Hlavní obsah

Ptali jsme se dietologů: Co by nikdy v životě nesnědli?

Foto: Thinkstock

Co jedí v nouzi nejvyšší naši výživoví poradci?Foto: Thinkstock

Reklama

Výživoví poradci! Mají pro vás spoustu dobrých rad, co jíst a čemu se vyhnout. Dnes nás ale zajímalo, co by nesnědli oni, ani kdyby měli nesnesitelný hlad. Co myslíte, potkali byste je u stánku s klobásou?

Článek

Hranolky, hamburgery, párek v rohlíku nebo klobása. To bývají „nouzovky“, po kterých sáhnete v případě, že vás hlad zastihne na cestách nebo při pochůzkách po městě. Jistě, nic zdravého to není, ale hlad je mnohdy omluvenkou. Jak se ale v takovém případě zachovají odborníci přes zdravou výživu, čili poradci? To nás zajímalo, takže jsme jim položili otázku a čekali, zda by vzali na milost třeba hranolky nebo hamburger.

Co byste nesnědli ani v nouzi?

Mgr. Lada Nosková, Dietplan: „Obecně smažená jídla, zvláště tam, kde mám obrovskou pochybnost o kvalitě oleje a fritéz. Prostě mi nechutnají a bylo by mi po nich těžko. Že nic jiného v danou situaci nebylo k mání, se mi zdá jako chabá výmluva. Naučila jsem se mít zásoby v podobě müsli tyčinek, knäckebrotů, sucharů, proteinových tyčinek, tak abych právě ve chvíli hladu měla kam sáhnout.“

Ing. Jaroslav Mikšík, terapeut ajurvédské medicíny: „Podle ájurvédy nejsou potraviny zdravé a nezdravé, ale potraviny vhodné a nevhodné pro daného člověka, zdravotní stav, situaci, denní a roční dobu a podobně. Nicméně jsem došel k názoru, že pro chemické potraviny, jako je margarín a umělé sladidlo, bych obtížně hledal vhodnou situaci.“

Václav Krejčík, Power Yoga Akademie:„Nesnědl bych nic ze zabijačky. To jsou pro mě potraviny, které mám, ač nejsem vegetarián, spojené s přímým zabíjením zvířat a psychicky bych to nezvládnul. Při takové představě mě chuť na jídlo přejde. Z hlediska vhodné výživy bych v nouzi ale asi snědl všechno. Nijak bych se tím netrápil, pokud bych neměl na výběr.“

MUDr. Veronika Brabencová, nutriční specialistka z pobočky Světa zdraví – Optimum:„Nejlepší je se do podobné situace nedostat. To znamená plánovat, mít po ruce vždy vhodnou svačinku, jako je kvalitní proteinová tyčinka, směs oříšků, semínek nebo sušeného ovoce. Ačkoli bych asi nesnědla klasickou smaženou nabídku ve fast foodu, tak si lze dát třeba zeleninový salát s grilovaným masem. Dopoledne bych spíš sáhla po jogurtu s ovocem, které většina rychlých občerstvení také nabízí.“

Lenka Kaprhálová, výživový poradce a sportovní dietolog: „Nesnědla bych nic, co má v názvu surovinu a přitom je to vyrobeno z náhražky, takže například slané ,brambůrky', které bramboru neviděly ani z dálky. Všechny ty pufované kuličky, které jsou umělé ze samé podstaty. Raději hranolku z brambory, než bramborový lupínek z umělé hmoty.“

Mgr. Margit Slimáková, Ph.D., průvodkyně zdravím a výživou: „Obávám se, že není prostor na tak dlouhý seznam. Jím moc ráda, ale je pro mě zásadní, aby vše bylo kvalitní. Už roky jsem nesnědla žádný obyčejný rohlík, nikdy nechodím do fast foodu, nepiji soft drinks a zcela jistě se vyhýbám i českým bufetovým specialitám, jako jsou párek v rohlíku anebo bramboráky.“

Ing. Iva Veselá, výživová poradkyně Food-Life:„Takových krizových situací se snažím vyvarovat – naštěstí se mi to skvěle daří. Vždy si beru něco s sebou, abych měla po ruce něco k jídlu – kus ovoce, zeleniny nebo pečiva. Je to jednoduché a celý problém je vyřešený.“

Ing. Martin Škába, výživový specialista a kouč zdravého životního stylu:„Určitě bych nesnědl hamburger z rychlého občerstvení. Vím, co udělá se střevním traktem, jak moc oslabí imunitu a zanese tělo. Nepozřel bych různé druhy nuget, paštiky ze supermarketů. Trochu hladu neuškodí, naopak, odlehčí trávení a tělo se lépe zregeneruje. Na cesty si beru kvalitní proteinový koktejl bez konzervantů a umělých sladidel nebo kvalitní proteinovou raw food tyčinku.“

Lucie Hantáková, Be Fit With Lucie:„Nemám jídla, která bych stoprocentně odsoudila. Když člověku kručí v břiše, kolem jsou jen fast foody a není možnost si dát vyvážené a zdravé jídlo, jsou pořád lepší hranolky či hamburger než hladovět. Pokud je to výjimečný stav, neublíží. No a večer, nebo druhý den to spálíte. Třeba na hodině aerobiku. Nejdůležitější je držet metabolismus v neustálém chodu! Lepší je se ale do žádné ,nouze' nedostat a vzít si svačinku.“

Hana Knížková, nutriční terapeutka, poradenské centrum Výživa dětí:„Pokud berete nouzi jako prázdnou ledničku a výplatu až příští týden, nesnědla bych asi levný salám s minimálním podílem masa vyskládaný na bílém rohlíku. Nejen že mi nechutná, ale také vím, že v něm najdu hlavně tuk s obsahem nasycených mastných kyselin, které mým cévám a srdci rozhodně nepřinesou nic dobrého.“

Co byste nikdy nesnědli vy? Napište nám to.

Reklama

Načítám