Hlavní obsah

Mini, ale kouzelné! Udělejte si výlet po malých českých zoo

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Věřili byste, že se v Česku nachází hned několik desítek zoologických zahrad a množství zookoutků a zooparků? Jestli vaše výlety za divočinou směřují stále na stejná místa, zkuste dát šanci i menším zoo. Nabídnou trochu jiný, ale rozhodně ne horší zážitek. Kde se vám bude líbit?

Článek

Malá nebo velká, každá má své výhody. Ve velkých zoologických zahradách uvidíte spoustu živočišných druhů včetně nejexotičtějších a nadchnout vás mohou i velkolepé expozice. Malé zoo mají klidnější atmosféru a často nabízejí možnost bližšího kontaktu se zvířaty. A některé se specializují jen na určité druhy, a můžete tak vidět rarity zvířecího světa.

Krokodýlí zoo Protivín

Aligátoři, krokodýli, kajmani i gaviálové. Protivínská zoo je unikátem celé střední Evropy. Návštěvníci se seznámí s 23 druhy krokodýlů včetně ohrožených, jako jsou krokodýl filipínský nebo gaviál indický. Z očí do očí pohlédnete čtyřmetrovému Golemovi, krokodýlu mořskému, ale dostanete také možnost pohladit si prťavé, čerstvě narozené mládě. Krokodýlí zoo se totiž soustavně zabývá také rozmnožováním těchto živočichů. Naprostou třešničkou jsou pak albínci, krokodýli s bílou barvou kůže. Vstupné do zoo je 250 korun pro dospělé a 200 pro děti.

Foto: Denisa Chňoupková

Zoo v Protivíně má největší expozici krokodýlů ve střední EvropěFoto: Denisa Chňoupková

Zoopark Zájezd

Maličká, s láskou opečovávaná zoo v obci Zájezd kousek od Kladna chová kromě lemurů, kteří jsou jako vystřižení z animáku Madagaskar (2005), další druhy opic a poloopic, ale také kočkovité šelmy nebo dravce. Před čtyřmi roky zde otevřeli unikátní expozice terárií, kde si prohlédnete ohrožené leguány, jedovaté žáby nebo jedny z největších chameleonů na planetě. Nechybí ani kontaktní zookoutek – děti si v něm mohou pohrát třeba s morčátky, králíky či kozami. Vstupné je 120 korun pro dospělé a 75 pro děti.

Foto: Dan_Koleska, Shutterstock.com

V Zooparku Zájezd před nedávnem vybudovali terária, kde je také jeden z největších druhů chameleonůFoto: Dan_Koleska, Shutterstock.com

Zookoutek Malá Chuchle

Seznámit se s živočišnými druhy typickými pro českou přírodu a přitom neopustit brány hlavního města? Nejen pro malé Pražany je celoročně otevřený lesní zookoutek v Malé Chuchli, o který pečují Lesy hl. m. Prahy. K vidění je zde na 30 živočišných druhů, přičemž se jedná o zvířata, která kvůli svému zdravotnímu stavu nemohou žít ve volné přírodě. Domov zde má třeba mýval, rys ostrovid, liška, jelen nebo divoká prasata. Vstupné se neplatí.

Foto: Lesy hl. m. Prahy

V Chuchli mají svůj domov zvířata, která by kvůli svému handicapu v divoké přírodě nepřežilaFoto: Lesy hl. m. Prahy

Papouščí zoologická zahrada Bošovice

Jediná papouščí zoo v Evropě sídlí v Bošovicích na Vyškovsku. Na pěti stech metrech čtverečních se nachází přes sto voliér, které jen září barvami. Obdivovat zde můžete kakaduy, ary, amazoňany, africké druhy, jako šedé nebo senegalské žaky, a vyskytuje se zde také řada ohrožených druhů. Zoo je jako dělaná na romantickou procházku, krom papoušků se zde totiž můžete kochat také krásnou exotickou flórou či okrasnými fontánami a rozjímat lze v pozorovacím altánku. Vstupné je 120 korun pro dospělé, 60 pro děti.

Foto: Zoologická zahrada Bošovice

V Bošovicích jsou k vidění na dvě stovky pestrobarevných papouškůFoto: Zoologická zahrada Bošovice

Zoo Chleby

Zoo v obci Chleby na Nymbursku patří k těm, které svou popularitu postavily na těsném kontaktu se zvířaty. K vidění je zde třeba dikobraz Jára, giboni Kuba a Gábina nebo leguán Esh, ale také antilopy či oceloti. Děti si často nejvíc užijí výběh s domácími zvířaty, kde jsou kozy, lamy a ovce a kam si mohou za zvířátky vlézt. Zoo chová ohrožené druhy a působí také jako záchranné centrum. Vstupné činí 160 korun pro dospělého a 120 pro děti.

Foto: Petr Svoboda, Shutterstock.com

Za některými zvířátky můžete v zoo Chleby až do výběhuFoto: Petr Svoboda, Shutterstock.com

Reklama

Načítám