Hlavní obsah

Výlety pro jedničku do žákovské aneb Kde žili velikáni?

Foto: archiv Muzeum Škoda

Tady se narodil Ferdinand PorscheFoto: archiv Muzeum Škoda

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejdou potomkům do hlavy suchá fakta životopisu slavných osobností? Naplánujte si výlet, který jim s tím rozhodně pomůže! A nudit se nebudete ani vy. Dozvíte se množství zajímavých faktů a podíváte se na místa, kde jste třeba ještě nikdy nebyli.

Článek

Jednou uvidět je někdy lepší než třikrát přečíst. A určitě to platí o datech a životopisech slavných. Co školní znalosti trochu „probarvit“ třeba výletem, na kterém bude jedním z cílů místo, kde se o slavné osobnosti dozvíte i něco navíc, a budete v ní moci vidět skutečného člověka?

Za básníkem do Počátek

Verše básníka a esejisty Otokara Březiny (1868–1929) si na první pokus asi nezapamatujete. Rozhodně je to však nejvýznamnější představitel českého symbolismu a byl několikrát nominován na Nobelovu cenu! Sice ji nedostal, ale jak z jeho dopisů víme, moc ho to nemrzelo... Jestli se o něm chcete dozvědět víc, zajeďte do jeho rodného domu do Počátek, kde se 13. září 1868 narodil do rodiny ševce – a to jako Václav Jebavý. Otokar Březina je umělecký pseudonym. Dům s expozicí najdete v ulici, která nese básníkovo jméno: Březinova 224.

Když už v Počátkách budete, rozhodně si je projděte celé: narazíte tu i na velmi povědomá místa, třeba Hotel u Modré hvězdy, který si zahrál ve filmu Postřižiny (1980).

Foto: pocatky.cz

Otokar Březina se narodil v Počátkách. V jeho rodném domě najdete expozici věnovanou básníkovu odkazuFoto: pocatky.cz

Otec genetiky z Vražného

Přírodovědec, biolog, kněz a zakladatel nauky o dědičnosti, který – jak víme z učebnic – dělal pokusy hlavně křížením hrachu. To byl Johann Gregor Mendel (1822–84), který se narodil 20. července 1822 v Hynčicích u Vražného. V areálu Mendelova rodného domu je muzeum věnované nejen jemu, ale i historii a současnosti genetiky. Najdete tu i zajímavosti ze života regionu Moravské Kravařsko.

Projděte se i po naučné stezce: vede až k památnému kaštanu, který vědec vysadil. Najdete na ní bosou stezku i dřevěný kříž – měl zastavit podivné ohnivé kruhy, které vystupovaly ze země na okolních polích.

Foto: Profimedia.cz

Rodný dům zakladatele genetiky J. G. Mendela ve Vražném stojí za návštěvuFoto: Profimedia.cz

Za Borovským do Borové 

Český novinář a spisovatel Karel Havlíček Borovský (1821–56) se narodil 31. října 1821 v Borové (dnes Havlíčkova Borová) v domě, který postavil jeho otec kupec Matěj Havlíček. Ačkoli se básník dožil jen 34 let, zapsal se do historie jako nebojácný novinář, který svou kritiku absolutistické vlády zaplatit vyhnanstvím do Brixenu. Jeho rodný dům se stal poutním místem vlastenců a roku 1931 v něm bylo otevřeno muzeum, které funguje dodnes – v Havlíčkově ulici 163.

A kousek od Borové je další místo spjaté s českým velikánem: na Žižkově Poli zemřel v říjnu 1424 velký vojevůdce Jan Žižka z Trocnova.

Foto: havlickovaborova.cz

V rodném domě Karla Havlíčka Borovského býval kupecký krámek jeho otce, dnes tam je muzeumFoto: havlickovaborova.cz

Porsche z Vratislavic nad Nisou

Většina lidí by rodiště automobilového konstruktéra Ferdinanda Porscheho (1875–1951) hledala třeba v Itálii či Německu. Ale on se narodil 3. září 1875 v Tanvaldské ulici 38 ve Vratislavicích nad Nisou, které jsou dnes částí Liberce. Stal se stejně jako jeho otec Anton klempířem a v roce 1893 odjel do Vídně, kde začal konstruovat automobily. Jeho nejznámějším dílem je legendární Volkswagen 1200 Brouk a zásadním počinem rozjezd automobilky ve Wolfsburgu. Expozice v rodném domě ho představuje nejen jako konstruktéra, ale dává nahlédnout i do rodinného života.

