Hlavní obsah

Proč chce partner najednou mnohem víc sexu? Třeba je za tím nejistota a strach!

Foto: bikeriderlondon, Shutterstock.com

Znejistil vás náhlý zvýšený partnerův sexuální zájem? Máme vysvětlení. A ne jedno!Foto: bikeriderlondon, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

„Miláčku, chci tě,“ ozve se v pondělí. „Miláčku, mám na tebe chuť,“ tulí se v úterý. A ani ve středu si partner „nedá pokoj“, i když doteď to u vás chodilo jinak. Co mu je? Možná si za to můžete sama!

Článek

Podle českých statistik, konkrétně pozorování sexuologa Petra Weisse, se lidé milují dvakrát týdně, přičemž mladší ročníky zvyšují frekvenci na tři milostná dostaveníčka během sedmi dní, zatímco ti starší nad 45 let na jedno týdně. Ještě před pár týdny jste nedosahovali ani na tyto hodnoty, ale najednou se cosi změnilo? Partner se dožaduje sexu, na váš vkus až příliš často? Důvodů může být hned několik.

Náhlé zrychlení z nuly na sto

„No, nechápu to. Sex jsme měli s bídou jednou za deset dní, ale teď přítel chodí a lísá se obden. Na to nejsem zvyklá. Už jsem se ho ptala, jestli je všechno v pořádku. Odpověděl, že ano,“ krčí rameny devětadvacetiletá čtenářka Alice, která však u svého partnera pozoruje nezvyklé chování.

„Ptá se mě, kam jdu, s kým a kdy se vrátím. Přijde mi, jako by mi nevěřil nebo co. Minulý týden na mě dokonce čekal před kanceláří,“ dodává. A možná v tom je ten kámen úrazu! Stačí si odmyslet genderové role a vzít celou situaci trochu obecněji.

Foto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Možná má pocit, že se od něj citově odpoutáváte. A chce vám dát najevo, že o vás stále stojíFoto: Kaspars Grinvalds, Shutterstock.com

Někteří lidé mají větší sexuální nároky, a to věky věků. Podle britské sexuální poradkyně a spisovatelky Lindy Sonntag se dříve chybně předpokládalo, že muži na sex myslí více a dožadují se ho častěji než ženy. Houby s octem. Roli hraje spíš načasování a intimní poblouznění na startovní čáře.

Začátky se (ne)počítají!

„Ve skutečnosti je tato podoba různá u každého jedince a mění se s každým vztahem. Někdo, kdo sám sebe považoval za člověka spíše nečinného a eroticky liknavého, může být svou náruživostí příjemně překvapen, jestliže potká nového milence a milenku, který jej silně přitahuje a vzrušuje,“ popisuje začátky partnerských a milostných vztahů zmíněná odbornice s tím, že zvýšené sexuální potřeby, které mnohdy v již fungujícím partnerství docela zaskočí, právě nemusejí být jen následkem erotické chlípnosti.

„Jejich pramenem může být i nejistota. Pokud se jednomu z partnerů začne zdát, že se jeho erotický protějšek začíná ze svazku odpoutávat, začne být při milování tím, kdo si není svým druhem zcela jistý,“ dodává Linda Sonntag. Alice u výše uvedeného příběhu by se tak mohla zamyslet nad tím, jestli její přítel nemá pochyby o jejich vztahu. Nežárlí na někoho? Necítí se být ohrožený?

Foto: NAS CREATIVES, Shutterstock.com

Sexuální touhu někdy nastartuje i milenkaFoto: NAS CREATIVES, Shutterstock.com

Sex jako priorita. Kdy?

„Může to být opravdu obava z nevěry partnerky a snaha ji sexuálně saturovat doma, či dokonce sexuálně utahat, aby neměla energii na sex mimo domov,“ přitakává sexuolog a psychiatr Luděk Daneš z pražského Sexuologického ústavu s tím, že příčin náhlého zvýšení potřeby sexu je asi více.

„Někdy se stává, že chtivého muže sexuálně nastartuje milenka, takže dotyčný svůj vyšší apetit následně realizuje i s manželkou,“ vyjmenovává další z možností odborník, který se ale spíš přiklání k jiné verzi.

„Většinou však nastane pravý opak a nevěrný manžel se věnuje sexu venku a na domácí sex už moc náladu nemá,“ krčí rameny Luděk Daneš a dál připomíná, že v těchto případech se také může jednat o normální výkyvy libida, které o ničem nevypovídají. „Myslím si, že by partnerka nebo manželka neměla pátrat po příčinách zvýšené chuti do sexu u svého protějšku. Měla by být ráda a využít toho,“ uzavírá sexuolog.

A jak to máte vy, taky partner občas milostně zrychluje z nuly na sto?

Reklama

Načítám