Hlavní obsah

Proč se muži vracejí ke svým ex?

Foto: thinkstock

Rozešel se s vámi kvůli své bývalé partnerce? Bohužel to není zas tak neobvykléFoto: thinkstock

Reklama

S někým se seznámíte, randíte, a možná spolu dokonce začnete žít. Po čase vás ale opustí, protože se rozhodl vrátit ke své bývalce. K ženě, se kterou se třeba on sám rozešel! Proč? Co k tomu muže vede?

Článek

Stalo se to i naší čtenářce Báře (28). Rok chodila s mužem a měla pocit, že se vše vyvíjí dobře. „Fungovalo nám to po všech stránkách i v sexu,“ vzpomíná Bára. O jeho bývalé partnerce, s níž žil její přítel celých deset let, také věděla. „Rozešel se s ní on, prý byl život s ní poslední dobou peklo. Děsně žárlila, prohlížela mu telefon, šmírovala ho a podobně,“ říká Bára. O to větší šok pro ni bylo, když ji přítel opustil právě kvůli své bývalce. Jenže muži se opravdu ke svým ex velmi často vracejí. A většinou z těchto pěti důvodů.

1. Zvyk je železná košile

Po nějakém čase muži přijdou na to, že single život je vlastně výrazně nepohodlnější a náročnější než ten, co žili předtím. Hledat nové známosti, věnovat energii na sblížení s někým novým, zažít možná i nějaké to zklamání není lehké. Zato s ex partnerkou bylo vše snadné. „S bývalým partnerem se přece velmi dobře znáte po všech stránkách. Víte, co od sebe očekávat i jak to funguje v sexu. Bohužel pro kvalitní vztah je to dost málo,“ říká psychoterapeutka Lucie Horníková.

Foto: thinkstock

K bývalce to muže táhne z mnoha důvodů, jedním z nich je pohodlnost a pocit bezpečí. Vrací se totiž tam, kde to dobře znají a nemůže je nic překvapitFoto: thinkstock

2. Reakce na nespokojenost v novém vztahu

Když se s někým rozejdete, logicky máte v plánu najít si někoho, s kým vám bude líp. Chcete si polepšit. Jenže leckdy si pánové novou známostí spíš pohorší a nabudou dojmu, že návrat k bývalce vše vyřeší. „To se opravdu občas stává. Ale ve finále lidé stejně většinou zjišťují, že jim nevyhovuje ani ten původní vztah,“ tvrdí kouč partnerských vztahů Lenka Černá.

3. Zázračné prozření

Nebývá to časté, ale někdy se přece jen zázrak stane. Muž opravdu prozře a zjistí, že rozchod byl chyba, tedy přesněji řečeno jeho chyba. Najednou pochopí, jak hloupě se zachoval a jak moc svou ex miluje. A pokud ona svolí, vrátí se.

Může to skončit happy endem, ale také tu hrozí riziko, že si daná žena bude až příliš užívat zadostiučinění a vztah nakonec stejně ztroskotá.

Foto: thinkstock

I zázraky se stávají a muži si skutečně mohou uvědomit, že jejich ex byla ta praváFoto: thinkstock

4. Výčitky svědomí

Tohle není vůbec snadné. Jestliže muž čelí smutku, pláči, depresím a problémům své ex, které způsobil právě rozchod, je snadné podlehnout pocitům viny. „Bohužel to znamená, že se stal obětí manipulace. Velice často se stává, že váš bývalý protějšek prosí, vyhrožuje, nahání vás a vy prostě jeho tlaku podlehnete. Často se také konají návraty kvůli dětem, které změnu nemusejí dobře snášet. Není to ale vůbec dobré. Vracet byste se měli, protože to tak sami cítíte, nikoli kvůli emoci viny,“ vysvětluje Lenka Černá.

5. Stesk po starých časech

Rozchod se netýká jen daného páru. Pánům se může stýskat samozřejmě po dětech, ale třeba i po tchánovi, s nímž chodili pravidelně na pivo, nebo po společných kamarádech, po sousedovi, s nímž si vždy dobře popovídali přes plot. A nakonec tenhle stesk po starých dobrých časech zvítězí a muž zatouží po návratu.

Bohužel stýskání není většinou nic jiného než důkaz toho, že se stal sluhou vlastních návyků. „Navíc psychika má tendenci zapomínat na špatné a připomínat jen hezké okamžiky. Pak začne onen stesk. V tu chvíli doporučuji na papír sepsat veškerá negativa ex a znovu si ověřit, proč ji opustil,“ dodává Lenka Černá.

Taky vás někdo opustil kvůli bývalce? Jaký k tomu měl důvod?

Reklama

Načítám