Hlavní obsah

Psací stůl - od školky až k maturitě

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

U stolu musí být světlo,vzduch a trocha kliduFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V žádném dětském pokoji by neměl chybět pracovní kout. Nezáleží na tom, zda si v něm dítě s vyplazeným jazykem kreslí postavičku panáka, nebo se připravuje na maturitu. Základ zůstává stejný.

Článek

Podoba dětského pracovního koutu se samozřejmě v průběhu let mění. Tři věci by však měly - kromě základního vybavení - zůstávat stejné: dostatek světla, vzduchu a alespoň relativní klid.

Ve školce to začíná

Pracovní kout by neměl chybět už v pokoji předškoláka, který stále potřebuje především dostatek místa k odpočinku a na hraní. Stůl stejně jako židle musí mít správné rozměry, jinak ubližují páteři dítěte. Vzhledem k tomu, že děti rostou jako z vody, jsou nejvhodnější výrobky s nastavitelnou výškou pracovní a odkládací plochy stolu a sedáku židle. Výšku dětských stolů lze například nastavovat v rozmezí 50 až 75 centimetrů. A jak poznat správnou výšku židle? Jednoduše - i při opření by musí chodidla dítěte spočívat celou plochou na podlaze.

Nábytek do pracovních koutů nejmenších se nejčastěji vyrábí z masivu a měl by mít zakulacenou hranu, aby nedocházelo k úrazu.

Foto: Ikea

V malých pokojích lze umístit pracovní kout do stěnyFoto: Ikea

Nároční školáci a studenti

Větší pozornost i prostor věnujeme pracovnímu koutku školáka, který k plnění svých povinnosti už potřebuje více než jen pastelky a čtvrtku. A pokud vybereme správně, máme navždy po starostech. Kvalitní a vhodně zvolený nábytek totiž vydrží potomkům od první třídy do maturity i ke státnicím. Náležitou pozornost bychom opět měli věnovat vhodnému sezení. Naprostou samozřejmostí by mělo být nastavení optimální výšky sedací plochy a sklonu opěradla. Područky zvyšují pohodlí, ale pro zdravý sed nejsou nezbytné. Co se týče tvrdosti sedáku, platí pro něho stejná pravidla jako pro matrace - neměl by tlačit ani být příliš měkký.

Pracovní stůl umístíme v bezprostřední blízkosti okna. Denní světlo by mělo na plochu dopadat pravákům zleva a naopak levákům zprava, nebo zepředu. Pro přehled a pohodlí je nezbytná hloubka stolu alespoň 60 centimetrů. Pokud nám to místo dovoluje raději volíme 70 až 80 centimetrů. Doporučená délka stolu je 140 a výška 75 centimetrů.

Když přibude počítač

Prostorově náročnější jsou stoly, na kterých se musí najít místo pro počítač. Za nejvhodnější se považují sestavy ve tvaru písmen U nebo L, které se však vejdou pouze do prostornějších místností. Počítačové pracoviště i odrostlého školáka by mělo být vybaveno i vhodnými úložnými prostory, nejlépe zčásti otevřenými a zčásti uzavřenými. V malých pokojích mohou mít podobu mobilního kontejneru.

Počítačové pracoviště musí mít i vhodné osvětlení. Nejvhodnější jsou svítidla umožňující nasměrování toku světla dle aktuální potřeby. Při osvětlení monitoru se naopak využívá nepřímé světlo - aby nedocházelo k odrazu - mělo by být nasměrováno na stůl, nikoliv na obrazovku.

Foto: Ikea

Pod lůžko v patře se vejde i psací stůlFoto: Ikea

Kam s ním?

Mnohem složitější situaci mají rodiče tam, kde na pracovní kout nezbývá místo. Ti potom musejí pečlivěji měřit, kombinovat a vybírat. Přesto i v této situaci lze vybírat z několika možností. Pracovní kout lze například umístit pod takzvané spací patro. Ovšem to platí pouze pro místnosti s vysokými stropy. Protože pochozí výšku pod lůžkem, tedy takovou, kde mohou chodit všichni členové rodiny vzpřímeně, musí ještě doplňovat minimální prostor 65 centimetrů mezi lůžkem a stropem.

Stůl lze také umístit i do stěny, v níž jsou zakomponovaná dvě vyvýšená lůžka, přičemž pod jedním z nich je právě místo určené na počítač. Tam, kde školák či student nevyužívá počítač denně, ho lze umístit například do skříně.

Reklama

Související témata:

Načítám