Hlavní obsah
3,4
(72)
Foto: Petr Makovička

Pocukrujte a máte hotovo!Foto: Petr Makovička

Aktualizováno

Že jsou věnečky z odpalovaného těsta něčím, co v životě nemáte šanci dokázat? Hloupost! Na výrobě těsta není v podstatě nic těžkého a s krémem to také nebude až tak „horké“. Nevěříte? Upečte si pravé domácí věnečky spolu s námi!

40 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
1 plech
Těsto
  • 50 g oleje
  • 150 ml vody
  • 1 špetka soli
  • 125 g hladké mouky
  • 3 ks vejce
Žloutkový krém
  • 80 g cukru krupice
  • 4 ks žloutků
  • 25 g hladké mouky
  • 330 ml mléka
  • 1 ks vanilkového lusku
  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 1 lžíce cukru moučka
K dokončení
  • 200 g čerstvých jahod
Článek

Tím největším problémem při přípravě věnečků je to čekání. Než vám vychladne základ těsta, než vám vychladne krém, než vám vychladnou upečené věnečky… Při troše snahy se to dá ale všechno zorganizovat tak, že máte za dvě hodinky hotovo. Za ten výsledek to rozhodně stojí!

Postup

01.

Začněte těstem. Do většího hrnce nalijte olej a vodu, promíchejte a přiveďte k varu. Když se objeví první bublinky, přidejte do hrnce hladkou mouku a sůl. Vznikne hmota, která trochu připomíná knedlík nebo hodně hutné kynuté těsto. Vařič nechte zapnutý a hmotu v hrnci asi 3 minuty převalujte a „odpalujte“. Mouka se vám začne mírně přichytávat na dno, ale tak je to správně! Když je hmota spojená, dejte ji na vzdušné místo zchladnout. K těstu se ještě za chvíli vrátíte, kvůli úspoře času se teď ale raději vrhněte na krém.

Foto: Petr Makovička

Hmota by se neměla lepit na vařečkuFoto: Petr Makovička

02.

V hrnci pečlivě utřete žloutky s cukrem a přidejte mouku (je jí opravdu třeba jen trochu – na zahuštění). Vedle v kastrůlku ohřejte mléko, do kterého nožíkem vydlabejte vanilkový lusk. Pokud ho neseženete, opravdu krajní možností je vanilkový cukr.

03.

Ve chvíli, kdy se mléko začne vařit, ho stáhněte z plotny a nalijte do hrnce s utřenými žloutky. Pod hrncem nezapomeňte zapnout vařič! Pečlivě míchejte, dokud se krém nezačne vařit. Krátce nechte probublat a uvidíte, jak krém krásně zhoustne. Odstavte z plotny a dejte opět na vzdušné místo chladit. A teď znovu zpátky k těstu!

04.

Těsto už máte vlastně téměř hotové, jen do něj zbývá přimíchat vejce. Zkušení radí hníst a hníst a postupně přidávat jedno vejce za druhým.

Foto: Petr Makovička

Těsto, jak má býtFoto: Petr Makovička

05.

Připravte si zdobicí sáček s největší hubičkou, jakou doma najdete. Těstem sáček naplňte a na plech vyložený pečicí podložkou nebo papírem stříkejte menší věnečky (kdo je ještě nikdy nedělal, jsou to v podstatě kolečka). Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia a věnečky nechte péct 35 minut. Ne více a ideálně ne méně, a hlavně, troubu za celou dobu pečení rozhodně neotevírejte! Věnečky vám totiž jinak spadnou, a zpátky už se rozhodně nenafouknou. Hotové věnečky před závěrečným plněním nechte zchladnout.

Foto: Petr Makovička

Foto: Petr Makovička

06.

Teď už zbývá jenom doladit krém a věnečky ozdobit. Vyšlehejte smetanu a zlehka ji přimíchejte ke zbytku zchladlého krému. Věnečky podélně rozkrojte napůl, žloutkovým krémem naplňte zdobicí sáček a každý věneček naplňte. Možná se vám krém nebude zdát příliš tuhý – jeho konzistence připomíná spíše puding, ale je to tak správně. Nemá to být hutný máslový krém z dortů! Do věnečků ještě přidejte pokrájené omyté čerstvé jahody, přiklopte a před podáváním nechte vychladit. A je to!

Foto: Petr Makovička

Naplňte krémemFoto: Petr Makovička

Reklama

Načítám