Hlavní obsah
3,2
(130)
Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

Aktualizováno

Míša řezy. Když se vysloví tohle jméno, mnohým z vás se asi začnou sbíhat sliny. Těsto s tvarohovou náplní je totiž skvělé a byla by škoda dělat je neustále „jen“ jako buchtu na plech.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
24 cm průměr formy
Těsto
  • 6 ks vejce
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • 6 lžic cukru
  • 1 balíček prášku do pečiva
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce kakaa
Čokoládové ozdoby
  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g bílé čokolády
Krém
  • 500 g plnotučného tvarohu
  • 250 g másla
  • 100 g cukru moučka
Článek

Postup

01.

Troubu zapněte na 175 stupňů Celsia. Mouku, prášek do pečiva a kakao prosejte do mísy. Oddělte od sebe žloutky a bílky. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, do kterého postupně zašlehejte cukr. Po jednom do směsi všlehejte žloutky a olej a nakonec také moučnou směs.

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

02.

Těsto nalijte do vymazané nebo pečicím papírem vyložené dortové formy a pečte asi 20 minut. Že je těsto hotové, poznáte podle toho, že při zapíchnutí špejle do středu těsta ji vyndáte úplně suchou.

Krém: Změklé máslo vymíchejte s tvarohem a cukrem dohladka, cukru můžete podle chuti dát o něco víc.

03.

Upečený a vychladlý korpus v polovině jeho výšky prořízněte, potřete polovinou tvarohové směsi, přiklopte a zbytek tvarohu naneste navrch. S nanášením vám pomůže i cukrářská zdobička!

Foto: Marie Bartošová

Foto: Marie Bartošová

04.

Dort můžete ozdobit také originálními čokoládovými ozdobičkami. Rozpusťte bílou čokoládu a štětcem namažte „jazýčky“ na potravinářskou fólii, alobal nebo jiný hladký a ohebný podklad. Bílou čokoládu nechte ztuhnout (pomoci si můžete i mrazničkou) a rozpusťte hořkou čokoládu. Štětcem namočeným v tmavé čokoládě naneste o něco menší tmavou vrstvu na bílé jazýčky.

05.

Zbytek tmavé čokolády (asi polovinu) naneste lžící navrch krému na dortu a druhým koncem lžíce ji zlehka promíchejte s krémem, aby vzniklo mramorování. Teď už stačí zapíchat ztuhlé čokoládové ozdoby, a je hotovo! My jsme doprostřed dortu stejně jako ke každému servírovanému kousku daly ještě jeden kousek ovoce s cizokrajným názvem physalis. Seženete ho běžně v supermarketech.

Reklama

Související témata:

Načítám