Článek
Chcete-li si zjednodušit práci v kuchyni, zvažte rozšíření pracovní plochy, používání moderních materiálů, praktické baterie i další větší či menší vychytávky.
Zvětšování pracovní plochy
Pokud to dispozice místnosti umožňují, je vhodné zvětšit linku o kuchyňský ostrůvek, který přispěje k plynulosti jednotlivých pracovních úkonů.
Už máte kuchyni hotovou a nechcete ji v dohledné době zásadně měnit? Pak ostrůvek poslouží jako další pracovní a úložné místo, dá se doplnit i o barový pult. Rovněž funguje jako předěl mezi samotnou kuchyní a jídelnou či obývací částí. Obecně se doporučuje, aby mezi linkou a ostrůvkem zůstalo 120 cm volného prostoru, v praxi však postačuje i 90 cm.
A kde není místo na ostrůvek, tam přijdou ke stolu mobilní pracovní stolečky, jež můžou mít i prodlouženou pracovní desku.
Praktické sklo
Dříve se mezi horní a dolní části kuchyňské linky dával keramický obklad, dnes máte větší možnosti. Jednou z nich je kalené sklo, mechanicky i tepelně odolné (až do 200 °C). Snadno se instaluje – stačí ho přilepit na rovnou plochu.
„Používají se velké plochy v kuse, až 280 cm dlouhé o tloušťce několika milimetrů, takže u obkladu kuchyňské linky stejné či menší délky nevznikne žádná spára,“ připomíná Petr Paksi ze společnosti J.A.P. Tím se dostáváme ke snadné údržbě, kterou ještě usnadňuje hladký povrch.
Kromě obkladu se na sklo sází u dvířek či polic, a v posledních letech také u pracovních desek či na barové pulty.
Vychytané drobnosti
Při přípravě pokrmů každý využije řadu menších pomocníků. Kde se bojuje s místem, tam přijdou ke slovu multifunkční výrobky, například mlýnek na maso a těstoviny v jednom nebo třeba čokokotlík (příklad jeho využití najdete třeba ve článku Nekupujeme, vyrábíme: Slaďoučký turecký med. Zn.: Lepší než na pouti!). Chleba a pečivo není nutné vždy dávat do chlebovky, ekologicky si s nimi poradí pratelný sáček, který se dá využít i jinak.
A abyste se při práci v kuchyni zbytečně nezranili a současně měli nože stále po ruce, pořiďte si na ně magnetickou lištu (prodávají se také například na kořenky).
Moderní baterie
Jsou elegantní, funkční a úsporné. Už klasická páková baterie uspoří ve srovnání s kohoutkovou značné množství vody, protože zkracuje dobu potřebnou k nastavení požadované teploty. Také v kuchyni se hodí termostatické baterie s předdefinovanou teplotou vody, další úsporu slibuje perlátor nebo rovnou výrobky omezující průtok vody.
Mezi praktické vychytávky patří baterie, z níž se dá pustit rovnou vařící voda nebo taková, která připraví sodovku. Šikovné jsou i baterie se sprškou nebo výsuvné – dají se sklopit, když je nepoužíváte, stejně tak otočné – až o 360 stupňů.
Kam se zbytky pokrmů
Odpadkové koše jako designový kousek? Proč ne. Ovšem v první řadě musí hlavně sloužit. Kdo chce třídit odpad, tomu usnadní práci vícedílné koše, optimálně s barevně odlišenými nádobami.
Jinou cestu likvidace nabízejí drtiče. Dají se instalovat také dodatečně, pokud jsou k tomu vhodné podmínky (prostor pod dřezem, větší průměr odtoku, elektrická zásuvka v dosahu). Drtič rozmělní většinu mokrého kuchyňského odpadu na mini částečky, které tekoucí voda odvádí potrubím do kanalizace.
Co vám v kuchyni nejvíce zjednodušilo život?