Hlavní obsah

Proč spát ve tmě? Ochráníte tělo před rakovinou i tloustnutím

Foto: lithian, Shutterstock.com

Abyste se vyspali do krásy i zdraví, měli byste si u toho dopřát dostatek tmyFoto: lithian, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jestli spíte u zapnuté televize, s rozsvícenou lampičkou nebo vám svítí pouliční lampy až na polštář, rozhodně s tím něco udělejte. To, že nemáte ve spánku dostatek tmy, může ohrozit vaše zdraví!

Článek

Možná jste už slyšeli o tom, že je nedostatek světla – například v zimních dnech – schopen vyvolat deprese, bolesti hlavy a podobné nepříjemné neduhy. Ale jsou chvíle, kdy moc světla naopak škodí. Například v noci, v době, kdy máte spát. V tu chvíli je zásadní, abyste si dopřáli dostatek tmy!

Proč je důležitá tma?

Tělo potřebuje v noci tmu k tomu, aby zachovalo přirozené denní rytmy a mohlo si dopřát ozdravný a „dobíjející“ spánek. Bez tmy se nedostaví, protože se až s jejím nástupem začíná v krvi zvyšovat hladina melatoninu, nutná k hlubokému spánku. Se svítáním a přibývajícím světlem zase jeho hladina přirozeně klesá a spánek se stává lehčím, až se nakonec probudíte.

„Pokud spíte při světle pravidelně a tělo produkuje méně melatoninu dlouhodobě, můžete si navodit chronickou nespavost. Přitom by třeba stačilo naučit se spát za tmy,“ říká poradkyně zdravého životního stylu Jarka Kučmášová.

Melatonin nemá ale vliv jen na spánek, i když se mu říká spánkový hormon. Ovlivňuje i krevní tlak, metabolismus tuků, cukrů a bílkovin, produkci pohlavních hormonů, imunitu, ale i rychlost stárnutí. Lékařské studie ukazují, že jeho nedostatek může zvyšovat riziko vzniku rakoviny, především prostaty, dělohy a prsu.

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

Občas se stane, že usnete u rozsvícené lampy, ale dlouhodobě byste to dělat neměliFoto: Stokkete, Shutterstock.com

Spánek, při kterém není dostatek tmy, nedovolí tělu naplno odpočívat, nabrat energii a může způsobit deprese, vést k tloustnutí a má vliv i na psychiku, protože podporuje agresivitu.

V neposlední řadě vás spánek ve tmě, a s ním spojená dostatečná produkce melatoninu, chrání i před předčasným stárnutím a tvorbou vrásek. Melatonin totiž umí likvidovat volné radikály, čili ochránit vaše buňky a tkáně. Zvládá to několikanásobně lépe než antioxidanty, které lze užívat ve formě potravních doplňků!

Dopřejte si tmu!

Před spaním – ideálně tak hodinu – zhasněte a zamezte i tomu, aby na vás svítilo zvenčí příliš intenzivní světlo. „Aby byl spánek kvalitní, nespěte u televize nebo rozsvícené žárovky. Na druhé straně není ale přirozená ani naprostá tma ,zvenku může pronikat tlumené světlo,“ říká Dr. David Frej z centra přírodní medicíny Praha 5. Ten radí pravidelný, ideálně sedm a půl hodiny trvající spánek.

„Většina lidí spí denně asi o hodinu méně a snaží se to dospat o víkendu, což je chyba. Systém už je narušený. Nesnažte se to dohonit o víkendu, když si chcete přispat, pak maximálně o hodinu až dvě. A pozor na spánkový deficit – člověk, který nespal čtyřiadvacet hodin, je na tom stejně, jako kdyby měl v krvi promile alkoholu, čili může být nebezpečný například za volantem,“ dodává David Frej.

Foto: Stokkete, Shutterstock.com

V ideálním případě byste v ložnici neměli mít žádnou elektroniku, ale když máte, vypněte ji před spanímFoto: Stokkete, Shutterstock.com

Pozor na zvyk některých dětí spát u lampičky nebo nočního světla – pokud by mělo v dětském pokoji něco svítit, tak velmi tlumeně. Stejné to je s osvětlením, kterým si v noci svítíte cestou na toaletu nebo do kuchyně. Taková světla by měla být slaboučká, ideálně červeně zabarvená nebo LED s namodralým a fialovým zabarvením.

Jen pro zajímavost – kromě světla snižuje tvorbu melatoninu i příliš vysoká teplota v ložnici, ideální je do 19 stupňů.

Pobyt ve tmě

Z toho, že organismus potřebuje tmu, vycházejí také stále oblíbenější pobyty ve tmě, většinou sedmidenní. Jde o druh terapie, na kterou se ale ne každý cítí. „Připouštím, že to nemusí vydržet každý, ale vyzkoušela jsem a mohu potvrdit, že na srovnání myšlenek, zlepšení koncentrace, sebepoznání a srovnání myšlenek, stejně jako harmonizaci organismu a posílení imunity je to skvělé,“ říká Jarka Kučmášová.

Máte při spánku dost tmy, nebo bez světla neusnete? Napište nám!

Reklama

Načítám