Hlavní obsah

Při výběru křesla buďte sobecká

Foto: shutterstock.com

Křeslo si při koupi vždy vyzkoušejteFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koupit si křeslo není až taková legrace, jak to na první pohled vypadá. Zatímco houpací od toho obyčejného pozná každý, mnohem méně lidí tuší, že existují také křesla čtecí, relaxační nebo třeba jídelní. Jaké jsou mezi nimi rozdíly? A které je to pravé pro vás? Čtěte dál, vše se dozvíte!

Článek

První křesla – jak uvádějí historické prameny – se objevila už ve starém Egyptě. Byla vyhrazená jen pro faraony a další vysoké úředníky, zatímco ostatní seděli na obyčejných židlích. Dnes už jsou naštěstí křesla pro každého...

Za nejpohodlnější pro odpočinek a relaxaci se stále považuje ušák – hluboké křeslo, které nabídne dobrou oporu zad, hlavy i rukou, a je vhodné jak ke čtení, tak díky bočním opěrkám hlavy – „uším“ – k relaxaci. Jenže toto pohodlí je zpravidla vykoupeno velkým rozměrem, proto jich zvlášť v bytech najdeme jen málo.

Pravidla výběru křesla

Základní pravidlo pro výběr křesla zní: sednout si do něj a pořádně ho vyzkoušet. Je to mnohem účinnější a pohodlnější, než když budeme pracně řešit takové parametry, jako jsou výška a šířka sedáku, výška područek nebo sklon zádové opěrky. Ale přece jen bychom něco v hlavě měli mít.

Foto: IKEA

Houpací křesla se hodí i do moderních interiérůFoto: IKEA

Křeslo pro relax

Pro relaxaci potřebujeme takové křeslo, jehož opěrka se sedákem má úhel větší než devadesát stupňů, někteří výrobci doporučují „záklon“ až 135 stupňů. Takové křeslo by měla doplňovat i podpěra nohou – ta může být jeho součástí nebo k němu dokoupíme samostatnou podnožku nebo taburet, které využijeme často i jako sedací místo nebo třeba odkládací stolek. Relaxační křeslo by mělo mít i velmi pohodlné, nejlépe čalouněné područky. Ty z ohýbaného dřeva sice vypadají subtilně a moderně, ale opřít si o ně ruce není zase tak pohodlné.

Křeslo na čtení

Naopak u křesel na čtení je důležité, aby zádová opěrka správně podpírala hlavně bederní a krční část páteře. Díky tomu si nebudete křivit záda a od zablokovaného krku ani hlava a detektivku zvládnete přečíst na jeden zátah.

Foto: Scandium

Křesla zavěšená u stropu ocení nejen teenageřiFoto: Scandium

Křeslo do jídelny

Jídelní se k odpočinku moc nehodí. Jde vlastně „jen“ o pohodlnou jídelní židli doplněnou područkami.

Kdo přemýšlí, jak vše do obýváku naskládá, když potřebuje všechny typy, ať raději zvolí křeslo polohovací. To se dokáže snadno proměnit ze čtecího na relaxační a naopak. I když nezapomínejme na univerzální poučku, že čím více funkcí věc či přístroj mají, tím je pravděpodobnější, že některá z nich přestane fungovat.

Křeslo, které nahradí maséra

Do zcela jiné kategorie pak patří třeba masážní křesla. Ne, neděste se, nebudeme vás zvát na „speciální akce za supercenu“. Masážní křesla nabízejí i renomované firmy a designéři, i když nejde zrovna o levnou záležitost. Profesionálové také nepoužívají koženku jako podomní prodejci, ale pravou kůži, na které tělo neprochladne ani se nepotí. Pokud je někdo odpůrce kůže, může sáhnout pro potah z takzvaného mikrovlákna. To na první pohled připomíná semiš a většina ho zná pod obchodním názvem alcantara.

Foto: Stressless

Relaxační křeslo je vhodné doplnit podnožkouFoto: Stressless

Ovšem u masážních křesel je důležitější než vzhled i vnitřní systém. Křesla se základní výbavou zvládnou namasírovat záda, oblast stehen a hýždí a nohou. Na výběr máme zpravidla vždy několik typů masáží – vibrační je jemná a uklidňující a posezení v takovém křesel oceníte večer před spaním. Návštěvu u maséra dokáže nahradit hloubková válečková masáž a také protahování, hnětení a poklepávání. Přitom zpravidla platí, že čím je křeslo dražší, tím více válečků má, a masírování je tak účinnější. Lymfodrenáž by měla nahradit vzduchová masáž, kdy se kolem jednotlivých částí postupně nafukuje a vyfukuje vzduch.

Jednotlivé typy lze samozřejmě kombinovat. U dražších výrobků pak samo křeslo rozporná naši výšku, váhu, ale někdy i táhlost svalů a tomu přizpůsobí i masáž. Ale cena těchto výrobků se pohybuje až kolem sto tisíc korun.

A nejdůležitější rada na závěr: Při výběru křesla buďte sobec! Je důležité, aby se v něm dobře sedělo vám a ne partnerovi nebo návštěvě.

Reklama

Související témata:

Načítám