Hlavní obsah

Proti nudě: Čarodějnice, Hurvínek i výstava fotek

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počasí jakoby se stále nemohlo rozhodnout, zda přeladit na teplejší jarní verzi, takže je dobré mít připraveny plány na chvíle sluneční i ty s deštěm a chladnými rány. Jak vyplnit teplotně nevyzpytatelné dny?

Článek

Za pár minulých let jsme si zvykli, že konec dubna a začátek května už je ve znamení skoro letních teplot. Letos se to ale ne a ne rozjet a platí staré pořekadlo – březen, za kamna vlezem, duben, ještě tam budem. A i když zítra začíná květen, je zapotřebí být připraven na slunce, mraky, vítr a poměrně chladné noci. Inu, jak se říká — studený máj, ve stodole ráj. Rádi vám pomůžeme najít pár tipů na každou povětrnostní situaci.

Upalte čarodějnice

O Filipojakubské noci z 30. dubna na 1. května tmou odpradávna zářily ohně, které měly lidi ochránit před čarodějnicemi. Právě tato noc a úplněk jim dávaly nejvíc síly za celý rok a oheň měla být obrana proti jejich moci. Postupně se z toho stal obyčej, který známe dodnes.

Pálení čarodějnic je ale současně i oslavou příchodu jara. Letos je bohužel kvůli epidemické situaci většina těchto akcí zrušena. Můžete být ale online u toho, jak se s houfováním čarodějnic vypořádají na Chodovské tvrzi v Praze. Nebo si můžete naplánovat výlet na Čarodějnickou stezku, která bude otevřena od 30. 4. do 9. 5. v Neumannových sadech v Poděbradech.

Vzpomenout si na čarodějnice ale můžete i později, až budete cestovat po Česku o prázdninách – například Vlastivědné muzeum Jesenicka nabízí ve Vodní tvrzi expozici, věnovanou čarodějnickým procesům v 17. století.

Foto: Profimedia.cz

Pálení čarodějnic je tradicí z dob inkvizice, ale teď ho vnímáme spíš jako příležitost, jak oslavit příchod jaraFoto: Profimedia.cz

Odložte mobily a zahrajte si

Když prší, je zima, a ven by psa nevyhnal, většinou to skončí tak, že si každý člen rodiny jde po svém a děti většinou skončí u mobilů nebo počítače. Pokud to chcete změnit, mohou se vám stát inspirací tyto dvě knihy.

Knížku 100 her pro každou příležitost oceníte proto, že po ní lze sáhnout kdykoli – třeba i během jízdy v autě nebo na návštěvě. Hry totiž nevyžadují vůbec žádné pomůcky, jen chuť se společně pobavit.

Velká kniha her pro malé badatele je vlastně také hra. Vyzve vás na dobrodružnou cestu kolem světa, kde se i nejmenší školáci dozví hodně zajímavého. Součástí knihy jsou figurky a hrací kostka, osm herních polí a pevné žetony a kartičky, ty si stačí vylámat a můžete začít hrát!

Foto: Archiv firem

100 her pro každou příležitost, nakladatelství Kazda, v e-shopu Knihy Kazda za 238 Kč. Velká kniha her pro malé badatele, leporelo, nakladatelství Pikola, v e-shopu Megaknihy za 238 Kč Foto: Archiv firem

Hurvínkem do Lednice

Rodinný víkendový výlet do Lednicko-valtického areálu si můžete zpestřit jízdou historickým motoráčkem. 1. 2. 8. a 9. května bude na trati Břeclav – Lednice jezdit motorový vláček Hurvínek. Za jednosměrnou jízdenku dáte 40 Kč, za zpáteční 60 Kč. Okruh po Lednici, Lednickém zámku a jeho zahradách měří kolem 12 kilometrů.

Ptáte se, jak přišel motoráček ke svému jménu? Dostal ho údajně kvůli ovládání pomocí lanek a velkým návěstním světlům, která připomínají oči Hurvínka.

Foto: Profimedia.cz

Lednicko-valtický areál je sám o sobě krásným výletním cílem, ale dojet tam Hurvínkem je třešnička na pěkném dniFoto: Profimedia.cz

Do kina po čtyřech

Už se vám stýská po kině? Ta zůstávají zatím zavřená, ale můžete si zajet do autokina. Za poslední rok jich vyrostla spousta, takže je velká pravděpodobnost, že nějaké ve svém okolí najdete. Jen pro příklad vám dáme pár tipů.

Ve Svitavách je Autokino Na cihelně, v sobotu promítají pohádku Sedmero krkavců (2015). Za vstup zaplatíte 200 Kč (za auto). V Brně si můžete zajet do Autokina na Výstavišti (brána 9). Za 300 Kč můžete v sobotu vidět film Bez soucitu (2010), v neděli film Emma (2020). V Praze najdete Autokino Strahov, kde se v neděli 2. května promítají vítězné filmy festivalu FAMUFEST 37. Vstupenka za auto je 350 Kč.

Foto: Profimedia.cz

Uzavření kin vedlo k velkému rozmachu těch, ve kterých se nemusíte s nikým dalším fyzicky potkat – tedy autokinFoto: Profimedia.cz

Koronavirus 9x9

Uplynulý rok je kvůli koronaviru výjimečný, v mnohém omezující a smutný. Proč byste si ho měli připomínat a podívat se na výstavu fotek, které mají koronavirus jako hlavní téma? Možná proto, že zachytit momenty tak zvláštních a zásadních chvil je pro fotografy výzva, se kterou se každý z nich vypořádal po svém.

Devět snímků od každého z devíti fotografů ve vás jistě vyvolá vzpomínky, spoustu emocí a možná i jiný pohled na to, co jste prožili a stále prožíváte. Czech Photo je nabízí na webové výstavě Koronavirus 9x9. Najdete zde práce s podpisem Lukáš Bíba, Ondřej Deml, Martin Divíšek, Petr David Josek, Dan Materna, David Neff, Michal Růžička, Michal Sváček a Roman Vondrouš. Jde o online verzi původní výstavy, která proběhla v červnu 2020 na Staroměstské radnici.

Pokud se zajímáte o fotografii, pak by vás mohla zajímat i výstava Czech Press Photo 2020, zatím jen v online verzi.

Foto: Martin Divíšek, Czech photo

Výstavu Koronavirus 9x9 reprezentuje i tato fotografie Martina DivíškaFoto: Martin Divíšek, Czech photo

Chystáte se na výlet? Podívejte se na nejkrásnější zahrady a parky Česka a vyberte si. 

Reklama

Načítám