Hlavní obsah

Připravte pokožku na léto už teď

Foto: Shutterstock

Pokud sluníčku neodoláte, dodržujte zásady sluněníFoto: Shutterstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dávno již neplatí, že pobývat na slunci je zdravé a pro tělo blahodárné. Vlivem znečištěného životního prostředí se ztenčila ozónová vrstva, která nás chránila před UV zářením. Proto se teď musíme mnohem více zamýšlet nad tím, jak k ochraně své pokožky i očí před slunečním zářením můžeme přispět sami.

Článek

Beta-karoten je provitamin vitaminu A. Jeho nejvýznamnějším účinkem je antioxidační schopnost. Snižuje riziko poškození kůže, předcházet vzniku vrásek, vysoušení pleti a zpomaluje proces jejího stárnutí.

Podle lékařů není opalování vhodné vůbec. Před sluncem bychom se měli v létě spíše schovávat. Pokud ale nemůžete odolat, sluneční záření a opálenou pokožku pro lepší pocit prostě potřebujete, dodržujte alespoň pár dalších zásad, díky kterým zabráníte poškození vaší pokožky.

  • Alespoň 15 minut před plánovaným pobytem na slunci se natřete opalovacím krémem s ochranným faktorem. Výše faktoru závisí na vašem fototypu i místě, kde se nacházíte. Aplikaci krému opakujte, při koupání nebo pocení se krém smývá.
  • Mezi 11. a 15. hodinou se slunečnímu záření vyhýbejte.
  • Hydratujte pokožku. Po opalování aplikujte regenerační krémy. Dodržujte pitný režim.
  • Malé děti a těhotné ženy by se neměly opalovat vůbec.
  • Užívejte doplňky stravy s beta-karotenem.

Více rad, určení fototypu a test vaší pokožky naleznete na www.superbetakaroten.cz.

Související témata:

Načítám