Hlavní obsah

Laktační krize? Víme, jak ji překonat!

Foto: Shutterstock.com

Dítě si samo řídí tvorbu mateřského mlékaFoto: Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Maminčina ňadra jsou od přírody moudrá. Každé kojící mamince se dříve či později produkce mléka ustálí přesně v poměru nabídka = poptávka. Kdyby ale všechno bylo tak jednoduché! Mnoho maminek se chtě nechtě dostane v jisté fázi svého „mléčného období“ do situace, které se říká laktační krize. Jde o náhlý nepoměr mezi nabídkou a poptávkou, přesněji o pocit, že mléko dítěti nestačí.

Článek

Časopis Uzlíček

Zákon nabídky a poptávky

Prvorodičky obyčejně s ustálením své laktace bojují delší dobu, může to trvat řadu týdnů a někdy i tři měsíce. Do té doby velmi často mléka přebývá. Přebytek je nepříjemný pro maminku, dítěti obyčejně nevadí. Ale i žena, která trpí přebytkem mléka, však paradoxně může pocítit laktační krizi.

Kdy se laktační krize projevuje nejčastěji?

  • mezi 3. až 6. týdnem věku dítěte
  • mezi 6. až 8. týdnem věku dítěte
  • mezi 3. až 6. měsícem věku dítěte

Dítě mívá v tuto dobu zvýšenou potřebu mléka, může mít častěji hlad, vyžaduje častější kojení, někdy třeba po hodině. A protože příroda je chytrá, častější sání a stimulace bradavek zajišťují zvýšenou produkci mléka. Dítě si tak reguluje svoji potřebu samo.

Proč má dítě tak náhle zvýšenou potřebu potravy?

Těmto krizím se někdy také říká „růstový spurt“, to proto, že dítě v těchto chvílích pro svůj růst požaduje více energie.

Konec „silikonů“ neznamená krizi

Velmi často začínají panikařit zejména prvorodičky, a to ve chvíli, kdy se jim z věčně nalitých, ba až „silikonových“ ňader stává cosi měkkého, až povadlého. Také jste náhle dostala strach, kam se podělo všechno mléko? K panice není důvod. Množství mléka se možná snížilo, ale snížilo se na míru, kterou dítě přesně vyžaduje. Takže nepanikařte ze ztráty plného dekoltu a raději se radujte, že se nyní kojení brzy stane druhou přirozeností bez věčného boje s bolestivě nalitými ňadry. Vaše ňadra si zvykla na svou novou roli a ustoupily i miniaturní otoky z možného zhmoždění okolo mléčných kanálků.

Foto: shutterstock.com

Úbytek mléka nenahrazujte hned umělýmFoto: shutterstock.com

Hlavní je klid…

Určitě zachovejte klid a nesahejte po lahvi s umělým mlékem. Dopřejte si psychickou pohodu a snažte se dítě co nejvíce přikládat nebo přikládat podle jeho potřeb, zejména nešiďte noční kojení, a nechcete-li dítě budit, můžete v určitých časových intervalech odsávat nebo odstříkávat. Tím nastartujete své tělo pro vyšší produkci mléka. Velký účinek má hlavně noční kojení.

Mezi osvědčené rady maminek patří třeba nápoje z kávoviny s mlékem, konzumace mléka a mléčných výrobků. Někdo tvrdí, že si spolehlivě vyrobí „mléko navíc“, sní-li krabičku tvarohu, někomu pomáhá obyčejný fenyklový čaj, speciální čaj pro kojící maminky... To je však velmi individuální. Co funguje u jedné, nemusí být zaručeným úspěchem u dalších.

Obecně platí, že častější stimulace bradavek, dostatek kvalitního jídla a nápojů a psychický klid by měly zajistit mateřskému organismu klid na výrobu mléka. Často se doporučují i speciální mléčné nápoje pro maminky.

Laktační krize z jiných příčin

Přechodné poklesy tvorby mléka mohou být způsobeny také hormonálními výkyvy, při nichž může klesat hladina prolaktinu, tedy hormonu, který je za úspěšné kojení zodpovědný.

Pokud již máte menstruaci, případně ovulaci, je hladina tohoto hormonu více či méně snížená, většinou však stačí udržet laktaci v normě. U jiných je to jako na houpačce. V době menstruace či jen očekávané menstruace ženám silně poklesne tvorba mléka. Podobně se tak může stát i při ovulaci. Řešení není mnoho. Zvýšenou stimulací bradavek příliš nezmůžete, zkusit však můžete bylinky.

Vyšetření štítné žlázy může být dalším vodítkem, protože i nerovnováha v této oblasti se může negativně projevit na kojení. Váš lékař vás pak odešle na krevní vyšetření, které tuto nerovnováhu prokáže a navrhne vhodné léčení.

Foto: shutterstock.com

Pomáhá i čaj ze směsi bylinekFoto: shutterstock.com

Pomoci mohou bylinky i aromaterapie

Máte-li pocit, že jste vyzkoušela již vše a tvorba mléka stále neodpovídá potřebám vašeho dítěte, můžete vyzkoušet alternativní lékárničku v podobě bylinek a aromaterapie. S otázkou, které preparáty jsou pro kojící maminky nejvhodnější, jsme se obrátili na lékárnici Mgr. Irenu Kubicovou, která se zabývá fytoterapií, homeopatií a aromaterapií.

Bylinky - „Raději než užívání samostatných léčivých rostlin doporučuji jejich směsi. Jejich účinek je komplexnější. Citlivě zvolené směsi léčivek dodávají maminkám potřebné vitaminy, minerální látky, příznivě ovlivňují metabolismus, podporují tvorbu mateřského mléka a působí proti nadýmání. Vhodnými bylinkami pro tuto směs jsou plod fenyklu, anýzu, kopru, aronie, kmínu, nať jestřabiny, mateřídoušky, kopřivy, květ heřmánku,“ doporučuje Mgr. Kubicová.

Homeopatie - „Velice dobré zkušenosti mám s užíváním homeopatického léku Ricinus communis 5CH (2x denně 5 granulí), a to jak pro nastartování laktace v porodnici, tak při laktační krizi.“

Aromaterapie - „V této otázce jsem se obrátila na kolegy, zkušené aromaterapeuty, kteří k masážím prsou doporučují mandlový olej s kapkou gerániové silice. Ten je možné koupit i jako hotový olejíček Litai od Nobilis Tilia. Vhodné je i mýdlo s geránií,“ dodává Mgr. Irena Kubicová.

Ať zvolíte kterýkoli postup, pamatujte, že největším nepřítelem kojících žen je stres. Proto se snažte o pravidelný režim, a to nejen u vašeho miminka, ale také samy u sebe. Dopřejte si dostatek spánku, pobytu na čerstvém vzduchu a kvalitní stravy. A hlavně, pokud to jen trochu jde, vyhýbejte se stresovým situacím. Jen tak můžete dát svému miminku opravdu to nejlepší.

Časopis Uzlíček září 2009

Reklama

Související témata:

Načítám