Hlavní obsah

Proč nejíst potraviny s palmovým tukem? Ptali jsme se odborníků!

Foto: Profimedia

Najít v obchodě potraviny bez palmového oleje, to je například u sušenek, sladkostí a čokolád věru kumštFoto: Profimedia

Reklama

„Nic s palmáčem už jíst nebudu!" Také jedete ve vlně odmítání všeho, kde je palmový tuk? Zjišťovali jsme, jak to s ním doopravdy je, zda je tak zdraví škodlivý a zda je nutné se mu vyhnout.

Článek

Co je na potravinách bez palmového tuku tak nového, proč je najednou takový zájem obchodníků, aby vás ve svých prodejnách na ně upozorňovali? Jde o novou skupinu potravin? Jsou opravdu máslo, sušenky nebo čokoláda bez palmového tuku o tolik kvalitnější než s ním? Víme to!

Ne, není to žádná novinka. Většinou jde o potraviny, které dobře znáte. Jen v jejich složení nenajdete jeden z nejlevnějších, ale ekologicky a výživově problematický palmový tuk. Tím, že ho výrobci nahradí, vrátí se většinou ke klasickým a „nešizeným" receptům. Palmový tuk se totiž stal náhražkou nejen másla, ale i kvalitních rostlinných olejů. Právě proto, že je levný, dostal se postupně do takové spousty potravin, že se mu skoro nejde vyhnout. Ale proč byste se mu vlastně měli vyhýbat?

Proti palmovému tuku brojí i ekologové. Kvůli pěstování palmy olejné mizí pralesy, planeta ztrácí zdroj kyslíku, vymírají živočišné druhy a trpí obyvatelé zemí, ve kterých rostou jednodruhové plantáže palmy olejné.

Pokud pro vás není ekologie tím pravým důvodem, abyste zpozorněli a prostudovali si složení potravin, pak si poslechněte, co o něm soudí výživoví poradci. Ti upozorňují, že ač jde o rostlinný tuk, má stejně nepříznivé složení, jako tuky živočišné, tedy zdraví moc prospěšný není.

Foto: Profimedia

Chcete se vyhnout palmovému tuku? Pak vám nezbývá než dobře studovat složeníFoto: Profimedia

Vlastnosti palmového tuku

Podívejme se na jeho vlastnosti a přínos podrobněji. „Palmový tuk či olej je, podobně jako ostatní rostlinné oleje, dobrým zdrojem tokoferolů, čili vitaminu E, v míře srovnatelné s řepkovým nebo slunečnicovým. Neobsahuje cholesterol, ale složení jeho mastných kyselin není příznivé,“ uvádí Doc. Ing. Jan Pánek, CSc. z Pro Fit Institutu. Podle něj je na něm nejlepší jeho cena – pro výrobce i spotřebitele, kteří hlavně podle ní nakupují.

„Palmový tuk obsahuje vysoký podíl nasycených mastných kyselin, a ty bychom měli omezovat. Nemusíte vyřadit striktně všechno, v čem tento tuk je, protože záleží na celkovém složení výrobku, na tom, kolik palmového tuku v něm je a v kombinaci s jakými tuky ho výrobce použil. Vodítkem výběru by měla být tabulka nutričních hodnot, ve které najdete celkové množství tuku a podíl nenasycených mastných kyselin, nikoli obsah jediné složky,“ vysvětluje Věra Boháčová, nutriční terapeutka Fóra zdravé výživy.

Jde to bez něj?

„V poslední době se zákazníci ptají po potravinách bez palmového oleje. Bohužel je jejich nabídka zatím velmi omezená. Třeba v cukrovinkách jsou vzácností, snad mimo produkci menších rodinných firem, i když jejich počet vzrůstá,“ říká David Kukla z obchodu Sklizeno. Přiznává ale, že sehnat trvanlivé pečivo, listové a linecké těsto, sušenky a čokoládové pochutiny bez palmového tuku prý skoro nejde.

Od loňského roku by měli výrobci na obalech potravin deklarovat, zda palmový tuk použili. Bohužel se mnohdy stále schovává v souhrnném označení „rostlinné tuky“. Díky zájmu spotřebitelů by se to ale mohlo změnit.

Foto: Profimedia

Nepleťte si palmový tuk s kokosovým olejemFoto: Profimedia

Nepleťte si tuky!

Nepleťte si palmový tuk s kokosovým nebo palmojádrovým. Palmový tuk je pro tělo méně příznivý a odborníci doporučují vážit množství, které konzumujete. Kokosový a palmojádrový tuk mají podobné vlastnosti – a ty jsou kladné.

„Kokosový olej je největším zdrojem kyseliny laurové, ze které se v těle stává monolaurin – ta ničí patogenní bakterie a viry. Je největším přírodním zdrojem mastných kyselin se středně dlouhými řetězci – které se, na rozdíl od mastných kyselin s dlouhými řetězci, v těle neukládají, stimulují metabolismus a pomáhají snížit hmotnost. Je tedy vhodný pro diabetiky, nahradí jednoduché sacharidy jako zdroj rychlé energie,“ uvádí Anna Jermářová, nutriční terapeutka a inženýrka potravinářství.

Zajímá vás při nákupu, zda potraviny obsahují palmový olej či tuk? Napište nám!

Reklama

Související témata:

Načítám