Hlavní obsah

10 nejlepších tipů na výlet na kole

Foto: nullplus, Shutterstock.com

Foto: nullplus, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Povalování u vody, popíjení drinků a nekonečné opalování není nic pro vás? Pokud jste milovníkem aktivní dovolené plné pohybu, výletů a zajímavostí, zkuste se letos zrekreovat v cyklistickém sedle. Tohle jsou ta nej místa v ČR vhodná právě na cyklodovolenou.

Článek

Je jedno, zda jste sportovec tělem i duší a potřebujete se na kole pořádně vyšťavit, nebo jste jen rekreační cyklista, který trpí i na menším kopečku, nebo máte malé děti, které s tímto sportem teprve začínají (proč se má jezdit na kole „na ostro“).

Česká republika nabízí úžasné cyklotrasy pro všechny. Vyberete si?

Foto: archiv redakce

Foto: archiv redakce

Morava

Tenhle kout republiky je úžasný především tím, že si tu na své přijdou opravdu všichni cyklisté. Najdete zde totiž rovinaté a nenáročné trasy, které hravě ujedete i s malými dětmi, ale i náročnější cesty, kde si dáte do těla.

Foto: Profimedia.cz

Zámek Lednice je nejen krásná památka, ale také skvělé místo na cyklistikuFoto: Profimedia.cz

1. Lednicko-valtický areál

Tohle je jeden z moravských skvostů. Není to jen známý zámek, který vám určitě vyrazí dech, ale obrovské přilehlé parky, soustavy rybníků a spoustu staveb (kapličky, chrámy, lovecké zámečky a podobně).

Vše si to můžete samozřejmě obejít pěšky, ale zkuste to na kole. Jde o rovinaté stezky, příjemný povrch a to vše bez aut, takže se nemusíte bát ani o své ratolesti. Ideální místo na rodinný cyklovýlet, který zvládnou i ti nejmenší.

2. Národní park Podyjí

Tenhle skvost najdete na jihu Moravy na březích řeky Dyje, přičemž zasahuje i na území Rakouska. Najdete tu nádherné vinice, vřesoviště, nespočet vyhlídek a hlavně úžasnou přírodu. Žijí zde vzácná zvířata, třeba vydry, syslové či čápi černí.

Okruh parkem je delší, má asi 40 kilometrů, čeká vás i nějaké to stoupání, ale stojí to za to. Pro úplné začátečníky není asi vhodný, ale jestli na to jen trochu máte, vyrazte na něj.

Trasu si ale můžete samozřejmě zkrátit. Výchozím místem je Vranov nad Dyjí, odkud se pokračuje do Čížova a pak k Hardeggské vyhlídce, kde si ze skály můžete prohlédnout nejmenší rakouské městečko s dominantou hradu Hardeggu. Je to vážně nádhera. Nakonec se opět vrátíte přes Čížov do Vranova.

Třeboňsko

Tohle je doslova cyklistický ráj, protože tamní rovinatá krajina láká i ty, kdo toho na kole normálně moc nenajezdí. V létě tam bude asi poněkud rušno, ale nenechte se odradit. Absence kopců totiž znamená, že i děti tam zvládnou ujet delší trasy. A ti, kdo se chtějí přeci jen zapotit? Sice se neodrovnají šlapáním do kopců, zase ale mohou trhnout rekord v počtu ujetých kilometrů.

Foto: Profimedia.cz

Třeboň a její okolí je rájem pro cyklisty, pravda, v létě jich tam bývá hodněFoto: Profimedia.cz

1. Okolo Třeboně

Jedná se o uzavřený naučný okruh o délce 39 km (22 zastávek s informačními tabulemi). Začíná v Třeboni u rybníka Svět a končí zase v Třeboni před branami města. Je sice trochu delší, ale jinak opravdu nenáročný, navíc většinou jedete po málo frekventovaných asfaltových i lesních cestách a kolem hrází rybníků.

2. Na zámek Červená Lhota

Tohle je ještě delší výlet, celkem ujedete asi 76 km, takže je určen pro zdatnější cyklisty. Vyrazíte z Třeboně a přes Novosedly nad Nežárkou, Kardašovou Řečici a Pluhův Žďár až na Zámek Červená Lhota. Tam si můžete odpočinout a dát si něco dobrého k snědku, ale nepřežeňte to. Musíte ještě ujet dalších asi 37 km zpátky!

Šumava

Šumava je úžasná nejen díky nádherné a mnohdy opravdu nedotčené přírodě, ale i cyklisticky toho nabízí hodně. Na své si tam přijdou rodiny s dětmi a ti, co hledají pohodovější cyklostezky, ale i milovníci pořádných výšlapů a náročných výkonů (oblečení do přírody, které má styl).

