Hlavní obsah
3,2
(177)
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Nebaví vás dělat několik těst na cukroví, a přesto chcete víc druhů? Zkuste vyrobit jedno univerzální. Ze třetiny připravíte slepované linecké, z další vykrojíte houbičky, jejichž kloboučky můžete namočit v hořké čokoládě, a do třetí části těsta lze přimíchat třeba kandované ovoce. Anebo si z něj udělejte mandlové pracny.

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 dávky
  • 500 g hladké mouky
  • 300 g cukru moučka
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 ks žloutků
  • 1 ks vejce
  • 250 g másla
  • 200 g mletých mandlí
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 4 lžíce kandovaného ovoce
Článek

Hledáte jedno těsto na víc druhů cukroví? Tady je! Z tohoto univerzálního těsta vyrobíte mandlové linecké cukroví, vykrajované máčené, pracny nebo třeba vynikající cukroví s kandovaným ovocem. Nevěříte? Pečte!

Postup

01.

Do mísy nasypejte všechny suroviny kromě kandovaného ovoce a rukama je propracujte. Vzniklé těsto zabalte do fólie, vložte do ledničky a nechte rozležet minimálně dvě hodiny.

02.

Uleželé těsto vraťte zpět na pracovní plochu, oddělte třetinu, přidejte kandované ovoce, krátce propracujte a vyválejte na plát. Z něj vykrajujte oblíbené tvary. Pečte asi 7–8 minut při 160 °C. Hotové cukroví skladujte v chladu.

Tip: Samozřejmě můžete udělat celou várku s kandovaným ovocem, jen ho poté také víc přidejte.

03.

Ze zbylého těsta vykrájejte libovolné tvary jako na linecké a po upečení je slepte chuťově výraznou marmeládou. Těsto lze dát také do formiček a upéct výborné mandlové pracny nebo třeba světlé plněné ořechy.

Baví vás péct z jednoho těsta? Pak se podívejte do článku 10 druhů cukroví ze 3 těst? Víme, jak na to!  Více receptů a inspirací najdete také ve speciálu Vánoce.

Poznámka redakce: Tento článek byl aktualizován o nové informace.

Načítám