Ve Vratislavicích je i Automuzeum a vydat se můžete na naučnou stezku Mojžíšův pramen – Císařský kámen.

Foto: archiv Muzeum Škoda

V expozici věnované Ferdinandu Porschemu najdete i závodní speciál Porsche 919, který se stal třikrát vítězem prestižního podniku Le MansFoto: archiv Muzeum Škoda

Hrdina z Dolních Vilémovic

O atentátu na Reinharda Heydricha (1904–42) toho víte dost. A bude zajímavé tuto skládačku doplnit o dílky, ze kterých sestával život jednoho z aktérů – plukovníka Jana Kubiše (1913–42). Zajeďte si do jeho rodného domu v Dolních Vilémovicích – hrdina tu přišel na svět 24. června 1913. Kromě busty tu najdete i expozici s jeho osobními věcmi, vojenskou výstrojí nebo dopisy a vysvědčení. Jsou tam exponáty, které dodal Vojenský historický ústav, ale i ty, jež se našly přímo v domě při rekonstrukci – pořádá se na ni veřejná sbírka.

Dolní Vilémovice leží jen kousek od Třebíče a tam je toho k vidění opravdu hodně.

Foto: archiv Obecního úřadu Dolní Vilémovice

Vzpomínku na Jana Kubiše najdete v Dolních VilémovicíchFoto: archiv Obecního úřadu Dolní Vilémovice

Za Mistrem Janem do Husince  

Římskokatolický kněz, reformátor a myslitel Jan Hus se narodil v Husinci někdy kolem roku 1369 – přesně to nevíme. Jasné je datum jeho smrti: 6. července 1415, kdy byl v Kostnici upálen za svou kritiku církve. Patří mezi nejdůležitější osobnosti našich dějin. Centrum Mistra Jana Husa v Husově ulici 37 tvoří areál tří měšťanských domů, jejichž součástí je původní rodný domek se světničkou, kterou velikán obýval. Návštěvníky tu čeká moderní multimediální expozice.

V blízkosti Husince je památka UNESCO Holašovice či půvabný vodní zámek Kratochvíle.

Foto: Centrum MJH

V Centru Mistra Jana Husa najdete nejen světničku, kde pobýval, ale i tuto pietuFoto: Centrum MJH

Máchova světnička v Litoměřicích

Největší český básník Karel Hynek Mácha (1810–36) se narodil v Praze jako Ignác Mácha a zemřel v domě Na Vikárce v Litoměřicích v nedožitých 26 letech. Pohřben byl 8. listopadu – přesně v den, kdy se měl ženit. Na co vlastně zemřel, o tom se dlouho spekulovalo, ale zřejmě to byla cholera. Litoměřice byly jeho domovem pouhých 40 dní, ale stačil je proslavit. Na místo básníkova skonu můžete vyrazit do Máchovy ulice 5 a prohlédnout si tam ukázky jeho tvorby a také mnoho zobrazení jeho podoby: jak doopravdy velikán vypadal, se totiž neví.

V blízkém okolí města jsou krásné zámky Liběchov, Libochovice a Ploskovice, kde se natáčela pohádka Princ a Večernice (1987). A také samotné Litoměřice stojí za pořádnou procházku.

Foto: Profimedia.cz

Karel Hynek Mácha zemřel v domě Na Vikárce v Litoměřicích. Dnes tam je expozice věnovaná jeho díluFoto: Profimedia.cz

Dobrým tipem, kam vyrazit s dětmi na výlet, jsou rozhodně i zoo. Pár tipů najdete v článku Cestování po Česku: Krmení rejnoků nebo koza na obojku?

Reklama

Související témata:
Rodné domy
Jan Kubiš (voják)
Otokar Březina
Památník
Počátky
Husinec
Vratislavice

Načítám