Hlavní obsah

Proč se lidem líbí francouzské líbání? Vědci na to přišli!

Foto: Profimedia

Rád se líbá? Může to mít ale i jiné důvody než jen slastné pocity...Foto: Profimedia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letní lásky se obvykle neobejdou bez hlubokého líbání. Je velmi intimní, vášnivé a neobyčejné. Ale proč vlastně? Co stojí za tím, že milenci bez rozdílu pohlaví milují tyhle polibky? Věda má jasno!

Článek

„Nikde nikdo nenapsal, proč je pravé vášnivé líbání tak moc příjemné. To to nikdo neví?“ ptá se čtenářka Vanesa, kterou rozhodně nezajímají obvyklé informace o tom, že ústa patří k erotogenním zónám. Takže, jak to je doopravdy?

Mapa erotické slasti? Možná!

„Do roku 1966 si všichni mysleli, že klitoris je nějaká památka v Řecku,“ trefně zavtipkoval průkopník světové sexuologie William Masters v rozhovoru pro časopis Playboy. Podobně to fungovalo i s líbáním. O něm se toho sice vědělo víc, ale zato bylo zakázané i mezi manželi. Zvlášť to hluboké označované jako francouzské. (Do líbání se zapojí i jazyk, který vnikne do pootevřených úst partnera).

V období středověku se mu říkalo florentinský polibek a katolická církev ho i v sezdaném sňatku považovala za hřích. Přirovnávala ho dokonce k obdobě samotného pohlavního styku, neboť muži i ženy pod jeho omamnou silou doslova táli. Nyní už je všem jasné, jaký to mělo důvod.

Foto: Profimedia

Při polibku si s partnerem vyměňujete miliony bakterií, které vám můžou pomoci s posilováním imunityFoto: Profimedia

Prostě čarovná chemie přírody

Odborný časopis Microbiome provedl studii se záměrem odhalit víc o bakteriálních přechodech z úst do úst. Tamní vědci sice zjistili poměrně nelichotivou a odpuzující věc, a to, že si během deseti sekund líbání partneři vymění asi 80 milionů bakterií, ale na druhé straně, některé z nich jsou prý zdraví prospěšné. Posilují totiž imunitu a prý i pomáhají odstraňovat plak ze zubů. A co ta rozkoš?

Je to tak, že sliznice v ústech je tenká a krevní cévy jsou blíže k povrchu. „Tam uvnitř“ je víc než milion nervových zakončení, což je důvod, proč se snáze zapojují smyslové receptory, které okamžitě začnou zpracovávat chuť, vůni, dotek a tlak, a tím vyvolají emocionální reakci. Aby ne. Uvolní se hormony dopamin a oxytocin a vy zatoužíte být někomu blíž a blíž. Prostě ledy tají…

Jsou muži jako psi?

Kinseyho institut v čele s Debby Herbenick k tomuto zjištění poznamenal, že to vysvětluje ono velmi intimní pouto, které k sobě partneři při francouzském líbání cítí. Muži dokonce o něco víc. Existují totiž další jisté zajímavé teorie zaštítěné vědou, jak jinak…

Jiné výzkumy, tentokrát v režii Kalifornské univerzity, dále té v Utrechtu a Cambridge, prokázaly, že právě pánové jsou těmi, kdo o 33 procent víc než ženy vyznávají nedbalejší styl líbání spojený s jazykovými hrátkami. A teď to přijde.

Foto: Profimedia

Muži prý líbání milují více než ženy. Jak je to u vás?Foto: Profimedia

Údajně to souvisí s nutkáním, které se dá nazvat jako „značkování“. Muži prý s pomocí jazyka předávají svým milenkám testosteron.

Ten se vstřebává přes sliznice v ženských ústech, zvyšuje vzrušení a pravděpodobnost, že se dotyčná zapojí do reprodukčního chování. Zároveň ovlivňuje schopnost ženy „číst myšlenky“ muže a mít na něj nezaujatý úsudek. (Zjistilo se podáním tamponu napuštěného testosteronem a vloženého pod jazyk.) Aha, tak teď už je jasné, proč muži mají rádi „francouzštinu“.

Další zajímavosti o líbání

  • Muži častěji zahajují líbání před sexem. Ženy se chtějí pusinkovat spíš po něm.
  • Ženy používají intenzitu a frekvenci líbání jako radar k vyhodnocení vhodnosti muže. Je to ten pravý pro dlouhodobou, nebo krátkodobou známost? „Ukaž, jak líbáš, a já ti povím, na co se hodíš.“ Tak asi tak.
  • Podle Guinessovy knihy rekordů nejdelší polibek trval 58 hodin, 35 minut a 58 sekund. Na svědomí ho má pár z Thajska, který s líbáním začal 12. února roku 2013.

A vy máte jasno, proč je francouzské líbání tak neuvěřitelně příjemné?

Související témata:

Načítám