Hlavní obsah

Problémy s ekzémy? Chce to řízený detox a vyčistit si hlavu!

Foto: Profimedia

Za chronické potíže s kůží mohou prý nejen toxiny v těle, ale i negativní emoceFoto: Profimedia

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Problémy s kůží mohou být důsledkem toho, že je tělo zanesené toxiny, má oslabenou imunitu nebo má jiné zdravotní obtíže. Nestačí tedy řešit ekzém, akné nebo lupénku, ale jejich příčinu!

Článek

Lékaři mají pro ekzémy a zánětlivé poruchy kůže různé názvosloví – atopický ekzém, akné, lupénka, dermatitida, herpes. Kůže odráží stav a fungování jednotlivých orgánů. Pokud jde o problémy dlouhodobě neřešené, pak z nich mohou vzniknout právě chronické záněty.

Proč kůže stůně?

Asi nejčastějším chronickým zánětem kůže je atopický ekzém. Podle statistik jím trpí asi deset procent dospělých a dvacet procent dětí, některé už od kojeneckého věku. Jen v České republice je na atopický ekzém léčeno osm set tisíc obyvatel.

Za vznikem atopického ekzému stojí řada příčin. „Z vnitřních faktorů jsou to především dědičnost a různé druhy alergií, z vnějších pak nadměrné mytí a používání mýdel, sprchových gelů a kosmetiky, prací prostředky, nošení nevhodného oblečení, kontakt se saponáty, chemikáliemi a jinými dráždidly v běžném životě i v pracovním prostředí. Velký vliv na vznik a zhoršování ekzému má také špatné životní prostředí a v neposlední řadě i stres,“ říká dermatoložka MUDr. Iva Stárková.

Foto: Profimedia

Prvním krokem v léčbě chronických kožních potíží by měl být detoxFoto: Profimedia

Léčba ekzému musí být vždy komplexní. „Snažíme se zmírnit projevy a jeho opakování důslednou prevencí, každodenní péčí o kůži a vhodnou místní i celkovou léčbou. Je nutné dodržovat i zásady atopické životosprávy, omezit vliv provokujících a zhoršujících faktorů v běžném i pracovním životě,“ dodává Iva Stárková. Atopická životospráva je přitom taková, která vyloučí alergeny, na které pacient reaguje – nejčastěji to bývá kravské mléko, ořechy a podobně, je to ale individuální.

Hlavní je detox

Odborníci z celostní medicíny radí v případě chronických zánětů kůže vsadit především na detoxikaci organismu (více ve článku Jarní očista organismu? Těchto šest potravin vám s detoxem pomůže!). „Zásadní roli při vzniku atopického ekzému a dalších zánětlivých onemocnění kůže hrají toxiny, jež se v organismu hromadí a spouštějí imunopatologické procesy,“ říká Ing. Vladimír Jelínek z firmy Joalis. Jak se jich zbavit? Jedním z řešení je metoda řízené vnitřní detoxikace.

„Existují přístroje, které odhalí, které toxiny jsou ve kterých tkáních a orgánech, což pomůže zacílit detoxikaci a naplánovat ji tak, aby byla co nejefektivnější, pak mluvíme o řízené detoxikaci, jejíž součástí je i výběr přírodních preparátů, které pomohou tělu nastartovat očistné reakce organismu,“ uvádí Vladimír Jelínek.

V detoxikaci a odstranění problémů z kůže hraje hlavní roli mízní systém, který je dokáže dostat z těla. Proto je zapotřebí udržovat ho dostatečně průchozí.

Foto: Profimedia

Součástí očistné kúry mohou být i bylinné čajeFoto: Profimedia

Musíte vyčistit i hlavu

Už jste absolvovali několik různých očistných kúr, ale pořád to nemá ten správný efekt? Možná proto, že jste zapomněli na „hlavu“. „Během vnitřní očistné kúry hraje důležitou roli psychika. Spontánní snahu organismu eliminovat toxiny blokují negativní emoce – stres, konflikt, citová deprivace. Znemožňují, aby si imunitní systém sám poradil s cizorodými látkami. Takže nestačí odstranit toxiny, ale i tyto blokující emoce,“ říká Vladimír Jelínek.

Hezky to shrnuje i MUDr. Helena Valentová, praktická lékařka ze Semil: „Pokud tělo nebudete přetěžovat škodlivinami zvenčí a zároveň podpoříte vylučovací orgány vhodnými bylinkami, potravními doplňky nebo homeopatiky, měly by problémy s atopickým ekzémem postupně vymizet. Je to namáhavý a dlouhodobý proces. I proto, že člověk je ale od přírody líný a snaží se všechno řešit jen nějakou zázračnou pilulkou, aby se nemusel namáhat.“

Bojujete také s chronickými záněty kůže? Napište nám své zkušenosti s metodami léčby!

Reklama

Související témata:

Načítám