Hlavní obsah

Proč máte občas zácpu? Víme to!

Foto: Thinkstock

Zácpa může překvapit každéhoFoto: Thinkstock

Reklama

Trápí vás bolesti břicha ze střevní zácpy a nemáte ani ponětí, co by mohlo být její příčinou? Nikdy jste na ni netrpěli, ani jste se nepřejedli ničeho takzvaně stavicího? Možná vás překvapí, co všechno může zpomalit pohyb střev.

Článek

S tímto problémem se alespoň jednou v životě potýkal snad každý a může mít nespočet příčin. Většinou tušíte, že by jí mohlo být například to, že jste snědli celý trs banánů, za celý den jste vypili jen hrnek černého čaje a o pohybu jste si nechali jen zdát. Někdy se však může stát, že vám lékař sdělí překvapivý důvod. Představíme vám některé méně známé příčiny střevní zácpy.

Mohou za ni projímadla?!

Problém mohou způsobit projímadla, která dráždí přímo střevní sliznici, pokud je užíváte ve větším množství. Do této skupiny patří i řada volně prodejných přípravků známých z televizních reklam. Mohou narušit střevní mikroflóru a být i návykové. Proto je užívejte jen v nejnutnějších případech. Jak fungují? „Na rozdíl od dalších druhů projímavých látek vyprázdní celé tlusté střevo. Naplnění pak trvá déle. Člověk má pocit, že má opět zácpu, a znovu použije projímadlo. Vznikne začarovaný kruh. Tato projímadla mohou také změnit poměr vody a minerálů v organismu, což může opět vést k zácpě,“ uvádí internistka MUDr. Lucie Hoffmannová. Příležitostné užití však podle ní neublíží a akutní zácpu mohou vyřešit. Pokud si nebudete jisti účinkem projímadla, poradí vám jistě v lékárně. První pomocí může být i vláknina, projímavé minerální vody či odvar ze sušených švestek nebo jablečná šťáva.

„Zobání“ pilulek

Určitá farmaka mohou při větší konzumaci zpomalit pohyb trávicího traktu. Patří sem například některá antacida, dnes hojně užívaná při překyselení žaludku. Tím, co způsobuje zácpu, jsou v nich obsažené soli vápníku a hliníku. Z léků na bolest mohou za neprůchodnost střev především ty s kodeinem a opiáty. Obojí ale dostanete pouze na předpis. U volně prodejných léků na bolest se zácpa objevuje zřídka. Ztížit vyprazdňování mohou i diuretika, tedy močopudné léky používané především k léčbě otoků. „Zácpa provází také užívání většiny léků v psychiatrii, jak na deprese, tak proti úzkosti. Antidepresiva jsou přitom dnes u žen velmi populární. Užívat by se tak měla s rozvahou,“ doplňuje MUDr. Hoffmannová.

Foto: Thinkstock

Zácpu může způsobit i nadužívání některých lékůFoto: Thinkstock

Onemocnění štítné žlázy

Porucha trávení může být jen jedním z projevů jiného onemocnění. Známá je třeba snížená funkce štítné žlázy. Při ní obecně dochází ke zpomalení metabolismu. Další chorobou je onemocnění příštítných tělísek. Zácpu tu má na svědomí zvýšená koncentrace vápníku v organismu.

Nadměrné užívání minerálů a stopových prvků

Pozor si dejte na bezhlavé užívání nejrůznějších multivitaminů a potravinových doplňků. Se zácpou se může pojit nadbytečný příjem některých minerálů a stopových prvků, například vápníku či železa. Někteří lidé mívají dokonce problémy již při doporučeném dávkování.

Srůsty či zvětšené orgány

Původ problému může být samozřejmě i v samotném trávicím traktu. Například zúžení trubice zaviněné zánětem či nádorem nebo její útlak zvenčí, třeba zvětšeným orgánem i srůsty. „U žen se objeví tyto potíže často po porodu císařským řezem nebo po odnětí dělohy,“ potvrzuje Lucie Hoffmannová.

V dnešní době, kdy neustále někam spěcháme či někde na něco čekáme, se rozšířil zlozvyk potlačovat nutkání si odskočit „na velkou“. Někomu není příjemné použít cizí či veřejnou toaletu a nechává si celé hodiny či dny úlevu na doma. Především u žen to však může vést k chronické zácpě.

A co tedy obecně dělat, abyste se problémům velkého rázu vyhnuli? Jezte střídmě, s dostatkem vlákniny, pijte minimálně dva litry tekutin denně, a až to na vás přijde, na nic nečekejte, a především sportujte.

Reklama

Načítám