Hlavní obsah

Co o vás prozradí příspěvky na Facebooku? Narcismus i nízkou sebeúctu!

Foto: Profimedia

Opravdu myslíte, že vaše okolí uchvátí vaše selfie z šílené pařby?Foto: Profimedia

Reklama

Pár kilo dole, snídaně, cesta z posilovny? Šup s tím mezi lidi! Jenže… Tyhle příspěvky na sociálních sítích odhalují osobnost. Co si o vás myslí ostatní, pokud svůj profil aktivně zásobujete statusy?

Článek

Stačí se pochlubit tím, že třikrát týdně chodíte běhat nebo že navštěvujete posilovnu. Sem tam se vyfotíte u činek, změříte se v pase a přidáte komentář o ubývajících centimetrech. Nevinná komunikace a svoboda slova? Jak se to vezme. Na sociálních sítích se to hemží narcisy a lidmi s pošlapaným egem, tvrdí jeden z posledních průzkumů. Jste jedním z hříšníků a působíte na okolí odpudivě?

Ráno, v poledne i večer? Móda!

Psycholožka Tara Marshall z londýnské univerzity Brunel uvádí, že mezi příspěvky s nejčastějším výskytem patří téma stravy, cvičení, diety a úspěchy v nich. Data pocházejí z průzkumu od 555 uživatelů Facebooku, a to s bydlištěm ve Spojených státech.

Šedesát pět procent zpovídaných účastníků mělo v testované době na jaře tohoto roku romantický vztah, 34 % alespoň jedno dítě. Padesát sedm procent respondentů uvedlo, že svůj profil kontroluje každý den a v průměru na Facebooku tráví necelých 108 minut denně. A proč vlastně?

Foto: Profimedia

Zhubla jste? Určitě se tím budete chtít pochlubit na sociálních sítích. Ať kamarádky závidí!Foto: Profimedia

Tak trochu potřeba zapadnout

„Lidé píší o určitých tématech, protože jejich aktualizace mohou být různě odměněny lajkováním a připomínkami,“ říká zmíněná odbornice s tím, že ti, kdo dostávají více kladných hodnocení a komentářů, se cítí být lépe a hlouběji začleněni do společnosti, zatímco ti ostatní se od ní odlučují (postrádají pocit sounáležitosti, sebeúcty a smysluplné existence).

Pro časopis Personality and Individual Differences, ve kterém byla studie uveřejněna, dál Tara Marshall uvedla, že aktualizace odráží osobnostní rysy lidí. Tak co myslíte, jak jste na tom?

Navoněná bída i velké ego

Lidé, kteří neustále poukazují na svůj romantický vztah a partnera, mají s největší pravděpodobností nízké sebevědomí. Jejich aktualizace mají vyvrátit dojmy druhých, že jejich vztah není v pořádku.

Velmi osobní témata a každodenní dramata (rozsypaný nákup v obchodě, nehoda na kolečkových bruslích, mravenci ve spíži a podobně) zase poukazují na neurotismus. Tito jednotlivci usilují o pozornost a sociální podporu, která jim v reálném životě chybí. Speciální skupinou jsou narcisové.

Foto: Profimedia

Máte bezva přítele? Myslete na to, že někdo ve vašem okolí může zrovna prožívat smutný rozchod...Foto: Profimedia

Přátelé? Nenávidí to!

Fotí se Klára před cvičením, během něj i po něm? Věnuje zvláštní péči o svůj fyzický vzhled a na její zdi se to hemží úspěchy z fitka? Je sebestředná. Lidé tohoto typu se prý snaží přilákat obdivné přátele na svůj profil. Zabírá to v honbě za popularitou?

„Výsledky naznačují, že chvástání vaši přátelé zdvořile přijímají pozitivními hodnoceními, ale tajně nad těmito aktualizacemi vyjadřují averzi,“ podotkla Tara Marshall. A kam patří pečlivé matky?

Podíváte se na profil Miladě, která za poslední půlrok napsala cosi o koupání ve vaničce, uvařeném jídle či narozeninové oslavě dítěte? To o ní vypovídá, že patří mezi svědomité a pečlivé. Mimochodem, jedinci, kteří sdělují aktuální informace o svých dětech, většinou svůj facebookový účet nenavštěvují každý den. Asi mají na úlevu od stresu jiné páky. Na rozdíl od některých…

Co si nechat pro sebe?

Samozřejmě, že se objevují názory na svobodu slova. „Můj profil, moje věc“. Ano, ale něco by přece jen mělo zůstat tabu. „Osobně si myslím, že na Facebook nepatří ostřejší názory na kontroverzní témata, informace o bývalých partnerech a pochopitelně intimní fotky,“ zastává názor koučka partnerských vztahů Lenka Černá.

Nikdy totiž nevíte, kdy a kdo podobné informace použije proti vám ostřeji, než je jen pouhá antipatie k osobním úspěchům v hubnutí nebo výchově dětí. Nebo zaútočí na vaši psychickou nevyrovnanost…

A co na svůj profil vystavujete vy?

Reklama

Načítám