Hlavní obsah

Prosvětlený loft vás okouzlí. V tomhle prostoru byste chtěli žít také

Foto: Herman van Heusden (17x)

Spodní patro loftu tvoří prostorný obývací pokoj spojený s kuchyní a jídelnou, všemu vévodí velká okna

Mladá rodina se zabydlela v loftu přímo u jednoho z amsterodamských kanálů. Zachovala v něm historické prvky, ale ke slovu se velmi výrazně dostaly i moderní nápady a materiály.

Článek

Amsterodamské vodní kanály přitahují pozornost turistů z celého světa, to díky nim se hlavnímu nizozemskému městu přezdívá „Benátky severu“. Také pro místní obyvatele jsou významnou kulturní památkou a místem setkávání, kde je možné velmi intenzivně vnímat historii metropole.

Získat byt v jejich blízkosti, v takzvaném domě u kanálu, je sen mnohých Nizozemců. Mladá rodina s malým synkem tento sen proměnila ve skutečnost.

Kombinace moderního a původního

Okouzlující loft, z něhož dýchá historie, se stal domovem poté, co jej umně zrekonstruovala společnost Houtwerk BV podle návrhu architektů z nizozemského studia Witteveen Architecten.

Foto: Archiv studia

Nad hlavní obytnou částí se vznáší vložené patro, vede do něj schodiště lemované pláty z černého kovu

„Cílem všech našich projektů je vytvořit harmonický domov, v němž bude dostatek světla, vzduchu a prostoru pro všechny členy domácnosti, tak aby se v nich cítili pohodlně,“ říká architekt George Witteveen. A nejinak tomu bylo i v tomto prostorném bytě, kde se kreativně snoubí moderní nápady s původními interiérovými prvky, jež mu dodávají punc originality.

Foto: Archiv studia

Výrazných kontrastů se architekti nebáli. Vedle sebe tu tak stojí dekorované nosné sloupy, původní cihly i hi-tech umělý kámen Hi Macs, ocel a kov

„Náš byt jednoznačně charakterizuje nevídaná prostornost jednotlivých místností a s ní související pocit svobody, volnost pohybu i spousta světla, které sem proudí velkými okny, a navíc ho umocňuje bělost zdí. A přesně to bylo naše přání,“ říká pán domu.

V hlavní roli umělý kámen

Aby se architektům podařilo zachytit historického ducha loftu, zachovali v něm typické cihlové stěny, které odkazují na industriální minulost prostoru. Krásně s nimi souzní přírodní dřevěné podlahy a kontrastují technicistní plochy z černého kovu. S těmito prvky si skvěle rozumí i supermoderní materiál Hi Macs, který je přítomný ve více místnostech a vnáší do interiéru žádoucí dotek přítomnosti.

Foto: Archiv studia

Téměř v celém bytě jsou na podlahách použita světlá dřevěná prkna, přáním majitelů i cílem architektů bylo vytvořit zejména otevřený a vzdušný prostor

„Umělý kámen nám umožňuje velkou kreativitu, je možné ho upravovat do nejrůznějších tvarů, rozmanitá je i barevná škála a v neposlední řadě vyniká neuvěřitelnou odolností a splňuje vysoké hygienické nároky. V ,domě u kanálu' jsme se rozhodli pro čistě bílou variantu a minimalistické linie, které právě vedle původních prvků skvěle vyniknou,“ vysvětluje volbu architekt.

Foto: Archiv studia

Kuchyňská linka je vyrobena z nerezové oceli, zato jídelní části dominuje masivní dřevěný stůl a klasické dřevěné židle

Použili ho například na podlaze v kuchyni, a to právě z výše uvedených hygienických důvodů, ale i jako vizuální předěl od ostatních částí obývacího prostoru. Kuchyňská linka je pak vyrobena z lesklé nerezové oceli, což vytváří působivý kontrast s cihlovou stěnou i masivním dřevěným stolem v jídelní části, nad kterým visí poměrně výrazná svítidla v industriálním stylu.

Po schodech do ložnice

Z hlavní obytné části bytu, která spojuje kuchyni a obývací pokoj, vede dvojí schodiště, které lemuje černé kovové zábradlí, jeden z dominantních prvků interiéru. Vedle dekorovaných nosných sloupů tvoří opravdu výrazné stylové napětí, ve kterém lze dobře rozpoznat rukopis nizozemských architektů.

Foto: Archiv studia

Do otevřené ložnice se sestupuje po pár schůdcích, vizuálně ji od chodby odděluje i tmavé dřevo na podlaze

Schody návštěvníka zavedou do rodičovské ložnice umístěné ve vyvýšeném patře, která je sama o sobě poměrně neobvyklá. Tvoří ji vzdušná místnost s vysokými okny, do níž se sestupuje po několika schůdcích. Tmavé dřevo na podlaze i obložení ostře kontrastuje se zábradlím ze zářivě bílého umělého kamene, okna zajišťují dostatek denního světla a otevírají výhled do dvora.

Foto: Archiv studia

Hlavní ložnice měla být především vzdušná, podařilo se to na jedničku

Skutečnými šperky jsou potom efektní vana zapuštěná přímo do podlahy a za černými posuvnými dveřmi ukrytá koupelna se sprchovým koutem a umyvadlem. Vše je čistě bílé, minimalistické a nadčasové. „Vana je poměrně těžká, bylo proto nutné zesílit podlahu, aby ji vůbec unesla, ale s výsledkem jsme nadmíru spokojeni. Působí elegantně a přitom luxusně a majitelům nabízí skvělé místo k relaxaci,“ doplňuje architekt.

Foto: Archiv studia

Jedním z nejefektnějších prvků interiéru je vana zapuštěná do podlahy. Vyrobena je z bílého kamene Hi Macs

Co říkáte na otevřenost prostoru? Líbí se vám ostré kontrasty barev i materiálů?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama