Hlavní obsah

Přírodní boj s plísní? Metody, které moc nevoní, ale zaberou!

Foto: Kaesler Media, shutterstock.com

První fáze boje proti plísním na zdech je rozhodně dostatečné větráníFoto: Kaesler Media, shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S plísní v koupelně bojujete celý rok, ale teď se k tomu přidaly ještě černající rohy a okolí oken? Poradíme, jak si pomoci jinak než přípravky s chlórem!

Článek

Každý, kdo bojuje doma s plísní, potvrdí, jak dlouhodobý a někdy nerovný boj to je. Pokud nechcete nebo nemůžete investovat do stavebních úprav, které by zabránili vzlínání vody či tepelným mostům, moc zbraní s dlouhodobým účinkem vám nezbývá. Ale přece jenom existuje pár možností, jak plíseň omezit, aniž byste museli sáhnout po přípravku s chlórem.

Začněte prevencí

Plíseň nemá ráda teplo, sucho a proudění vzduchu. Proto byste měli právě těmito zbraněmi nejen bojovat, ale i předcházet jejímu vzniku. Jak na to?

Pravidelně větrejte– dostatečně aby se vyměnil vzduch, ale ne moc dlouho, aby neprochladly stěny.

Odstavte nábytek – nechejte mezi ním a stěnou alespoň deset centimetrů místa, aby mohl proudit vzduch. Tomu prospěje i trubka topení kolem celé místnosti – jestliže to jde udělat.

Nešetřete na topení – nestřídejte chvíle přetopení a chladu, tedy nevypínejte topení při odchodu z bytu. Teplota by měla být stabilní, aby stěny nechladly a vzduch se vysušoval.

Foto: vectorfusionart, shutterstock.com

Až budete plíseň odstraňovat, vždy to dělejte v rukavicích, a pokud je jí víc, pak i v roušceFoto: vectorfusionart, shutterstock.com

Plíseň je tu!

Objevili jste první černé tečky plísně? Nedovolte jim se rozrůst! „Podle rozsahu zvolte postřik, omytí, otření přípravkem s protiplísňovým účinkem. Nikdy plíseň neodstraňujte za sucha, tím byste šířili škodlivé výtrusy plísní, vždy použijte ochranné pomůcky, tedy rukavice a masku,“ uvádí MUDr. Kateřina Fabiánová ze Státního zdravotního ústavu.

Odstraněním viditelné plísně to ale nekončí, musíte zastavit nebo alespoň potlačit její další růst. Jde to například díky technickým metodám „Za zmínku stojí fakt, že pro většinu mikroorganismů včetně plísní je jedovatou látkou ozón. Jde o velmi silné dezinfekční činidlo, které se v přírodě přirozeně vyskytuje a třeba po dešti nebo bouřce ho vnímáte jako zvláštní vůni. Mnohé čističky vzduchu a generátory ozónu ho produkují a mohly by tedy fungovat i v boji s plísní. Zatím málo využívanou, ale velmi účinnou metodou je zahřátí zdí mikrovlnami,“ uvádí Vilém Řiháček z Ekologické poradny Veronica.

Již běžnější je použití speciální houby, která se po nanesení na zeď plísněmi živí a tím je likviduje. Výhodou je zdravotní nezávadnost a dlouhodobý účinek, nevýhodou delší nástup a ne vždy stoprocentní efekt.

Foto: artpritsadee, shutterstock.com

Citronová šťáva je jedním z přírodních přípravků proti plísniFoto: artpritsadee, shutterstock.com

Babské rady

A co na zkušenosti našich babiček, které jistě musely s plísní také často bojovat? Tady jsou doporučení jasná a hodí se na stěny i spáry v koupelně.

Ocet– nalejte ho do rozprašovače a postříkejte jím zeď s plísní. Bytem se bude sice linout vůně, při které dostanete neodolatelnou chuť na kyselou okurku nebo utopence, ale s plísní si na nějakou dobu poradí.

Tea Tree olej – i tady musíte akceptovat jeho typickou vůni. Čajovníkový olej je velmi silnou přírodní dezinfekcí, před kterou neobstojí právě ani spory plísní. Na zeď ho naneste rozprašovačem a ve směsi s vodou. Na šálek vody dejte lžičku čajovníkového oleje.

Citronová šťáva – po metodách, které vám nemusí vonět, je citron příjemná změna. Na postřik použijte čerstvě vymačkanou šťávu, ale klidně i koncentrát. Podobně působí i extrakt z jadérek grapefruitu – opět v roztoku s vodou, na jeden šálek dejte asi deset kapek.

Peroxid vodíku – pokud ho máte v domácí lékárničce na dezinfekci ran, vyzkoušejte ho i na plíseň. Nastříkejte ho na zeď a asi po dvaceti minutách působení lehce setřete.

Jedlá soda – na bílou zeď můžete použít kašičku z jedlé sody. Můžete ji vyrobit z vody a sody, ale klidně i octa a sody. Naneste ji na zeď a asi po patnácti minutách důkladně setřete.

Na závěr je na místě říct, že pokud bojujete s plísní dlouho a neúčinně, stavebním úpravám a větším investicím se nevyhnete. Bude to ale investice do vašeho zdraví, tedy vždy dobrá!

Jak bojujete s plísní vy! Napište nám!

Reklama

Načítám