Foto: Profimedia.cz

Stezka korunami stromů je jednou z atrakcí LipnaFoto: Profimedia.cz

1. Jezerní cyklostezka

Existují dvě varianty, jak si Lipno prohlédnout na kole. Delší pro zdatnější cyklisty (45 km), kratší třeba pro rodiny s dětmi (32 km). Tu snazší opravdu zvládnete i s dětmi, i když je to spíš na celodenní výlet. Zážitkem na trase budou ale určitě dvě jízdy převozem přes Lipno.

2. Na Velký Javor

Opusťme Lipno a vydejme se na trochu jinou Šumavu. Co na kole zdolat její nejvyšší vrchol Velký Javor, který je 1456 metrů nad mořem? Trasa má asi 34 km a připravte se na pořádné stoupání. Vyrazíte ze Železné Rudy a přes Brennes se podíváte k Malému Javorskému jezeru, které určitě nadchne romantiky. Naberte tam síly, protože pak vás čeká cesta na samotný vrchol. Tamní stezka má v některých místech opravdu pořádný sklon, a to až 13 procent. Nakonec se přes Velké javorské jezero vrátíte zpátky do Železné Rudy.

Střední Čechy

I tahle část republiky je cyklisticky zajímavá a opět si tu své najdou jak zdatní, tak i rekreační cyklisté. Zkuste třeba tyhle dvě stezky.

Foto: DrObjektiff, Shutterstock.com

Město Nymburk rozhodně stojí za prohlídku Foto: DrObjektiff, Shutterstock.com

1. Za Ladou do Hrusic

Obzvlášť děti se určitě rády vydají po stopách Kocoura Mikeše a dalších legendárních postav malíře Josefa Lady, který se právě v Hrusicích narodil. Cyklotrasa, která začíná i končí v Mnichovicích, má něco přes 24 km. Musíte vyšlápnout velký kopec mezi Hrusicemi a Ondřejovem, ale nic horšího, než že si kolo vytlačíte, se nestane. Navíc v Ondřejově je hvězdárna, kde můžete udělat zajímavou naučnou přestávku.

2. Podél Labe

Labská stezka, která začíná v Krkonoších u pramene Labe a končí v Německu v Cuxhavenu na břehu Severního moře, je rájem pro cyklisty i in-line bruslaře. Jedete podél Labe po bezvadném asfaltu, v podstatě pořád po rovině mírně z kopce, ale na celé její projetí byste potřebovali minimálně dva týdny, má totiž 1 220 km. Zkuste ale jen její část, která spojuje Poděbrady a Nymburk. Je to naprostá pohodička, čeká vás necelých 9 km do Nymburka, a pak to samé zpětJe to krásný a nenáročný výlet. A jestli potřebujete nějaký cíl, určitě si zajděte v Poděbradech na procházku na kolonádu a na náměstí na zmrzlinu!

Adršpach a Broumovsko

V tomto kraji najdete jak přírodní krásy (Adršpašsko-teplické skály, Broumovské stěny...), ale i zajímavé památky či skanzeny. Je tu sice dost kopců, ale nebojte, najdou se tam i snadnější trasy. Navíc se říká, že tamní lesy jsou rájem houbařů, takže když vás to nebude bavit na kole, procházka lesem bude příjemným odpočinkem.

Foto: Profimedia.cz

Jak to vypadá na Starém bělidle? To se můžete podívat v Ratibořicích v Babiččině údolíFoto: Profimedia.cz

1. Adršpach

Středně náročná trasa, která má něco málo přes 20 km. Začnete (a také skončíte) v Teplicích nad Metují, pojedete přes Zámeček Skály až do Adršpachu a zpět. Pohled na Adršpašsko-teplické skály rozhodně stojí za to.

2. Babiččino údolí

Tenhle kraj nejsou jen nádherné skály a příroda, ale je to také kraj Aloise Jiráska a Boženy Němcové. A jestli hledáte nenáročnou, příjemnou a zároveň zajímavou trasu na kolo, nesmíte vynechat Ratibořice a tamní Babiččino údolí. Právě v Ratibořicích Božena Němcová jako malá žila a následně tento kraj zachytila ve své nejslavnější knize Babička.

Na kolo sedněte v České Skalici a po zelené vyrazte do Babiččina údolí. Najdete tam vše – sousoší Babičky s dětmi, Viktorčin splav, Staré bělidlo a další věci a místa, které znáte z knihy. Po mostě přejedete řeku Úpu a dojedete až k rybníku Jindra, pak do Havlovic a skončíte ve Rtyni v Podkrkonoší. Trasa má asi 15 km.

Nemáte rádi vedro a v létě hledáte spíš chládek? Tohle je 5 míst v Česku i Evropě, kde se v létě zchladíte.

Související témata:

Načítám