Hlavní obsah

Příběh, ze kterého mrazí: Jedna holčička musela zemřít, aby druhá mohla žít

Foto: Profimedia

Po deseti letech se Debbie Stoner setkala s holčičkou, které zachránilo život srdce její mrtvé dcerkyFoto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to příběh plný bolesti a smutku. Dvě malé holčičky, dva tragické osudy, které se spojily. Jeden smutný konec, který umožnil, aby ten druhý dopadl dobře.

Článek

Se dnes jedenáctiletou Nellie-Mai se život opravdu nemazlil. Narodila se s vážnou vadou srdce a po několika selháních jí lékaři v podstatě nedávali šanci na přežití. Biologičtí rodiče ji opustili, proto ani nemohlo být miminko dle britských pravidel zapsáno na čekací list na nové srdce. Život jí ale zachránili manželé Evansovi, kteří si ji adoptovali a na čekací listinu ji tak dostali. A také jiná holčička, sedmiletá Jade Stoner, jejíž život měl za krátkou dobu skončit.

Život je nevyzpytatelný

Zatímco Nellie-Mai v nemocnici v Manchesteru drželi za ruce Jeff (53) a Eloise (42) Evansovi a čekali, kdy vydechne naposled, sedmiletá Jade Stoner si užívala krásného víkendu. Byla neděle a ona si hrála s kamarády, smála se a byla šťastná. Dokud její život neukončila srážka s autem. Její mozek byl mrtvý, tělo ovšem žilo. I přes obrovskou bolest se její rodiče rozhodli poskytnout její orgány těm, kterým mohou zachránit život. Psal se rok 2006 a srdce jejich dcerky získala právě Nellie-Mai.

Foto: Profimedia

Malá Jade Stoner umírala v náruči své maminkyFoto: Profimedia

Nyní, o deset let později, došlo k velmi srdceryvnému setkání. Maminka zesnulé Jade Debbie Stoner (45) celou tu dobu pátrala po dívce, v jejímž těle bije srdce její mrtvé dcerky. A podařilo se jí to. Setkání s Nellie-Mai a jejími pěstouny by nedokázal vylíčit ani ten nejdojemnější hollywoodský film.

První, co Debbie udělala, bylo, že přiložila hlavu na hrudník Nellie-Mai. Znovu tak slyšela tlouct srdce své mrtvé dcery. „Když jsem ten tlukot slyšela, myslela jsem na Jade a na to, jak moc mi chybí. Věděla jsem, že už to dávno není její srdce, přesto to byla část jí. Plakala jsem, ale nebyly to slzy smutku. Přestože jsem ztratila to nejcennější ve svém životě, Jade tu takhle stále svým způsobem je," řekla o setkání Debbie Stoner.

Foto: Profimedia

Nellie-Mai těsně po transplantaci srdceFoto: Profimedia

Zasloužila si šanci

Přestože je smutné, že aby jedna dívenka mohla žít, musela jiná umřít, Debbie Stone si může být jistá alespoň jednou věcí. Nellie-Mai dokázala dar, který jí byl dán, opravdu využít. Transplantace srdce byla totiž jen začátkem dlouhé a bolestivé cesty, na níž malá holčička několikrát stanula tváří v tvář smrti.

Transplantace oslabila její imunitní systém, takže se dívka dlouhou dobu potýkala se všemožnými infekcemi. Když vše vypadalo dobře, rodina odjela v roce 2008 na dovolenou do Řecka. Tam si ale Jeff a Eloise všimli, že má Nellie-Mai na krku bouli. Okamžitě se vrátili do Británie, kde lékaři jejich dcerce diagnostikovali leukémii. A začal další boj o její život.

Ani další roky ale nebyly bez problémů. Mezi lety 2009 a 2010 to vypadalo, že tělo Nellie-Mai nové srdce odmítá. Utrpěla masivní mrtvici a upadla do kómatu. „Byla prohlášena za klinicky mrtvou. Po deseti dnech se ale probrala a volala maminku. Byl to šok pro všechny,“ vzpomíná Jeff Evans.

Foto: Profimedia

Malá bojovnice se svou adoptivní maminkou EloiseFoto: Profimedia

Stále bojuje

Jako by to nestačilo, lékaři zjistili, že Nellie-Mai trpí těžkou epilepsií. Kvůli silným záchvatům pravidelně končí v nemocnici, ale vždy se z toho dostane. I přes zdravotní problémy plave, jezdí na kole a řádí jako její vrstevnice. Je samý úsměv a raduje se ze života. „Je to nejsilnější člověk, jakého znám,“ říká Jeff Evans.

Stejný obdiv vyjádřil i britský princ Harry, který loni Nellie-Mai předával cenu Inspirational Child Award (Cena pro inspirativní dítě). Její chuť žít a schopnost nikdy nic nevzdávat je opravdu dech beroucí.

Foto: Profimedia

Podle adoptivního otce Jeffa je Nellie-Mai nejstatečnější člověk na světěFoto: Profimedia

Neuvěřitelný příběh, co myslíte?

Načítám