Hlavní obsah

Proč s námi cvičí hormony?

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Některé ženy si těhotenství užívajíFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nemohly jste se během těhotenství dívat na televizní noviny, protože všechny katastrofy vás přiváděly k pláči? A dojalo vás i to, když vás někdo pustil v tramvaji sednout? Těhotenství je zkrátka období zásadních psychických změn a každá žena by s nimi měla víceméně počítat.

Článek

V počátku gravidity se v našem těle míchá divoký hormonální koktejl. Na povrch většinou vybublá v podobě jiného, většinou lítostivějšího chování. To je typické pro první trimestr. V tom druhém nastupují obavy o zdraví dítěte. Poslední tři měsíce už jenom myslíte na porod. A to je další zdroj starostí, ale i radostí!

První trimestr: přecitlivělost a deprese

Jsou ženy, možná patříte mezi ně, které si svoje těhotenství užívají a vychutnávají od začátku až do konce. Například maminka Tereza říká: „Těhotenství bylo nádherné, šla bych do toho znovu. Povídala jsem si se synem, zpívala mu a snažila se být optimistická. Na porod jsem se dokonce těšila. Vůbec jsem se nebála.''

Tereza je asi jedna z mála, protože bylo zjištěno, že velké procento těhulek šokují psychické změny, které jsou často negativní. A to právě především v prvním trimestru. Velmi intenzivně působí hormony, které produkuje placenta. Mají za úkol držet vyvíjející se těhotenství. Další hormony připravují budoucí maminky už během gravidity na porod, kojení a péči o dítě. Je vlastně celkem logické, že se to projeví ve větší citlivosti na vnější podněty. Kromě přecitlivělosti, bývá typická i horší nálada. Může se dokonce objevit úzkost a deprese. „S nadsázkou můžeme říct, že těhotenství je vlastně puberta nebo menopauza,'' říká MUDr. Karel Přibyl.

Těhotné ženy cítí, že od nich společnost očekává, že se budou bezmezně radovat z blížícího se příchodu miminka. Když se ale euforie nedostaví, obviňují se. Přitom za svůj stav ani náhodou nemohou. Nejlepším řešením pro nastávající maminky bude, aby první tři měsíce jednoduše ustály. Na druhou stranu, když vás bude přepadat bezmezná radost, užijte si ji. A nestyďte se vaši rodinu i známé strhnout k nadšení, vždyť očekávání miminka může být společnou radostí.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Naše nálady ovládají hormonální změnyFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Druhý trimestr: Obavy o dítě

V polovině těhotenství probíhá spousta vyšetření, která mají odhalit případné vrozené vady. Což je dobře. Jenže: s rostoucím počtem prohlídek geometricky roste i strach, zda je vše v pořádku. Například tolik obávaná amniocentéza. Neboli odběr plodové vody, který může odhalit poruchy mozku nebo vážné metabolické poruchy. Nepropadajte ale panice, často se stane, že obavy jsou zbytečné a možné poškození se nepotvrdí. Dobrou zprávou je, že psychika se v tomto druhém trimestru začíná uklidňovat a výkyvy nálad už nejsou tak časté. Přesto v tuto dobu může dojít k rozkmitání hormonálního systému .„Navenek se to může projevit stresem, strachem, emotivními projevy pláče, smíchu, radosti i smutku. Nejlépe všechno naráz,"popisuje dále MUDr. Karel Přibyl.

Třetí trimestr: Jak zvládnout porod

Poslední tři měsíce myslíte jen na narození dítěte. A zcela přirozeně jste nervózní a cítíte strach. „Do poslední chvíle jsem se bála porodu,'' svěřuje se pětadvacetiletá Jana a pokračuje, „když mi moje kamarádka říkala, že rodila šestnáct hodin a to ve velkých bolestech, měla jsem z toho doslova hrůzu. Naštěstí mi byl oporou manžel, který se mnou byl na sále a pomáhal mi správně dýchat a uklidňoval mě.''

Takofobie - to je odborný výraz pro chorobný strach z porodu. Většina žen se ho snaží racionálně zpracovat, někdy to jde líp, jindy hůř. MUDr. Přibyl doporučuje: „Zaručeně vám pomůže návštěva předporodního kurzu. Naučíte se tam techniky, které vám uleví od bolesti.'' Nejdůležitější ze všeho je ale důvěřovat vlastnímu tělu. A pak porod jistě zvládnete.

A co sex, ptáte se? Co s vámi udělají hormony v této oblasti?

Těhotenství a sex - jde to dohromady?

  • první trimestr: chuť většinou upadá, protože ženu trápí časté nevolnosti a zvracení
  • druhý trimestr: sex si můžete náležitě užít, zvětšuje se citlivost prsou, zvyšuje se chuť na sex a intenzita orgasmu
  • třetí trimestr: koitálně opatrně, nebo raději vůbec. Do rodidel by mohly být zaneseny choroboplodné bakterie. Ty by se pak mohly stát příčinou horečnatého průběhu porodu nebo šestinedělí. Ale jsou i jiné techniky, např. orální sex... Je ale možné, že na sex nemá většina budoucích maminek stejně pomyšlení. Plně se totiž soustředí na blížící se narození potomka.
Související témata:

Načítám