a nesnesitelné bolesti kyčlí, po pěti týdnech od aplikace kmenových buněk hodnotila operaci následovně: „Levá kyčel je výborná, pravá během dne lehce pobolívá. Ale v noci i bez tablet spím jako Šípková Řůženka.“ Po dvou měsících je již zcela bez tablet a bolesti, jen občas po námaze ji lehce pobolívá pravá kyčel. Na závěr říká: „Rozhodně nelituji peněz, protože výsledek předčil moje očekávání!“

Co vám ještě může pomoci?

Nemělo by se zapomínat na fyzikální léčbu, která je rovněž účinná. Patří sem klasické Priessnitzovy obklady, teplo, chlad, elektroléčba, laserová terapie, magnetoperapie, akupunktura. Ranému stadiu artrózy pomáhá i nový pohybový program MUDr. Michaely Tomanové „Infinity method“, který zlepšuje stabilitu, centraci, koordinaci, vnímání a ovládání celého těla.

Totální endoprotéza není to nejlepší řešení

Aby léčba měla co největší účinnost, musí být komplexní, nejlepší je prokombinovat různé metody a s tím nejlépe poradí specialista – ortoped nebo revmatolog. Až po vyčerpání těchto konzervativních bio metod se doporučuje operace kloubem umělým – totální endoprotézou. Počítejte s tím, že žádný umělý kloub není natrvalo, ale že má určitou životnost a časem se musí vyměnit. Proto je v zájmu každého dělat pro své klouby maximum.

Při léčbě kloubní artrózy platí: čím dříve je pacient léčen, tím lepší a dlouhodobější jsou výsledky léčby. A jaké zkušenosti s artrózou máte vy?

Reklama

Načítám