Hlavní obsah

Průšvih jménem dřevomorka: Co jí dělá dobře a co nenávidí? Zbavujte se jí chytře!

Foto: RossHelen; Shutterstock.com

Foto: RossHelen; Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ze slova dřevomorka vstávají všem chatařům a chalupářům hrůzou vlasy na hlavě. Není se čemu divit, nenápadná dřevokazná houba dokáže silně poškodit či zničit celou dřevěnou konstrukci. Co s tím?

Článek

Dřevomorka je postrachem každého, kdo má chatu, chalupu či starší rodinný dům. Tato v přírodě vzácná a užitečná houba si v dřevě doslova libuje a ve starých domech s dřevěnými konstrukcemi se vyskytuje v až osmdesáti procentech případů. Také se nechcete dělit o svůj domov s houbou, která vám ho bude likvidovat? Poradíme vám, co dělat.

Čáry nefungují, poraďte se s odborníkem

Internet je plný všemožných rad, jak se tohoto dřevokazného vetřelce zbavit, a často si ty rady i protiřečí. Jedno je však jasné, největší chybou je amatérská likvidace bez jakýchkoli znalostí a zkušeností, která může mít místo zničení za následek to, že se houba rozrůstá dál.

Dřevomorka je nebezpečná rychlostí a nenápadností šíření – dovede se roztáhnout až na mnohametrové vzdálenosti, klidně až k sousedům. Prorůstá i porézní maltou, omítkou a rozpadávajícími se cihlami. A odstraněním plodnic, které vypadají jako hnědožluté koláče s bílými okraji, problém nevyřešíte. Nevyřešíte ho ani savem, plodnice jsou naprosto neškodné, problém je uschovaný hluboko ve dřevě.

Foto: NinaMalyna; Shutterstock.com

Foto: NinaMalyna; Shutterstock.com

Chraňte dům již při stavbě i při údržbě

To nejlepší, co můžete udělat, abyste svůj dům před dřevomorkou ochránili, je vybrat už při stavbě kvalitní dřevo. Požívejte suché kvalitní, nejlépe tvrdé dřevo, které opatřete impregnací. Nejkvalitnější je dřevo dubové a akátové, nejhorší pak smrky těžené v nížinách.

Při montáži zajistěte, aby se nové dřevěné prvky nedotýkaly zdiva. Spoje konstrukcí podlepte lepenkou, na dřevěné podlahy použijte chemicky ošetřené hranoly a uložte je na nenasákavý materiál, například škváru nebo štěrk.

Dřevomorka miluje vlhko a její výskyt můžete podpořit i běžnou údržbou. Udržujte v domě co nejvíce větrané a suché prostředí a zajistěte, aby do budovy nepronikala dešťová voda a aby též stěny nevlhly od země. Nezakrývejte dřevěnou podlahu neprodyšným PVC, vytvoříte tím dřevomorce ideální prostředí. A nikdy také nenechávejte zavřený dům s mokrými podlahami po vytření.

Pomáhá oheň a chemie

Pokud se k vám přece jen dřevomorka nastěhovala, čeká vás dlouhá a nemilosrdná bitva. Napadené dřevěné prvky budete muset vyřezat, a to minimálně metr od místa poškození, a nahradit je novými. Bohužel kvůli rychlému šíření na velké vzdálenosti ani metr odstupu často nestačí. Ideálně si nechte míru napadení analyzovat odbornou firmou, ať víte, kam řezat.

Zjistěte také, zda není houba prorostlá i do zdiva či omítky. Napadené vyříznuté dřevěné části ihned spalte, rozhodně je nenechávejte někde ležet, a napadené zdivo a jiné nehořlavé materiály ošetřete plamenem, např. pomocí propan-butanového hořáku. Ovšem pozor, ať si nezapálíte dům. Všechna napadená místa a jejich okolí byste také měli ošetřit chemicky. Jak vidíte, boj s dřevomorkou není jednoduchý a je lepší přenechat ho odborné firmě.

A jedna důležitá rada na závěr. Pokud si na likvidaci dřevomorky pozvete firmu, trvejte na záruce 5 let. Pokud by likvidace nebyla dokonalá, houba se objeví do 3 let, a vy tak máte čas práci, za kterou jste zaplatili, reklamovat.

Foto: Julie Vader; Shutterstock.com

Foto: Julie Vader; Shutterstock.com

Reklama

Načítám