Hlavní obsah

Koupelna dětem na míru

Foto: Keramag

Děti potřebují umyvadlo mnohem nížeFoto: Keramag

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro děti jen to nejlepší - říkají si rodiče a utrácejí tisíce za kočárky, postýlky, speciální židličky. Ale koupelnu, jedno z nejnebezpečnějších míst v bytě, zpravidla nechají zcela bez úprav, čímž vystavují své potomky nemalému nebezpečí.

Článek

Jak zajistit dětem bezpečí v koupelně? Přece pořídit jim vlastní! Na první pohled to sice vypadá jako nesmysl, ale nejde o věc nijak výjimečnou. V nově stavěných rodinných domech jsou zpravidla k dispozici dvě koupelny a jedna z nich velmi často slouží dětem. Tak proč jim ji nezařídit na míru?

Navíc i v České republice se začíná projevovat trend, kdy lidé po deseti až patnácti letech koupelnu rekonstruují tak, aby lépe vyhovovala jejich současnému životnímu stylu a potřebám. Pokud tedy rodina plánuje dva nebo tři potomky, dětskou koupelnu určitě několik let potřebovat bude. Navíc i výrobci sanitární keramiky přizpůsobují speciální výrobky do dětských koupelen tak, aby je bylo možné s co nejmenšími náklady vyměnit za ty klasické dospělácké.

Foto: Keramag

Správně umístění zajišťuje dětem větší bezpečíFoto: Keramag

V čem je problém?

Stačí si vzpomenout, jak špatně se nám občas „vysedá" na vysokou barovou židli. A děti mají stejný problém prakticky vždycky, když potřebují použít toaletu. Například pro věkovou skupinu šest až deset let se doporučuje zavěsit toaletu do výšky dvacet pět až třicet centimetrů. To je o deset až patnáct centimetrů níže, než potřebují dospělí. Dětem potom nezbývá než lézt a šplhat po různých stoličkách, což není na vlhké podlaze v koupelně příliš bezpečné. Právě u toalet lze ale na trhu najít výrobky, které mají zvýšenou zadní část, proto se instalují ke zdi ve stejné výšce jako ty klasické. Pokud tedy děti odrostou, není problém vyměnit záchod za záchod bez toho, aby ve stěně zůstaly viditelné otvory po šroubech.

Stejná pravidla o výšce jako pro toaletu platí také pro umyvadla. V dětské koupelně by neměla chybět ani vana. Při jejím výběru se poohlédneme po menších a užších typech, tedy například po velikosti 160 a 170 centimetrů krát 70 centimetrů. Bezpečnější pohyb uvnitř zajistí dětem madla.

Dětská = bezpečná

Dětem v koupelně ale hrozí i další nebezpečí, a to je horká voda. Součástí - nejen - dětské koupelny by proto měly být termoregulační baterie. Jak se liší od těch klasických? Na armatuře si lze nastavit přesnou teplotu - zpravidla to bývá neškodných a příjemných 38 stupňů Celsia - která se nemění. V domácnosti se tak vyvarujeme i nehodám, kdy třeba někdo v kuchyni pustí studenou vodu a tím ji „ukradne" koupelně, kde začne téct horká. Pokud by například došlo k závadě na potrubí a přerušil se přívod studené vody, z termostatické baterie nepoteče voda žádná, než aby „slevila" ze svého standardu.

Foto: Ideal Standard

Dopřejte dětem i pohádkové postavičkyFoto: Ideal Standard

Pákou či kolečkem potom vodu jen pouštíme a zavíráme a regulujeme si intenzitu průtoku.

Cena těchto armatur je zhruba dvojnásobná než u obyčejných pákových baterií. Přesto se vyplatí. Tím, že u nich ručně a tedy často i dlouho nehledáme tu správnou teplotu vody a hned se můžeme mýt, nám neodtéká voda bez jakéhokoli využití do odpadu. Navíc termostatické baterie rozhodně nejsou určené jen do dětských koupelen. Měnit je nemusíme ani při rekonstrukci, jejich výhody ocení i dospělí. Ovšem ostatní zařízení koupelen by se opravdu mělo lišit.

Tedy - nebuďme sobci a dopřejme dětem jejich koupelnu. A nezapomínejme, bezpečnost je sice důležitá, ale potomci jistě ocení i zrcadlo ve tvaru Mickey Mouse či obklady s barevnými pastelkami! Minimalismu si v dospělosti užijou ještě spoustu!

Reklama

Související témata:

Načítám