Hlavní obsah

Přivýdělek? Prodejte část sebe!

Foto: Thinkstock

Darováním si můžete vydělat několik tisícFoto: Thinkstock

Reklama

Člověk by se samou dobrotivostí někdy rozdal. Tu trochu krve, onde zase kapku plazmy, cestou ještě vajíčka nebo spermie a nakonec třeba rozprodá vlasy. Tak úplně tomu nerozumíte? Řeč je o dobrovolném dárcovství z „vlastních zdrojů“, kterým si mnohdy můžete přijít i na pěkných pár tisíc. Víme, kolik za co dostanete!

Článek

Nedávno jste si mohli na našich stránkách ProŽeny.cz přečíst podrobný příběh o tom, jak studentka Sára věnovala svá vajíčka. Ano, dostala za ně několik tisíc, ale i přesto trvá na tom, že vidina nemalé částky jako „kompenzace“ nebyla důvodem, proč se pro takový krok rozhodla. Peníze si ale stejně vzala. A proč ne?! Když se dá vlastním tělem vydělávat jinak než prostitucí – a legálně?

Za krev dostanete den volna

Darování krve by mělo být motivováno eticky, nikoli finančně. I proto za krev přímý výdělek nečekejte, peníze na ruku zkrátka nedostanete. Odběrová centra však nabízejí kompenzaci ve formě oběda, respektive stravenky v hodnotě 60 korun, a k tomu vám ještě proplatí cestovní náklady na přesun do místa odběru a zpět domů. Studentům k tomu někdy nabídnou bezplatné očkování, například proti klíšťové encefalitidě.

Pro odměnu si pak můžete ještě zajít i do své pojišťovny, čekejte však opět spíše věcné dary (vitaminy, volný vstup do solné jeskyně apod.). Za stříbrnou a zlatou plaketu prof. Jánského (za 10. a 20. odběr) nabízejí některé pojišťovny alespoň finanční poukázky v hodnotě mezi 100 a 1000 korunami.

Možná vás potěší, že v případě bezplatného darování krve máte v práci podle zákona nárok na plně hrazený den volna. Vše si můžete k tomu ještě odečíst z daní – 2000 korun z daňového základu.

Krev může darovat každý zdravý člověk ve věku od 18 let (zhruba do 60 let), který splňuje i kritéria pro rizikové skupiny. Proces trvá zhruba 15 minut, obvykle vám odeberou 450 ml krve. Maximální roční počet odběrů je u žen stanoven na čtyři, u mužů na pět – s ideálním intervalem 8 týdnů.

Foto: Thinkstock

Odměna za dar krve? Odpočet z daníFoto: Thinkstock

Plazmičku za kačku

Finančně zajímavější je bezesporu krevní plazma, za niž odběrová centra nabízejí 400 korun. „Ze zkušeností bych neřekla, že pro současné dárce je ona finanční motivace natolik výrazná, aby byla důvodem pro darování plazmy. Spíš se jedná o etický rozměr a chuť pomoci,“ konstatuje Mirka Švendová z odběrového centra plazmy Senaplasma. „Nicméně dárců je pořád nedostatek, přijímáme každého, kdo splní poměrně přísné podmínky,“ dodává Švendová.

Celý proces trvá zhruba 45 minut. Během této doby se vám pomocí speciálního přístroje z krve odděluje tekutá složka, přičemž se bílé krvinky, krvinky červené a krevní destičky vracejí zpět do krevního oběhu. Plazmu může darovat každý zdravý člověk ve věku mezi 18 a 60 lety, a to maximálně jednou za dva týdny, což je interval stanovený zákonem. Ze zdravotního hlediska činí maximální objem darované plazmy za rok 25 litrů, což odpovídá zhruba 35 odběrům za rok. Ročně si lze plazmou vydělat přes 10 000 korun.

Foto: Thinkstock

Čím delší, tím dražšíFoto: Thinkstock

Rozmnožování jede

Darování spermií a vajíček jsme na serveru ProŽeny.cz věnovali hned několik článků. Pro zajímavost nepřehlédněte články Na vlastní kůži: Daruji sperma! a Sára: Darovala vlastní vajíčka. Jen pro doplnění – muž ve věku mezi 18–34 lety může darovat spermie na jedné klinice maximálně desetkrát, přitom za každý úspěšný odběr dostane kolem 1000 korun. Za vajíčka dostanete asi 20 tisíc korun. Otevřeně se však hovoří o tom, že některé ženy jezdí darovat vajíčka za oceán, kde jim kliniky nabízejí dvojnásobně vyšší honorář včetně uhrazení nákladů na cestu a pobyt.

Výkup vlasů na gramy

Pokud se pyšníte dlouhou hřívou a chystáte se ji na léto shodit, nebojte se ji bez obav zpeněžit. Některé kadeřnické salony pravé vlasy vykupují, přičemž si za kvalitní kus můžete odnést i pár tisíc. Vlasy můžete zaslat poštou nebo se dojít nechat ostříhat na provozovnu. Tam na vás dokonce čeká střih zdarma! Cena se pohybuje od 8 korun za gram (u vlasů delších než 35 centimetrů) až po 60 centimetrů. V takovém případě dostanete za jeden gram už 26 korun. „O výkup vlasů je poměrně velký zájem a využívají ho nejen ženy, ale i muži," říká Kerime Jandová ze studia Natur Hair. „Vlasy se dále používají na prodlužování vlasů, výrobu paruk a vlasové integrace," doplňuje Jandová. Svými vlasy si průměrně můžete vydělat mezi dvěma až třemi tisíci korun za ostříhání.

A co vy? Darujete pravidelně plazmu, vajíčka nebo spermie? Myslíte si, že by podobné věci měly být motivovány penězi, byť jen ve formě kompenzace? Přidejte svůj názor do diskuse pod článkem!

Reklama

Související témata:

Načítám