Hlavní obsah

Proč si dát oříšky? Posílí mozek, paměť i potenci!

Foto: olgaman, Shutterstock.com

Foto: olgaman, Shutterstock.com

Honí vás občas mlsná a přemýšlíte, co dobrého byste si dali? Nabídneme vám spoustu důvodů dopřát si třeba hrst (anebo dvě) oříšků nebo mandlí. A proč právě ty?

Článek

Ještě dojídáte vlašské ořechy nebo mandle, které vám zbyly od vánočního pečení? Pak si rovnou dokupte nové a přihoďte k nim pár dalších druhů. Ořechy – tedy přesněji skořápkové ovoce – je totiž pro vaše zdraví vyložené požehnání!

Malý poklad v oříšku

Plody skořápkového ovoce, které se schovávají pod obecně používaným názvem ořechy, patří mezi „majstrštyk“ přírody. Tolik prospěšných látek najednou, to jen tak v něčem nenajdete! „Kromě mnoha minerálů, vitaminů a bílkovin obsahují i velké množství zdravých rostlinných tuků, které ve stravě mnoha lidí vyloženě chybí. Lze si je dopřávat denně, i když jen v přiměřeném množství, většinou je to jedna až dvě hrsti – jsou totiž kaloricky náročné,“ říká David Kukla, zakladatel Sklizeno.

Když zmiňujeme jejich klady, máme na mysli hlavně plody v původním stavu, tedy loupané, ale nepražené a nesolené. Pražením samozřejmě vynikne chuť, ale je třeba mít jistotu, že byly praženy šetrně – příliš razantní úprava by zničila cenné mastné kyseliny a antioxidanty. Soli většina lidí konzumuje víc než dost, proto je lepší volit varianty bez ní.

Bojují se stresem

Obsah zdravých tuků je zásadní například při odbourávání následků dlouhodobého stresu. „Může způsobit bolesti hlavy, zažívací obtíže, únavu, pocení, nervozitu, úzkost, napětí, kolísání nálady, podrážděnost, problémy se spánkem a sníženou chuť k jídlu. A jedním z doporučení, jak tyto následky mírnit, je obohatit jídelníček o nenasycené mastné kyseliny – tedy omega-3 a omega-6. A kromě ryb a řepkového či olivového oleje jsou jejich spolehlivým zdrojem právě ořechy,“ uvádí docent Ladislav Slováček, lékař z Polikliniky IV v Hradci Králové.

Pro zdravá střeva i pro krásu

Ořechy jsou vhodné například i pro celiaky. „Mohou běžné mouky nahradit moukami ořechovými, které je velmi chutně zastoupí hlavně při pečení buď klasických, nebo raw dezertů,“ říká Petra Vránová z firmy Alika. Protože skořápkové plody obsahují i nezanedbatelné množství bílkovin, hodí se všem, kdo omezují nebo nejedí maso, a měly by se pravidelně objevovat v jídelníčku vegetariánů a veganů.

Je dobré vědět, že je to i přírodní zkrášlovací přípravek: konzumací oříšků pracujete na kvalitě vlasů, mladistvém vzhledu pleti a bojujete proti stárnutí. Rozmixované mandle můžete použít i jako základ domácí jemné pleťové masky.

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Většina ořechů má pozitivní vliv nejen na srdce a imunitu, ale i na vzhledFoto: puhhha, Shutterstock.com

Ořechy na srdce i potenci

A které skořápkové ovoce by bylo nejvhodnější pro vás? Můžete si vybrat:

  • Vlašské ořechy - posilují nervovou soustavu, uklidňují, snižují hladinu cholesterolu a riziko infarktu, zlepšují soustředění i potenci. Nabízejí silné antioxidační účinky především díky vysokému obsahu vitaminu E. Je v nich i hodně vitaminu B, zinku, mědi, manganu, hořčíku a fosforu. Jsou bohatým zdrojem vlákniny a bílkovin.
  • Mandle - obsahují hořčík, vápník, zinek draslík a železo, takže pomáhají udržovat zdravou a krásnou pleť, vlasy, nehty i zuby – říká se, že oddalují stárnutí. Fungují proti chudokrevnosti a pro vysoký obsah vlákniny jsou dobrou volbou při zácpě. Svým složením chrání i srdce a cévy.
  • Pistácie - jsou čtyřikrát méně kalorické než ostatní ořechy. Podpoří dobrou náladu, prospívají svalům a posílí imunitu. Obsahují i velké množství antioxidantů, třeba vitamin E, dále B6 i draslík. Pomáhají snížit cholesterol a zmenšují riziko krevních sraženin, tedy i infarktu či mrtvice.
  • Lískové oříšky - podílejí se na snížení hladiny cholesterolu v krvi, posilují zrak, prý umějí zabránit vzniku ledvinových kamenů a pomáhat při křečových žilách a hemoroidech. Jsou dobré pro doplnění vitaminu B1, B6 a vápníku, fosforu, hořčíku a manganu. Obsahují i ceněnou kyselinu listovou, která je výborná pro těhotné, oslabené nemocí nebo těžce pracující či hodně sportující.
  • Kešú - vynikají hlavně obsahem zinku a hořčíku, které posilují imunitu, a také mají pozitivní vliv na paměť. Jsou lehce stravitelné a mají také menší obsah tuku než ostatní ořechy. Hrst vás zbaví únavy, zmírní bolestivou menstruaci a podpoří regeneraci.
  • Pekanové ořechy - Podporují funkci srdce, snižují cholesterol, brání ucpávání tepen a obsahují tělu prospěšné látky. Jsou ale velmi tučné – doporučená dávka jsou čtyři kusy denně.
  • Para ořechy - obsahují hodně selenu, který pomůže předcházet ischemické chorobě srdeční, cirhóze jater a rakovině. Skvělé jsou jako zdroj vitaminů skupiny B i mnoha minerálů. Podporují imunitu a detoxikují, působí příznivě na trávení a pročišťují cévy. Mají příznivý vliv na nervy a mozek – například pomáhají zlepšit paměť.
  • Arašídy - zcela na konci výčtu jsou arašídy. Mezi ořechy nepatří – jsou to luštěniny. Tradičně jsou mezi ořechy zahrnovány, proto jen upozorníme, že obsahují poměrně vzácnou látku resveratrol, který má příznivý vliv na kardiovaskulární systém a podílí se na prevenci rakoviny. Nesmíte to s nimi ale přehánět, jsou velmi tučné.

Jaké ořechy máte nejraději vy?

Reklama

Související témata: