Hlavní obsah

Prvňáček: Proč se mu najednou ve škole nelíbí?

Foto: thinkstock

To, že se vašemu dítěti nechce do školy, má vždycky nějaký důvod!Foto: thinkstock

Reklama

Změny nálady, ranní loudání, ale i zvracení nebo nespavost. Tak můžou vypadat příznaky toho, že vašemu prvňáčkovi školní režim jaksi nesedl. Jak mu můžete pomoci?

Článek

Vojta se do školy těšil. Bylo mu už sedm, takže potíže nikdo nečekal. A co se učení týče, ani žádné nenastaly – notýsek plný razítek, úkoly bez odmlouvání. Přesto se po třech týdnech ozvalo: „Mami, co kdybych dneska zůstal doma?" „Vojtíšku, ublížil ti někdo?" vyptávala se maminka. Jen vrtěl hlavou.

Příčinu jeho sklíčenosti a nechuti ke škole zjistila psycholožka: Tichý klučina se ve škole necítí dobře kvůli křiku a hluku o přestávkách a v jídelně, ale i kvůli atmosféře při hodinách. „Kluci zlobili, paní učitelka to špatně snášela a zvyšovala na ně hlas – a Vojta je na negativní emoce citlivý,“ vypráví matka.

Co za tím vězí? Nezralost, přetížení, neshody

Ovšem co dítě, to jiný problém. „Příčin nespokojenosti ve škole může být mnoho, velmi často je to nezralost – pracovní, sociální, emoční, případně opožděný vývoj řeči. Samozřejmě může jít i o neshodu s některým ze spolužáků nebo o přístup paní učitelky,“ říká psycholožka Michela Šedivá.

Foto: thinkstock

Šikana, posmívání, konflikty. Svěřují se vám děti se svými problémy?Foto: thinkstock

Čerstvý školáček ale může být prostě jen přetížený novými povinnostmi, zvlášť když má ještě další aktivity, kroužky nebo sport. Některý vklouzne do nového života jako ryba do vody, jiný se adaptuje obtížněji. „Vyučování začíná pro všechny děti stejně bez ohledu na to, že některé se ráno velmi obtížně probouzejí a v prvních dopoledních hodinách je jejich výkonnost nižší,“ upozorňuje psycholog Václav Mertin.

Jak poznat, že něco není v pořádku?

Když dítě jednou dvakrát ráno zakňourá, že nechce do školy, není ještě důvod k poplachu. Pokud se ale jeho chování trvaleji (více než týden) změní, hledejte příčinu. Některé děti můžou být smutné, jiné naopak podrážděné, protivné, nespokojené. Odchod do školy oddalují tím, že se loudají se snídaní, případně tvrdí, že je bolí bříško nebo hlava.

Červená kontrolka, kterou byste určitě neměli přehlédnout, jsou psychosomatické potíže: zvracení, počurávání, průjem, potíže s usínáním a podobně. To můžou být příznaky stresu.

Foto: thinkstock

Malé starosti nepodceňujte. A jděte je co nejdříve řešit s učitelkou!Foto: thinkstock

Co můžete pro dítě udělat vy:

  • Když přijde domů ze školy, nenuťte ho hned sednout k úkolům. Dopřejte mu odreagování, hrajte si s ním, povídejte si o úplně jiných věcech. Na dění ve škole zaveďte hovor až později, až bude dítě uvolněné a spokojené.
  • Nepřetěžujte dítě. Volnočasové aktivity by neměly být orientované na výkon a úspěch (raději čutání za domem než fotbalová přípravka).
  • Zajděte za učitelkou. „Může totiž jít o úplně nevinné nedorozumění, o nějakou situaci, která se ve škole přihodila a dítě ji špatně pochopilo. Otevřeně si s ní promluvte a společně hledejte cestu, jak dítěti pomoci,“ radí Michaela Šedivá. Někdy stačí dítě posadit do jiné lavice nebo se mu v prvních týdnech školy více věnovat. Učitelka by si měla všimnout i toho, že je vaše dítě ostatními odmítané, třeba kvůli nějaké odlišnosti, a citlivě s třídou promluvit.
  • Když setkání s učitelkou nepomůže, nebojte se požádat o pomoc v pedagogicko-psychologické poradně. To, co vám uniká, může být zkušenému odborníkovi jasné po několika větách.
  • Pokud objevíte příčinu, jednejte. Jde-li například o školní nezralost (více o tématu píšeme tady), požádejte o dodatečný odklad – není to žádná ostuda!

Jak to probíhalo u vás? Byla paní učitelka anděl, nebo semetrika?

Reklama

Načítám