Hlavní obsah

Proměna domu: Knihovna přes dvě patra a nafouknutá ložnice

Foto: Radmil Schneider

Foto: Radmil Schneider

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V rodinném domě byli manželé se dvěma dětmi spokojení, ale přece jen po osmi letech užívání zjistili, že by potřeboval lehkou revitalizaci. Stačilo jen pár zásahů, aby se tu cítili zase o kus lépe.

Článek

V domě v Lysé nad Labem žije čtyřčlenná rodina již osm let – za tu dobu si ho majitelé řádně „osahali“ a zatoužili po drobných úpravách. Ty stavební pramenily zejména z toho, že chtěli zvětšit ložnici, převážně se ale jednalo spíše o nový „facelift“ interiéru.

Projekt vytvořil ateliér New How architekti, realizovala ho pak společnost Ideacollective – společně s architektem Davidem Zámečníkem vzorovali materiály, hledali nejvhodnější řešení jednotlivých částí interiéru a na míru vyráběli nábytek i doplňky.

Knihovna jako dominantní prvek

„Základním požadavkem majitelů byla větší ložnice včetně dvou prostorných šaten pro oba rodiče, dále chtěli do obývacího pokoje doplnit knihovnu. Vzhledem k tomu, že je obývák velký a má i velkou výšku stropu (téměř přes dvě patra), navrhl jsem a snažil se vysvětlit, že knihovna by měla být dominantou tohoto prostoru a měla by mít potřebnou velikost – ideálně přes celou stěnu,“ říká architekt David Zámečník.

Tak vznikl nápad vytvořit knihovnu se schodištěm v prostoru nad spíží, který do té doby nebyl nijak využíván. „Vyrobili jsme ji z olejovaného dubu, má bezpečnostní skleněné zábradlí a po schodech se člověk dostane do menší místnosti, která je jakousi klubovničkou nebo bunkrem pro děti či relaxační zónou pro rodiče,“ popisuje Tomáš Blažek.

Plné díly v knihovně slouží jako výklopné pracovní desky (stoly) a uvnitř je prostor na ukládání notebooků, nabíječek, papírů a dalších věcí, které mohou zůstat schované. „Majitelé měli zpočátku obavu, že bude v místnosti zabírat moc místa, ale nakonec jsou za ni velmi rádi,“ dodává k tomu David Zámečník.

Foto: Archiv společnosti

Do obývacího pokoje chtěli umístit novou knihovnu. Architekt je přesvědčil, že by vzhledem k velikosti prostoru měla být přes celou stěnuFoto: Archiv společnosti

Od držáku na časopisy po pojízdnou TV skříň

Do obývacího pokoje pak přidali další drobnosti, které ho skvěle oživily – na míru je vyrobený třeba i držák na časopisy, který je umístěný na opěradle pohovky, komoda na porcelán, niky v zádveří a televizní skříň. „Televizní skříň nebylo možné přirazit k žádné stěně, tak jsme ji udělali na kolečkách, aby se s ní dalo libovolně pohybovat,“ doplňuje Tomáš Blažek.

Kuchyně mnoho úprav nepotřebovala, majitelům i po osmi letech vyhovuje tak, jak je. Přidávala se jen jedna skříňka, prováděly drobné opravy a vyměnil se jídelní stůl – ten současný je rozkládací a vejde se k němu až osm lidí.

Foto: Archiv společnosti

V domě žije čtyřčlenná rodina už osm let, na základě zkušeností s ním se rozhodli pro drobnou revitalizaciFoto: Archiv společnosti

Větší ložnice s knihovnou u stropu

Do ložnice umístili na míru vyrobenou postel s LED podsvícením, látku si na ni vybrala sama paní domácí a objednávala se v Itálii. Stejnou pak použili i na čalouněnou taburetku u toaletního stolku, tak aby vše pěkně ladilo.

„V ložnici musel zůstat betonový průvlak v místě původní příčky, což byl celkem oříšek. Nakonec jsme ho opláštili bílými lakovanými deskami a udělali z něj polici na knihy, která je také nasvícená LED páskem,“ vysvětluje architekt. Za postelí je tapeta ze štípaného bambusu, na ostatních stěnách tapeta imitující pytlovinu a na podlaze masivní dub.

Dubové dřevo použili také v koupelně na skříňky a obklad pod vanou, který je vyrobený z ohýbané dýhy. Vše je pochopitelně lakované, tak aby to vydrželo i ve vlhkém prostředí.

Foto: Archiv společnosti

V ložnici musel zůstat betonový průvlak v místě původní příčky – opláštili ho lakovanými deskami a udělali z něj polici na knihyFoto: Archiv společnosti

Vizitka společnosti

Společnost Ideacollective se věnuje především komplexním realizacím interiérů privátních i veřejných, výrobě atypického nábytku ve vlastní truhlářské dílně, ale i vybavování interiérů typovým nábytkem. Architektonický ateliér New How založili David Zámečník a Filip Havliš, tvoří převážně rezidenční a komerční architekturu, ale navrhují také projekty v horském prostředí. Více na ideacollective.cz a newhow.archi

Co říkáte na velkou knihovnu? A jak vypadá ta vaše vysněná?

Načítám