Hlavní obsah

Kosmetika 2 v 1: Vyplatí se, nebo je to trik?

Foto: Thinkstock

2v1 šetří peníze i čas, prospějí ale i vaší pleti?Foto: Thinkstock

Reklama

Jedna lahvička, dvě funkce. Přípravky chlubící se nálepkou 2 v 1 jsou stále oblíbenější. Šetří totiž nejen vaši peněženku, ale i čas. Tak proč jich nevyužít? Jeden důvod bychom možná měli. Zdaleka ne všechny totiž plní to, co slibují. Které dvojice plnohodnotně nahradí dva výrobky?

Článek

Neskočte na reklamní triky, které vás mají přesvědčit, že za cenu jednoho produktu vlastně dostáváte zázraky dva. Víme, kdy se 2 v 1 skutečně (ne)vyplatí!

Šampon + kondicionér

Umýt si vlasy bez toho, aniž byste musely použít kondicionér? Lákavé, že? Bohužel většinou nepříliš účinné. S přípravky 2 v 1 nikdy nedosáhnete takového efektu, jako s následným použitím kondicionéru. „Nazvala bych je spíš šampony s hydratačními účinky, nicméně ty by měly být u kvalitních přípravků samozřejmostí,“ říká kadeřnice Šárka Almanová. V tomto případě se zkrátka šetřit nevyplácí. Pokud tedy nemáte naprosto bezproblémové vlasy, které se bez kondicionéru obejdou. A ještě jeden silný argument pro případ, že byste spoléhaly na tohle duo. Kondicionér by se neměl nanášet k hlavě. Patří do délek vlasů a v případě rychle se mastící hřívy dokonce jen do spodních délek. Jak to chcete zvládnout s 2 v 1?

Vzpruha pro unavené oči + korektor

Bojujete s otoky nebo kruhy pod očima? Dva kroky, kdy nejprve nanesete chladivý gel a poté pytle zamaskujete pomocí tekutého korektoru nebo rozjasňovače, můžete klidně shrnout do jednoho. Masážní roll-on (Garnier, 219 Kč) obsahuje stejně jako většina krémů proti otokům a kruhům kofein, výtažky z citronu a navíc také UV filtr. I jako korektor funguje bezchybně, nicméně pokud jste hodně bledé nebo naopak snědé a bojujete s tím, že jen stěží natrefíte na tu správnou barvu, nemusí vám sedět jeho odstíny.

Pleťový krém + sérum

Stále více značek přichází se dvěma, nebo dokonce třemi přípravky uvězněnými v jednom balení. Na podobném principu funguje i pleťový krém a sérum Age Fitness Elastic (Biotherm, 1299 Kč), které vydolujete jediným stiskem. V lahvičce jsou vlastně dva produkty, takže se nemusíte bát snížení účinnosti jako u šamponů. Nevýhodou je, že budete muset dříve běžet pro další, 30 ml mají totiž oba přípravky dohromady.

Čisticí voda + tonikum

Tahle dvojka je trochu sporná. Jasně, nejspíš funguje skvěle, ale k čemu vlastně slouží tonikum? K drobnému dočištění nebo osvěžení pleti. Často ho také používáme v případě, že se odličujeme mastnějšími přípravky, jako jsou pleťová mléka nebo odličovací olejíčky. Čisticí voda s tonikem (Phase 0, Altermed, 180 Kč nebo Tonizující odličovač 2 v 1, Payot, 780 Kč) je ale na bázi nemastného roztoku, a protože čistí perfektně, není důvod pleť otírat tonikem. Výjimkou jsou jen majitelky hodně mastné pleti, které mohou přejet t-zónu tonikem s (mírným!) obsahem alkoholu. Ten ale ve zmiňovaných šetrných výrobcích stejně není. Verdikt? Super přípravek, ale za 2 v 1 bychom ho neoznačili. Na stejném principu totiž fungují oblíbené micelární roztoky. Přesto neuděláte chybu, když si je pořídíte. Skeptičtí bychom byli k odličovacím gelům nebo mlékům s tonikem (ano, i ta existují), tady tonikum v podstatě ztrácí svou funkci.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Phase 0 (Altermed), Tonizující odličovač 2 v 1 (Payot)Foto: archiv firem

Čisticí krém + masky

Máte mastnou a problematickou pleť? Pak tyhle přípravky určitě znáte. Ať je to Pure Zone (L'Oréal, 139 Kč) nebo Visibly Clear (Neutrogena, 150 Kč), fungují dobře. Krémovým přípravkem pleť pěkně vyčistíte, a když chcete přidat na péči, nanesete ji jako masku a necháte obsažený kaolin nebo kyselinu salicylovou dělat, co umí.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Pure Zone (L'Oréal), Visibly Clear (Neutrogena)Foto: archiv firem

Sprchový gel + pěna na holení

Sprchové gely, s jejichž pěnou se můžete rovnou i oholit (Double Effect, Nivea, 89 Kč), máme rádi. Mívají krémovější konzistence a bohatě pění, takže můžete rovnou popadnout žiletku a pustit se do toho. Nicméně i vy určitě znáte „sprcháče“ bez označení 2 v 1, které budou umět totéž. Za zkoušku také stojí verze Intimo Double Effect (Nivea, 109 Kč).

Jaké máte zkušenosti s výrobky 2 v 1? Na které nedáte dopustit, a do kterých byste už znovu nešly? Podělte se s námi o vaše tipy.

Reklama

Související témata:

Načítám