Hlavní obsah

Chraňte pejska před horkem! Co mu pomůže?

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Foto: Look Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Během parného léta není v ohrožení jen lidský organismus, ale i zvířecí. Jak zvládají vysoké teploty pejsci a co můžete udělat, abyste jim horké dny ulehčili?

Článek

Léto může pro psy představovat mnoho nástrah a možných problémů. Často jsou to bohužel jejich páníčci, kdo jim ve snaze pomoct nevědomky ubližuje. Jestli vás napadlo pejska ostříhat, aby se nepotil v tom tlustém kožichu z chlupů, tak na to rychle zapomeňte. Zhoršíte tím jeho schopnost regulovat tělesnou teplotu.

Dlouhá hustá srst totiž ztěžuje přístup tepla ke kůži. K termoregulaci psi nevyužívají potní žlázy – ty mají pouze na spodní části tlapek a takto malá plocha nezvládá ochladit celé tělo. Proto si tělesnou teplotu snižují hlavně jazykem, z něhož se za pomoci slin odpařuje vlhkost. Psovi s hustým kožichem většinou k ochlazení krve stačí pouze tento způsob. Náročnější to však mají naháči – je nutné chránit je krémy s vysokým UV faktorem.

Sama srst však během vyšších teplot vaše miláčky neochrání a přehřátí může mít až smrtící následky. Jak tomu předejít?

Základem je pitný režim

Pejsek potřebuje neustálý přístup k čisté vodě – během dne by jí měl přijmout minimálně 50 ml na kilogram hmotnosti. Protože se voda ve vyšších teplotách rychleji kazí, alespoň dvakrát denně ji měňte a misku pečlivě vypláchněte. Dobrou volbou je poskytnout psovi led, který může olizovat. Množství tekutin zvyšte po nadměrné konzumaci suchých granulí, ty je v létě vhodnější mixovat s konzervou. (Anebo mu upečte zdravé domácí pamlsky.)

Nechce pes pít? Nabídněte mu vodu ochucenou masovým vývarem nebo do misky s vodou nasypte pár granulí! Na příjem tekutin myslete i na delších procházkách či výletech a vždy s sebou vezměte láhev s vodou a skládací misku. Dejte pozor, ať nepije z kaluží či rybníků se stojatou vodou – jsou v nich paraziti, nejrůznější patogeny, pesticidy či chemikálie a mohou způsobit nepříjemné žaludeční potíže.

Foto: APIWICH PUDSUMRAN, Shutterstock.com

V horku nabídněte pejskovi kusy ledu, které může během dne olizovatFoto: APIWICH PUDSUMRAN, Shutterstock.com

Riziko jménem zkažené jídlo

Další hrozba se ukrývá ve stravě. Dbejte na čerstvost konzerv i granulí, neskladujte je v místech, kde teplota překračuje 25° C, uchovávejte je v dobře uzavřených nádobách a nedojedené zbytky ukliďte do ledničky. Po každém krmení nechte pejska alespoň hodinu v klidu. Při venčení ohlídejte, aby nenašel něco „dobrého“ k snědku – hrozí, že si pochutná na zkaženém či žluklém jídle a domů si odnese nepříjemnou otravu.

V bezpečí i na cestách

Zajistěte pejskovi stinné místo, kam si může v klidu lehnout. Ideální je prostor s trávou, která má dobrou chladicí schopnost. Pokud máte tu možnost, umístěte boudu na místo s celodenním stínem a nikdy nenechávejte psa přivázaného na slunci nebo tam, kam může začít svítit! Doma má být psí kamarád v dobře větraných místnostech, rozhodně ho nezavírejte na balkon. A nikdy ho nenechávejte samotného v autě!

Pokud se chystáte na delší cestování, dělejte pravidelné zastávky, aby se pes mohl projít a nadýchat čerstvého vzduchu. Dopřejte mu pravidelný příjem tekutin. Ochlazení podpořte otíráním čumáku vlhkým bavlněným hadříkem. U nastavení klimatizace dbejte, aby vnitřní a venkovní teplotní rozdíly nepřesáhly šest stupňů.

Foto: Aleksandra Dabrowa, Shutterstock.com

Čerstvou vodu psovi vezměte i na delší procházky a výletyFoto: Aleksandra Dabrowa, Shutterstock.com

Pozor na asfalt i parazity

Pokud chcete pejska ochladit, můžete. Ale s rozmyslem! Rozhodně ho nepolévejte ledovou vodou (ani ho do ní neházejte), může to způsobit teplotní šok. Stačí mu vlažnou vodou namočit slabiny, břicho a packy. Chce-li do vody sám, pusťte ho, ale než do ní vleze, měl zůstat nějaký čas ve stínu, aby se trochu ochladil.

Na letní procházky vyrazte brzy ráno nebo ve večerních hodinách. Dejte přednost přírodě a vyhněte se pokud možno rozpáleným dlažebním kostkám, betonu či asfaltu, kde si může váš chlupatý kamarád nepříjemně popálit tlapky.

Nemalé riziko představují také klíšťata, blechy a další parazité. Základem je včasné nasazení antiparazitik a pravidelná pečlivá kontrola. (Jak vyrobit domácí repelent proti blechám?)

Načítám