Hlavní obsah

Přichází čas ořechů (nejen) do cukroví. Jak poznat kvalitní?

Foto: thinkstock

Chuť kvalitních ořechů patří k VánocůmFoto: thinkstock

Reklama

Vybrat si kvalitní ořechy je někdy loterie. My vám v tom ale uděláme jasno a naučíme vás, jak si vybrat skutečně jen ty nejlepší – ať již do cukroví nebo jen tak na mlsání.

Článek

Ořechy jsou bezesporu tím, co byste si měli dopřávat pravidelně – ne pouze kolem Vánoc. Protože ale nejsou nejlevnější, je dobré vědět, jak si vybrat při nákupu ty kvalitní.

„Určitě mohu doporučit, abyste je nakupovali ve specializovaných prodejnách. Kontrola kvality je mnohem větší – jednak od potravinářské inspekce, při přepravě, ale do poslední chvíle i při prodeji personálem. Pokud by se vám pak nezdála jejich chuť, můžete je reklamovat,“ říká Jimmy Shaya z Diana Company spol. s r. o. – svět oříšků, se kterým jsme připravili následující rady pro nákup vážených ořechů.

Jak vybírat ořechy?

Jak poznáte kvalitní ořechy? Tady je pár obecných rad:

1. Jsou větší– znamená to, že se jim dobře dařilo.

2. Jsou celé– tedy ne ani ve formě zlomků, ani půlek. Celé ořechy jsou dražší. Každý druh ořechů má i několik velikostních tříd – čím větší jsou, tím kvalitnější, a tím i dražší.

3. Chutnají čerstvě – na jazyku po nich nezůstane nepříjemná chuť. Pokud narazíte na víc hořkých, nejezte je a reklamujte. Stejně tak ořechy žluklé.

4. Nemají tečky a flíčky – právě ty mohou být znamením, že je ořech napadený škůdcem. Ten může provrtat i velmi tvrdou skořápku. Vyskytují se u mandlí, kešu, lískových ořechu a vlašských jader.

5. Neobsahují cizí materiály– například slupky nebo pecky.

Takhle vypadají kvalitní ořechy

Naučíme vás, jak si při nákupu vybrat kvalitní ořechy – a protože obrázek je někdy lepší než jen popis, tady máte „vzorky" toho, jak by měly dobře zvolené ořechy vypadat.

Vlašská jádra

Při výběru porovnejte barvu – světlejší jsou lepší. Preferujte ořechy bez výrazných žilek. Neměly by to být převážně zlomky, tedy čtvrtky nebo menší. Půlka, tedy takzvaný celý vlašák, je přesně to co hledáte. Rozhodně dávejte pozor na čistotu – tedy nemají obsahovat například zbytky skořápek.

Foto: archiv redakce

Kvalitu vlašských ořechů poznáte i podle barvyFoto: archiv redakce

Mandle

Preferujte tvrdé typy. Sledujte, zda nejsou mandle příliš poškozené třením. Měly by být vypnuté, plné – nikoli svraštělé. Měly by příjemně vonět i chutnat.

Foto: archiv redakce

Kvalitní mandle nejsou svraštěléFoto: archiv redakce

Lísková jádra

I u nich sledujte míru poškození vzniklého třením a otlučením, měla by mít plný tvar. Neměla by obsahovat mnoho rozpůlených nebo poškozených kusů. U těchto ořechů je třeba hlídat i skladování, jsou velmi náchylné na vsáknutí vlhkosti.

Foto: archiv redakce

Lísková jádra vybírejte i podle toho, nakolik jsou otlučenáFoto: archiv redakce

Kešu

Jejich barva by měla být krémová, světlá až bílá, nikoli žlutá či s nádechem do hnědé barvy. Musí být křehké a křupavé, dostatečně velké. Pozor na škůdce a parazity, kteří způsobují černé tečky.

Foto: archiv redakce

Kvalitní kešu mají krémovou barvuFoto: archiv redakce

Pistácie jádra

Producentů je hned několik, ale za ty největší a zároveň nejkvalitnější se považují íránské a americké. Z hlediska kvality také rozhoduje způsob otevírání – buď k němu dojde mechanicky, nebo přírodně. Druhý způsob svědčí o tom, že jsou jádra dobře vyzrálá. O kvalitě svědčí i klasická zelená barva, které se říká pistáciová právě po tomto druhu ořechů.

Foto: archiv redakce

Vyzrálost pistácií poznáte i podle klasické zelené barvyFoto: archiv redakce

Para ořechy

Jejich barva by neměla být příliš světlá ani tmavě hnědá, protože pak jsou nedozrálé nebo přepražené (praží se během loupání). Pozor nemluvíme o hnědé slupce, kterou para musí bezpodmínečně mít.

Foto: archiv redakce

U para ořechů hlídejte odstín barvyFoto: archiv redakce

Pekan

Tento ořech by měl křupat a vonět, měl by mít tmavě hnědou barvu, která prozrazuje jeho zralost. Jelikož je si pekan s vlašskými jádry velmi podobný, platí u něj stejná pravidla. Preferujte půlky, tedy takzvané celé, vaše plná hrst by neměla obsahovat mnoho zlomků.

Foto: archiv redakce

Kvalitu pekanových ořechů signalizuje zabarveníFoto: archiv redakce

Makadam

Jejich chuť je pokaždé trochu jiná, závislá na zemi původu. Nejčastěji se k nám dovážějí z Austrálie, JAR, Keni či Brazílie. Ořechy mají být křupavé, hezky kulaté a impozantně velké oproti například lískovým jádrům. Půlkám se rozhodně vyhněte.

Foto: archiv redakce

Makadamové ořechy by měly být rozhodně větší než lískovéFoto: archiv redakce

Arašídy loupané

Ačkoli jde o plody podzemnice olejné, tedy nikoli oříšky, jsme zvyklí je mezi ně počítat – takže jsme je zařadili i do tohoto přehledu. Při jejich nákupu je nejdůležitějším faktorem barva – dejte přednost světlejším. Mezi nimi by nemělo být příliš rozpůlených kusů. Stejně důležitá je pak chuť. U arašídů stoprocentně poznáte podle chuti, že nejsou čerstvé – jsou totiž jedny z nejnáchylnějších na skladování a převoz.

Foto: archiv redakce

Arašídy jsou velmi citlivé na správné skladováníFoto: archiv redakce

Význam některých ořechů pro zdraví

  • Mandle posilují kosti, protože obsahují víc vápníku a hořčíku než většina ostatních ořechů.
  • Vlašská jádra snižují cholesterol a brání výkyvům hladiny cukru v krvi.
  • Lísková jádra obsahují vitamin E a flavanoidy, které svědčí cévám a pomáhají snižovat krevní tlak.
  • Para ořechy jsou jedním z nejlepších zdrojů selenu, podporují imunitu.
  • Makadamové ořechy jsou skvělé pro mozek – zlepšují paměť a soustředěnost. Obsahují velké množství omega 3, 6 a 9 mastných kyselin.

Jaké ořechy jsou vaše nejoblíbenější? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám