Hlavní obsah

První pomoc, když se dítě opije

Foto: Thinkstock

S alkoholem začínají stále mladší dětiFoto: Thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Děti a jejich první alkohol. Nebezpečná kombinace, se kterou se jednou setká skoro každý rodič. A možná dříve, než čekáte, neboť skoro dvě třetiny českých dětí prý dnes ochutnají alkohol už před svými třináctými narozeninami. Jak ale předejít tomu, aby přišlo domů dítě opilé, nebo jak řešit následné okolnosti? Na to jsme se zeptali zkušených odborníků.

Článek

Alkohol by měl být podle zákona pro děti tabu až do jejich osmnácti let. Bohužel však nejen podle statistik je praxe zcela jiná. A o tom ví své asi nejvíce samotní teenageři. Právě oni totiž spadají do studií, které ukazují, že šestnáctileté děti u nás patří se svými zkušenostmi s alkoholem ke špici v Evropské unii.

Navíc se prý v Česku poslední dobou rozmáhá nový fenomén. Děvčata začínají pít více než chlapci, protože tak řeší nízké sebevědomí. „Jde o to, že dívky v pubertě se potulují po parcích s krabicovým vínem. Přestala se totiž věnovat pozornost tomu, aby děvčata vypadala žensky, a kolikrát proto mají snížené sebevědomí,“ upozorňuje vedoucí Centra pro rodinu Drop In Simona Sedláčková.

Vše začíná u rodičů

Dali jste někdy malému dítěti ochutnat pěnu z piva a smáli jste se, jak se šklebí? Připíjíte si s třináctiletými či patnáctiletými dětmi na Silvestra nebo na narozeniny šampaňským a říkáte, že je to výjimečně? Pak děláte chybu. Svému dítěti totiž dáváte najevo, že o nic nejde. Dítě se naučí, že se bez alkoholu žádná oslava neobejde, a pak už je jen otázkou času, kdy přijde z nějaké oslavy s vrstevníky opilé.

„Největší vliv na vztah dětí k alkoholu mají právě rodiče, ale mnohem více to, jak alkohol dětem prezentují. Myslím, že první problém je v tom přístupu. Pracujeme s tím, že je normální, že se dítě opije, a jen řešíme, jak reagovat,“ domnívá se psycholožka Danuše Jandourková s tím, že musíme děti odmala učit, že alkohol rozhodně není pro děti. „Už tím zabráníme tomu, aby si dítě s lehkostí místo limonády objednalo či nalilo pivo či vodku s džusem,“ dodává Jandourková.

Když rodič pije

Děti, u kterých je větší riziko, že se opijí nebo by mohly mít sklony k pití alkoholu, pocházejí z rodin, kde není výjimkou, že některý z rodičů pije nebo je zde alkohol tolerován a stává se uznávanou normou. „Dnes máme u nás 70 procent osob, které mají problémy s alkoholem,“ upřesňuje Simona Sedláčková alarmující statistiky. Zároveň se také pozastavuje nad uvažováním rodičů, kteří zastávají názor, že je lepší, když se dítě opije, než když se „zfetuje“. „Laická veřejnost spíše toleruje pití piva a alkoholu obecně a daleko větší hrůzu má z toho, když dítě vykouří cigaretu marihuany. Já chci ale upozornit na to, že je to stejné. Dokonce bych přirovnala pití tvrdého alkoholu k braní heroinu,“ zastává nekompromisní názor Simona Sedláčková z Drop In.

5 důvodů, proč „to“ děti zkusí:

  1. Mají problémy s rodiči, například otec je despotický.
  2. Řeší problémy s nešťastnou láskou.
  3. Děti se často poprvé opijí v partě. A některé to právě zkusí, aby zapadly mezi ostatní. Chtějí se přiblížit svým vrstevníkům.
  4. Také si alkoholem děti často dodávají kuráž a zbavují se tak ostychu.
  5. Chtějí vzdorovat autoritě. Rychle se naučí, že užíváním zakázaných látek mohou provokovat rodiče, učitele, lékaře a další skupiny dospělých autorit. Období dospívání s sebou obvykle nese touhu prosazovat nezávislost, často rozhodným odmítáním hodnot diktovaných generací rodičů a starších.
Foto: Thinkstock

Problém nastane, když alkohol zachutnáFoto: Thinkstock

Nekřičet, nemlátit

Pokud váš potomek přijde domů poprvé ve stavu alkoholového opojení, je to také test vzájemných reakcí na tuto situaci. Samozřejmě záleží na tom, v jakém věku dítěte se to stane:

11 až 14 let – V tomto období je nutné věnovat pozornost hlavně tomu, proč se daná situace stala. Rozhodně ji nebrat na lehkou váhu. Zde je dobré zvážit i nějakou případnou konzultaci s odborníkem.

15 až 16 let – V patnácti letech dochází nejčastěji k prvnímu kontaktu s alkoholem. Je dobré zjistit okolnosti situace a s dítětem o ní promluvit. Rozhodně ale až druhý den, kdy je toho schopné. Pokud však druhý den nejde do školy, je nutné, aby si nezvyklo, že se to stane pravidlem.

17 až 18 – Pokud se dítě opije v tomto věku poprvé, pak je také nutné nepodceňovat stav, ve kterém domů přijde, a kontrolovat jeho organismus, jak reaguje, dýchá, jaký má tep. I v tomto věku se dítě v noci může zadusit zvratky.

A jak tedy následnou situaci řešit? Pokud se to stane prvně, rozhodně zachovejte chladnou hlavu a nesahejte po fyzických trestech. „Přikláním se k tomu, aby se řešení opojeného dítěte či mladistvého řešilo, až budou obě strany schopné jasně myslet. Ráno či druhý den se určitě už hladinka potomka sníží a prvotní emoce rodičů vychladnou. Měl by být prostor k tomu, aby obě strany mohly říct, jak se cítí, a potomek vysvětlit, proč se tak stalo,“ doporučuje psychoterapeut Vladimír Sácký.

Odborníci se dále shodují, že by rodiče dětí, které se opijí, měli sledovat hlavně jejich volný čas, jak jsou oblíbené v kolektivu, zda chodí pravidelně do školy a také citovou výchovu. „Rodiče se na nás mnohdy obrací už pozdě. Přijdou s tím, že dítě bere drogy a my se přitom dozvídáme, že už dva roky přitom nechodí do školy," uvádí příklad Sedláčková.

První pomoc

Víte, co byste všechno měli u opilého dítěte zkontrolovat a kdy případně vyrazit do nemocnice? V první řadě je dobré zjistit, v jakém je dítě stavu. „Pokuste se s ním komunikovat, zjistit, co vypilo a kolik toho vypilo. Pak je dobré v noci sledovat, jak dýchá, aby se nezadusilo zvratky. Rozhodně ho v noci nenechte zavřené v pokoji s tím, ať se z toho vyspí, a také mu zajistěte dostatek tekutin a druhý den vydatnou polévku,“ radí Simona Sedláčková a dodává, že je pochopitelně rozdíl, pokud dítě vypije tři piva nebo litr vodky za hodinu a půl. Pak už je nemocnice na místě. Rozhodně by se rodiče měli vyhnout i podávání nějakých léků, protože to by mohlo být ještě více nebezpečné.

Co by měli rodiče dělat, pokud zjistí, že dítě pije?

  • měli by se určitě naučit naslouchat svému dítěti a vytvořit pocit vzájemné důvěry
  • měli by sledovat jeho volný čas, zájmy, koníčky, které mu mohou částečně organizovat
  • dbát na jeho zdravé sebevědomí a aby se nenechalo strhávat partou
  • je dobré doma mluvit o drogách, následcích požívání alkoholu a drog, poukazovat na různé příklady i statistiky
  • měli by stanovit doma jasná pravidla, co se stane, když přijde dítě opilé, a dodržovat následné přiměřené sankce (zákaz nočních „tahů“, menší kapesné… na každé dítě platí něco jiného) a také dítěti nedávat případně peníze vůbec, aby si za ně znovu nemohlo koupit alkohol či jinou drogu
  • pokud dítě přijde opilé, rodiče by měli zachovat chladnou hlavu a dítě rozhodně fyzicky netrestat, to by mohlo jeho pití naopak ještě umocnit
  • měli by vyhledat odbornou pomoc například v Centru pro rodinu Drop In, pokud si s problémem nevědí rady, raději dříve nežli později

Už jste někdy takovou situaci řešili? Prozraďte ostatním, jak ji zvládnout v diskusi pod článkem.

Související témata:

Načítám