Hlavní obsah

Punčové řezy pro začátečníky

Hodnocení:
(91)
Foto: Autorka
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
20 minut
Náročnost
střední

Umíte upéct buchtu na plech, ale myslíte, že zákusky „jako z cukrárny“ byste nezvládli? Ale zvládli! Třeba takový punčový řez... Není to nic složitého – piškot navlhčený sirupem. A i když s pečením teprve začínáte, provedu vás postupem tak, že se vám určitě povede.

Ingredience pro:
15 kusů
Na těsto
  • 8 vajec
  • 180 g cukru moučka
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 lžička solamylu
Na punčový sirup
  • 300 g cukru krupice
  • 400 ml vody
  • 1 lžička agaru
  • 50 ml malinového sirupu
  • 50 ml rumu
Na dokončení
  • 100 g rybízové marmelády
  • 6 lžic cukru moučka
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce malinového sirupu
  • 50 g čokolády
Článek

Zdá se vám můj punčák málo barevný? Máte pravdu. Nepoužila jsem totiž potravinářské barvivo. Sama ho do jídla přidávám nerada a také si myslím, že pro sváteční pekaře je to zbytečná investice. Dvě načaté tuby barev se budou krčit ve skříňce s kořením tak dlouho, až je prošlé vyhodíte při vánočním úklidu. Na chuti nic neztratíte, naopak: vyhnete se zbytečným éčkům. Toužíte-li ale po opravdu barevném kousku, v postupu vás upozorním, kdy a kde barvu přidat. Jdeme na to!

Postup

Krok 1: Při přípravě piškotového těsta je lepší, když mají vejce pokojovou teplotu, vyndejte je tedy z lednice včas. Předehřejte troubu na 170 stupňů. Vyložte dva plechy papírem na pečení a oddělte žloutky od bílků. Prosejte mouku. Tip pro začátečníky: Do bílků se nesmí dostat ani kousek žloutku, neušlehal by se. Připravte si malou pomocnou misku a vejce nad ní po jednom rozdělujte. Je jednodušší umýt mističku navíc než smutně koukat, jak do misky s bílky teče kousek žloutku z posledního vajíčka.

Krok 2: K žloutkům přidejte tři lžíce cukru. Nejdřív ušlehejte tuhý sníh z bílků, ušetříte tím jedno mytí šlehacích metel. Bílky našlehejte do husté pěny, přidejte k nim zbylý cukr a ušlehejte opravdu dotuha. Pak šlehejte žloutky s cukrem, až hmota pořádně nabude a zbělá a vzhledem trochu připomíná majonézu.

Krok 3: K žloutkové pěně  přisypte část mouky a jenom opatrně stěrkou vmíchejte. Přidejte velkou lžíci sněhu a pouze lehkým nadzvedáváním zapracujte. Přisypte zbylou mouku, znova opatrně vmíchejte a nakonec zlehka zapracujte zbylý sníh. Těsto rozdělte na dvě části a rozetřete na plechy na pečení. Tip pro začátečníky: Těsto nemusíte natírat na plechy od kraje ke kraji, jenom vytvořte dva stejně velké obdélníky asi centimetr vysoké. Snažte se je urovnat, ale případné drobné nerovnosti nevadí. Pracujte svižně, aby se v těstě udrželo co nejvíc vzduchových bublinek.

Krok 4: Plechy pečte společně asi 15 minut, až je těsto suché a na okrajích začíná růžovět. Spodní plech bude možná potřebovat minutku navíc. Upečené těsto překlopte na čistý papír na pečení zlehka poprášený solamylem, odstraňte papír, na kterém se peklo, a nechte vychladnout.

Krok 5: Na punčový sirup dejte do rendlíku vodu a cukr, přiveďte k varu a pomalu vařte asi pět minut. Přidejte lžičku agaru a vařte ještě asi dvě minuty. Odstavte a přilijte rum. Rozvar rozdělte do dvou misek, do jedné přidejte malinový sirup. Tip pro začátečníky: Tohle je chvíle, kdy můžete přidat potravinářské barvivo, do jedné misky červené, do druhé žluté. Výrobky se liší, ale potřebné množství najdete uvedené na obalu.

Krok 6: Z piškotových plátů vykrojte šest stejně velkých obdélníků tak, aby zůstal co nejmenší odpad. Nejjistější je použít šablonu z tvrdého papíru. Připravte si kus pevnějšího alobalu velkého tak, aby se na konci práce dal celý zákusek zabalit. Položte na něj první plát těsta a potřete ho polovinou marmelády. Přiložte další plát těsta a nahusto ho propíchejte vidličkou. Pomocí lžíce ho pak pořádně zvlhčete červeným sirupem tak, aby na něm nebyla suchá místa, ale zároveň tak, aby spodní plát zůstal alespoň částečně suchý. Přiložte další plát, propíchejte vidličkou a nechte nasáknout žlutým sirupem. Další plát zvlhčete znova červeným sirupem. Poslední plát natřete zbytkem marmelády a marmeládou dospod ho položte nahoru. Zabalte do alobalu, zatižte třeba prkénkem a nechte v chladu rozležet do druhého dne. Tip pro začátečníky: Počítáte správně, jeden plát těsta vám zůstal. Máte ho jako rezervu, kdyby se něco nepovedlo. Když vám opravdu zůstane, přidejte ho třeba ráno dětem k jogurtu, budou nadšené.

Krok 7: Jdeme do finále! Na druhý den připravte cukrovou polevu. Do mísy prosejte moučkový cukr, přidejte citronovou šťávu a utřete tak, aby v hmotě nezůstaly žádné hrudky. Chcete-li polevu narůžovělou, můžete přidat dvě lžíce malinového sirupu. Polevou potřete povrch zákusku, nechte ji volně stékat po bocích. Na úplný závěr můžete dozdobit proužky rozpuštěné čokolády – nejhezčí jsou, když je lijete z výšky. Tip pro začátečníky: Hustotu polevy si upravte sami, přidejte citronovou šťávu nebo cukr tak, aby se vám s ní dobře pracovalo. Má být ale spíš hustší, konzistencí asi jako med.

Tak co, pustíte se do výroby domácího punčáku?

ynezorPumanzeSaNyknalC
23. 4. 2018

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.