Hlavní obsah

Proč máte neustále studené ruce a nohy? Možná kvůli stresu!

Foto: Profimedia

Odhalte příčinu, proč máte neustále studené ruce a nohyFoto: Profimedia

Ruce máte neustále studené jako led. A to vlastně platí i o nohách. Končetiny jsou mnohem více náchylné na chlad než zbytek těla. Co ale znamená, když máte studené ruce a nohy, i když zrovna není zima?

Článek

Bez ponožek spát nikdy nejdete. Nohy by vás zábly tak, že byste asi ani neusnuli. Stejně tak dotknout se vašich rukou je pro druhé lidi opravdu mrazivý zážitek. Jak to vlastně s ochlazováním končetin je? Proč máte tak ledové ruce a nohy, a jiní ne?

Chlad vždycky nejvíc odnesou končetiny

Když se nacházíte v chladném vnějším prostředí, většinou vám není první zima na břicho nebo třeba na prsa, tedy na střed těla, ale právě na končetiny. „Studené ruce a nohy jsou důsledkem omezení průtoku krve periferní části těla. Omezení proudění teplé krve z jádra organismu má za cíl, zachovat optimální teplotu v tělesném centru hrudník, srdce, dutina břišní, ledviny na úkor končetin,“ vysvětluje MUDr. Martina Čapková z Polikliniky I. P. Pavlova a dále dodává:

„Jde o normální reakci na chlad, která má pomoci člověku udržet tělesnou teplotu i v extrémně chladných podmínkách. Pokud má někdo chladné ruce nebo nohy po celý den, je třeba pátrat po příčině tohoto jevu.“

Foto: Profimedia

Horký nápoj vám prokřehlé ruce určitě zahřeje. Dopřejte si chvilku relaxu i vyFoto: Profimedia

Často za to mohou nervy

Pokud trpíte na studené končetiny třeba v létě, je jasné, že to není úplně normální stav, a měli byste se pokusit zjistit, proč tomu tak je. Zejména u žen jsou nezřídka na vině takzvané neurocirkulační poruchy. Jedná se o soubor různých obtížně specifikovatelných nervových poruch, které ale zcela jednoduše souvisí s psychickou nepohodou a stresem. „Stres stav zhoršuje nebo i vyvolává. Při stresu totiž přirozeně dochází k zmenšení průsvitu cévy,“ uvádí lékařka Martina Čapková.

Na problém studených končetin v důsledku stresu neexistuje nějaká speciální léčba. Zkrátka se snažte co nejvíc udržet v psychické pohodě. Dbejte na dostatečný spánek, relax, pomůže i pravidelný pohyb. V případě vážnějších problémů zvažte konzultaci s psychologem.

Foto: Profimedia

V zimě je normální, že máte studené ruce, ovšem pokud je to stav celoroční, nepodceňujte to a zajděte k lékařiFoto: Profimedia

Příčinami mohou být i některé nemoci

S pocitem studených končetin je spojovaná hypotyreróza neboli snížená funkce štítné žlázy. Dále také cukrovka, s níž souvisí i mravenčení a snížená citlivost končetin. Pokud vás trápí spíše studené nohy, může se jednat o ischemickou chorobu dolních končetin, jejíž zákeřnost spočívá právě v tom, že má jen nenápadné příznaky, tudíž více než polovina nemocných neví, že jí trpí.

„Dále dochází k snížení průchodnosti cév například syndromu krčního žebra, při poškození cév či v důsledku dlouhodobé manuální práce se sbíječkou. Zřídka za to mohou i rostoucí nádory plic či autoimunitní onemocnění pojivové tkáně, lupus, vaskulitidy a sklerodermie,“ komentuje Martina Čapková.

Existuje také syndrom, jehož primárním projevem jsou právě studené ruce. Jedná se o Raynaudům syndrom a mimo jiné ho může způsobovat opět stres, ale i výše zmíněné choroby. „Při onemocnění dochází k poruše elasticity krevní cévy, která reaguje na chlad nepřiměřeným smrštěním a omezením průtoku. U Raynaudova syndromu dochází někdy až k bolestivému zbělení konečků prstů,“ popisuje Martina Čapková.

Pokud máte podezření, že vaše trápení se studenými končetinami už není v normálu, určitě navštivte lékaře. Může se jednat o banalitu, ale i o vážnější zdravotní problém, který byste neměli podcenit.

Trpíte na studené ruce a nohy?

Reklama