Hlavní obsah

Vítaná pomoc, nebo ohrožení? Klimatizace může být obojím!

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Venku je na padnutí, cesta do práce je jako průchod peklem a vás při životě drží vidina chladného pracoviště? Pozor! Někdy může klimatizace stát za mnoha zdravotními problémy! Jaké to jsou?

Článek

Spousta lidí si kvůli vysokým letním teplotám pořizuje klimatizaci, která slibuje vytvoření osvěžující oázy. Při správném používání není skoro žádný důvod se bát, jenže nevhodné nastavení organismus skutečně namáhá. To může vést nejen k různým nemocem, ale až ke kolapsu. Jakým chybám se vyhnout?

Teplotní šok příčinou mnoha nemocí

Lidské tělo se díky schopnosti termoregulace přizpůsobuje své okolní teplotě – v chladném prostředí produkuje teplo a zadržuje tekutiny, v horkém organismus naopak ochlazuje a přebytečné tekutiny vylučuje potem. Pokud funguje v jednom z režimů a dostane se do prostředí s odlišnou okolní teplotou, je nucené se přepnout.

Právě tady může klimatizace způsobit první problémy. Při nevhodném nastavení teploty musí tělo po odchodu z klimatizovaného prostředí nebo při příchodu z venkovního parna svůj teplotní režim změnit během opravdu krátké chvíle. Dochází k teplotnímu šoku, během něhož je imunitní systém velmi náchylný k onemocnění. Výsledkem může být rýma, bolesti hlavy, letní angíny nebo záněty dutin. Nebezpečí hrozí hlavně při vystupování z auta, kdy při velké teplotní změně může, hlavně u citlivějších jedinců, dojít až ke kolapsu.

Přestože je lákavé trávit svůj čas během nejúmornějších dní v pořádně vychlazených místnostech, venkovní a vnitřní teplotní rozdíly by neměly být větší než 5–6 °C. Nemáte možnost nastavenou teplotu ovlivnit? Vezměte si do klimatizované místnosti o něco teplejší oblečení a do venkovního prostředí přecházejte pozvolna. Najděte si přechodové prostředí, například chodbu, kde tělo na změnu teploty alespoň trochu připravíte. V autě by během teplých dní teplota nikdy neměla klesnout pod 21 °C a při delších cestách vypínejte klimatizaci přibližně čtvrt hodiny před vystoupením.

Foto: LightField Studios, Shutterstock.com

Pozor na správné nastavení. Venkovní a vnitřní teplotní rozdíly by neměly překročit 6 °CFoto: LightField Studios, Shutterstock.com

Sucho ohrožuje astmatiky

Dalším problémem užívání klimatizace je snižující se vlhkost vzduchu. Ta vede k vysoušení sliznic a pokožky, ohrožené jsou i dýchací cesty a oči. V klimatizovaném prostředí je dobré chránit pokožku hydratačními krémy a dodržovat pravidelný pitný režim. Zdravého člověka v tomhle ohledu klimatizace příliš neohrožuje, pozor by si ale měli dát citlivější jedinci, astmatici a lidé s respiračními obtížemi. Pomoct mohou zvlhčovače vzduchu nebo řezané květiny ve vázách s vodou. Vlhkost místnosti by neměla klesnout pod 35 % (dá se zjistit díky vlhkoměru).

Suchý vzduch vadí také očím, které v něm mohou začít pálit a slzet. Doporučuje se zvlhčovat je speciálními kapkami, v lékárnách jsou volně dostupné například umělé slzy. Osychají vám kontaktní čočky? Zkuste je vyměnit za brýle nebo používat jednodenní hypergelové čočky, jež oku poskytují hydrataci a dostatek kyslíku.

Foto: Butsaya, Shutterstock.com

Nezapomeňte se o klimatizaci správně starat. Každé 2–3 týdny čistěte její filtry Foto: Butsaya, Shutterstock.com

Ráj pro prach a plísně?

I v běžné domácnosti se nachází spousta prachu a mikrobů, například výtrusů plísní. Klimatizace po nasátí vzduchu tyto činitele pomocí filtrů zadrží a ven se dostane očištěný vzduch. Filtry dokáží při intenzivním používání správně pracovat 2–3 týdny. Poté se zanesou, a nejen že dostatečně neplní svou funkci, kvůli vlhkosti se stanou ideálním prostředím pro množení plísní a bakterií, jež se při dalším používání dostávají do vzduchu.

Řešení je poměrně snadné, filtry stačí pravidelně čistit a jednou ročně, ideálně před začátkem pravidelného používání klimatizace, dopřát přístroji vyčištění a dezinfekci od dodavatelské firmy.

Kromě plísní se v klimatizaci mohou objevovat a množit také nejrůznější bakterie, nejčastěji druhu legionella, vyvolávající onemocnění podobné zápalu plic. V případě dlouhotrvajících respiračních problémů si nechte od odborných firem udělat test na přítomnost této bakterie a dojděte si na vyšetření k lékaři. Stejně jako u plísní je i zde nejlepší prevencí dobře udržovaná a čistá klimatizace.

Nepodceňte správné umístění

V neposlední řadě myslete na to, kde je klimatizace umístěná a jak dlouho je zapnutá. Ideálně by neměla běžet déle než 4 hodiny denně a neměli byste sedět v její bezprostřední blízkosti, kde by studený vzduch přímo zasahoval váš obličej, krk či záda. Mohlo by dojít k prochlazení, blokádě krku, bolestem kloubů i svalů zad a v horším případě až k podráždění periferních nervů.

Načítám