Hlavní obsah

Připraveni na návrat tropů? Jezte salát a spěte v bavlně

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Vedro může být dokonce i fajn, ale nesmí bránit ve spánku či odpočinku. Co a jak udělat, abyste i při tropických teplotách měli doma příjemně? Máme pro vás pár doporučení – za pár korun toho zvládnou opravdu hodně.

Článek

Nemohli jste se dočkat, až se konečně ochladí, protože máte doma vedro? Nic příjemného – když se teplota pohybuje nad 28 °C, může vyvolat i zdravotní komplikace. Nejenže se pořádně nevyspíte a jste unavení, ale kardiovaskulární systém je přetížen, mozek hůř pracuje, můžete se přehřát a přivodit si úpal. Připravte se proto dobře na další vlnu veder a příště už tropy zvládnete v pohodě. Jak na to?

Zatemněte: fólie, rolety i žaluzie

Nepustit slunce do bytu je základ úspěchu. Jestli nemáte pořádné závěsy, kupte rolety s vrstvou, která odráží paprsky, nebo dejte na okna fólii. „Právě fólie zabrání nejen přímému vstupu horka, ale zadrží až 98 % škodlivého UV záření,“ říká Ondřej Pučálka ze společnosti Fólie Pučálka.

Anebo uvažujte o nových oknech s lepší izolací či o venkovních roletách. „Pomohou snížit teplotu v létě, uspoří teplo v zimě, izolují od venkovního hluku a v neposlední řadě umějí udělat tmu, při které se vám bude dobře spát,“ radí Klára Bukolská, architektka společnosti Velux. (Na stavební úpravy je pozdě? Vyrobte si jednoduché rolety z papírových tapet.)

Při snahách o maximální zatemnění však pamatujte, že tělo slunce potřebuje. A navíc je nutné zachovat dostatek denního světla. „Každodenní efekt slunečních paprsků ovlivňuje řadu procesů v těle a je nezbytný, abyste mohli podávat co nejvyšší výkon,“ upozorňuje psycholog Michal Walter.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Na snížení teploty má velký vliv zatemnění závěsy či roletamiFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Naučte se větrat a chytře zvlhčovat

Jak zastavit horký vzduch? Rozhodně neotvírejte okna, je-li venku vyšší teplota než uvnitř. Jestliže nutně potřebujete vyvětrat, dejte do okna namočené a vyždímané prostěradlo, které vzduch zchladí. Ochlazování vodou je účinné třeba i ve formě pokojové fontánky nebo mísy s vodou či ledem umístěné před puštěný větrák.

Rozhýbejte vzduch

Ochladí vás i průvan – ovšem jen tehdy, pokud přinese studenější vzduch. Takový je třeba ve světlíku, na chodbě bez oken a podobně. Jestli to u vás nejde, raději zapněte větrák. Zvolte rychlost, která příliš nezvíří prach a nezpůsobí vám nachlazení nebo jiné problémy: přímý proud chladného vzduchu snadno přivodí zablokování a bolesti svalstva. Větrák totiž může zapříčinit podobné potíže jako klimatizace!

Foto: tommaso79, Shutterstock.com

Vyrovnat se s vedrem vám pomůže pravidelné zavodňování těla a dostatečná vlhkost v bytěFoto: tommaso79, Shutterstock.com

Zapomeňte na ledovou sprchu

Bez „otužilecké“ průpravy není dobrý nápad dát si ve vyhřátém bytě ledovou sprchu. Postačí přiložit mokrý studený ručník zezadu na krk nebo si do studené vody namočit předloktí. Pro sprchování je lepší vlažná voda, a pokud to jde, neutírejte se pak dosucha a nechte tělo volně oschnout.

Nevařte a nefénujte se

Když se snažíte snížit teplotu v bytě, maximálně omezte používání spotřebičů, které ohřívají vzduch. Zvolte pokrmy, jež se dlouze nevaří ani nepečou. Nejlepší chvíle naučit se skvělé saláty, po kterých nebudete mít hlad, nebo vynikající nepečené dezerty.

Převlečte peřiny a svlékněte pyžama

Pokud nemůžete kvůli vedru spát (a důvodů, proč to nejde, je hodně), pomůže buď výměna peřiny za lehkou letní, nebo spaní jen pod povlečením – nejvhodnější je z přírodních materiálů, ideálně z bavlny či krepu, vhodný je i chladivý len. A takové by mělo být i pyžamo. Jestli je vám i v nejúspornějším modelu vedro, spěte nazí – má to mnoho výhod!

Před vedrem je dobré chránit nejen sebe, ale i domácí mazlíčky. Co pomůže chránit pejska před horkem?

Reklama

Související témata: