Hlavní obsah

Průjem někdy potká každého člena rodiny

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průjem může potrápit člověka v každém věku. Miminko, dítě, rodiče i babičku s dědečkem. Je proto dobré mít v lékárničce přípravek, který je účinný pro všechny věkové kategorie.

Článek

Průjem může mít velmi různorodé příčiny. Nejčastější typ průjmu je infekční − zánět způsobený obvykle viry nebo bakteriemi. Neinfekční průjem může být způsoben dietní chybou, ale také alergií nebo i vypjatým psychickým stavem.

Smecta pro malé i velké

Nejspíš znáte lék proti průjmu Smecta, který často používají maminky, protože Smecta se může používat pro děti včetně kojenců. Smectu však můžete úspěšně použít k léčbě průjmu u všech členů rodiny – od nejmladších po ty nejstarší.

Smecta, lék proti průjmu pro malé i velké

Smecta je lék proti průjmu. Smecta je přírodní čištěný jíl, který se váže s hlenem sliznice zažívacího traktu, a zvyšuje tak jeho kvalitu a množství. Je schopna na sebe navázat viry i bakterie a jejich toxiny. Touto cestou chrání sliznici proti infekci a škodlivým látkám a umožňuje rychlejší uzdravení.

Smectanavíc váže toxické látky produkované infekčním původcem průjmu, nebarví stolici, nezrychluje ani nezpomaluje průchod trávicím traktem. Vzhledem k minimálním nežádoucím účinkům (pouze přecitlivělost na účinnou látku nebo zácpa) a tomu, že se nevstřebává do organismu, je Smecta vysoce bezpečná pro všechny věkové kategorie.

Smecta je k dostání v lékárnách bez lékařského předpisu v balení po 10 nebo 30 sáčcích

Kdy je vhodné navštívit lékaře?

Pokud průjem nemá příliš závažný průběh, pak je možné jej léčit samoléčbou. Případně postačí telefonická konzultace s lékařem. Lékaře je však nutné vždy neprodleně navštívit v těchto případech:

  • průjem trvá už déle než 3–5 dní v závislosti na tíži onemocnění. Pozor zejména u malých dětí (kojenců a batolat)
  • průjem má těžký průběh s dehydratací (odvodněním)
  • průjem doprovází přetrvávající horečka
  • průjmem trpí starší člověk nebo malé dítě do 3 let věku
  • průjem je chronický – přetrvává již několik týdnů

Důležitá jsou i dietní opatření

Při průjmu je důležité dodržovat dietní opatření. Prvotním krokem je především náhrada ztracených tekutin a minerálů – zavodnění. Další informace o dietě při průjmu a potravinách, které jsou při průjmů vhodné, naleznete zde.

Podrobné informace o průjmech, možnostech prevence a léčby najdete na webu www.prujmy.cz.

Čtěte pečlivě příbalovou informaci!

Smecta je lék proti průjmům a žaludečním potížím.

Obsahuje účinnou látku diosmectitum a je určen k vnitřnímu užití.

Reklama

Související témata:

Načítám