Hlavní obsah

Proč pěstovat rostliny v hlíně? Hydroponie je sázka na jistotu!

Foto: NaibankFotos; Shutterstock.com

Foto: NaibankFotos; Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud se u vás doma z nějakého důvodu nedaří pokojovým rostlinám, které máte zasázené v klasických květináčích, vyzkoušejte méně tradiční, avšak velmi spolehlivou metodu – hydroponii.

Článek

Chcete mít byt plný pokojovek? Zároveň ale moc dobře víte, že jejich pěstování není jednoduchá věc? Když se jim totiž daří špatně, může za to celá řada věcí, jako jsou půda, nevhodná zálivka či umístění, nedostatek světla nebo plísňové a jiné choroby.

Pokud máte navíc v rodině alergika, je situace ještě horší. Ze substrátu v květináčích se totiž často uvolňují zdraví nebezpečné škodliviny (spory plísní). Neznamená to však, že nemáte doma pěstovat okrasné rostliny. Stačí jen, když se vykašlete na tradiční zeminu a přesadíte květiny „do vody s kamením“. Prostě se vrhněte na hydroponii.

Co to znamená?

Při běžném pěstování pokojových rostlin dochází k čerpání vody a minerálních látek potřebných k růstu přímo ze substrátu, který jim zajišťuje také stabilitu a oporu. Možná vás překvapí, že přesto pro ně není nezbytný. Nahradí ho totiž hydroponický způsob pěstování. Kouzlo spočívá v tom, že místo substrátu dáte rostliny do živného roztoku.

Zapomeňte na hlínu

Základem správné hydroponie je vhodný materiál. Musí to být pevná látka podobná kamínkům, většinou to jsou pravidelné granule. Důležité je, aby neobsahoval škodlivé látky, byl přírodní povahy a nerozpouštěl se ve vodě. Ideální je proto keramzit, který koupíte v každém hobby marketu. Jde vlastně o čistý jíl, jenž je v peci prudce vypálen a tím vznikne potřebná porézní a velmi stálá struktura. Místo keramzitu můžete použít perlit nebo kamínky obyčejného štěrku (v průměru maximálně 10 mm).

Foto: KingRobert; Shutterstock.com

Foto: KingRobert; Shutterstock.com

Jak na to

Nejprve si opatřete vhodnou nádobu. Měla by být z jakéhokoli nepropustného materiálu, který nerezaví. Skleněné nádoby nejsou pro tento účel zrovna ideální, protože kořenům nesvědčí světlo, které propouštějí. Navíc po čase jejich vnitřní stěny pokryjí zelené řasy.

Pro hydroponii jsou proto nejvhodnější speciální dvouplášťové obaly, kdy ten vnější tvoří zásobník vody pro vnitřní květináč. Vodní hladina by měla dosahovat maximálně 3 cm, aby kořeny nebyly úplně ponořené. Zajistíte jim tím proudění vzduchu, jinak by uhnívaly. Máte-li doma málo místa, můžete si pořídit bylinkovou zahrádku.

Rostlinu tedy dejte do nádoby tak, aby se kořeny dotýkaly dna, a opatrně je zasypte keramzitem. Tím jste květinu zafixovali. Teď se už jen můžete těšit na to, až zakoření a začne růst. Ano, ale ještě chybí jedna složka, a tou je voda. Jen ta obyčejná k tomu samozřejmě nestačí. Proto musíte zakoupit v hobby marketech tekutý roztok obsahující vícesložkové hnojivo, který podle návodu naředíte a nalejete na keramzit.

Pokud chcete jít s dobou, můžete místo toho použít novinku. Tou jsou iontovýměnná hnojiva. V tom případě stačí sáček s hnojivem vložit na dno nádoby. Při zálivce se z něj pak postupně uvolňují živiny, takže je rostlina průběžně přihnojována.

Můžete pěstovat najednou i více druhů, jako jsou například sukulenty, kaktusy nebo báchor. Pokud se chcete dozvědět, jak si je můžete namnožit, přečtěte i článek o tom, jak takové rostliny sázet. Nemusíte se ani bát, že se jednotlivé květiny spolu „nesnesou“. V hydroponickém roztoku se jim bude dařit za všech okolností.

Načítám