Hlavní obsah

Retro v kuchyni: Metrový koláč s krémem

Hodnocení:
(41)
Foto: Autorka
Doba přípravy
1 hodina
Doba vaření
30 minut
Náročnost
střední

Svět jede na vlně retra, v módě, designu, písničkách, ale i v jídle. Určitě si z dětství pamatujete pár dobrot, na které jste v posledních letech nenarazili. Co si pochutnat na výborném dezertu s krémem, který opravdu, jak slibuje název, měří metr. Sezvěte příbuzné a známé a zavzpomínejte si nad talířkem...

Ingredience pro:
30 porcí
Na korpusy:
  • 4 ks vejce
  • 250 g cukru krupice
  • 100 ml rostlinného oleje
  • 100 ml vlažné vody
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 250 g polohrubé mouky
  • 2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
  • 2 lžíce holandského kakaa
Na krém:
  • 500 ml mléka
  • 40 g vanilkového pudinkového prášku
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 250 g másla
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce rumu
Na polevu
  • 2 tabulky čokolády na vaření
  • 50 g ztuženého rostlinného tuku 100%
Na vymazání:
  • 40 g másla
  • 4 lžíce hrubé mouky
Článek

Postup

Krok 1: Začněte s přípravou krému, protože potřebujete, aby pudink i máslo měly před smícháním stejnou – pokojovou – teplotu. Máslo vyjměte z lednice a rozkrájejte ho na kostky. Ve 100 ml mléka dobře rozmíchejte pudinkový prášek. Zbytek mléka a cukr přiveďte k varu, za stálého míchání přilijte pudink a vařte 1–2 minuty do zhoustnutí. Odstavte a nechte trochu zchladnout. Povrch přikryjte potravinářskou fólií, aby se nevytvořil škraloup, a zatím odložte stranou.

Krok 2: Předehřejte troubu na 190 stupňů. Dvě formy na srnčí hřbet dobře vymažte máslem a vysypte hrubou moukou. Mouku na korpusy prosejte do mísy společně s práškem do pečiva.

Krok 3: Oddělte žloutky od bílků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh. K žloutkům přidejte cukr a šlehejte alespoň 10 minut, až se vytvoří bílá nadýchaná pěna. Poté postupně zašlehejte olej, vlažnou vodu a vanilkový extrakt. Přidejte mouku s kypřicím práškem a dobře zapracujte. Nakonec opatrně po částech vmíchejte sníh z bílků.

Krok 4: Polovinou těsta naplňte jednu formu na srnčí hřbet. Do druhé poloviny prosejte kakaový prášek, dobře zamíchejte a naplňte i druhou formu. Pečte asi 30 minut. Upečené korpusy nechte na mřížce vychladnout a nakrájejte na plátky asi jeden centimetr silné – povede vás tvar formy.

Krok 5: Dokončete krém. Ručním šlehačem našlehejte pudink a po malých částech do něj zapracujte máslo, rum a vanilkový extrakt.

Krok 6: Začněte skládat finální tvar. Vezměte světlý plátek korpusu, namažte ho krémem, jako když mažete chléb máslem, a přiklopte ho tmavým plátkem. Ten také potřete krémem a znovu přiložte světlý plátek. Základ položte na dostatečně dlouhou mísu a postupně mažte a přikládejte plátky korpusu, střídejte barvy, až spotřebujete všechny plátky. Zbytkem krému potřete povrch moučníku a nechte dobře vychladit.

Krok 7: Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a přimíchejte ztužený tuk. (Nepoužívejte máslo, obsahuje vodu a ta se do čokolády nesmí dostat.) Polevu lijte na vrch koláče a nechte volně stékat po bocích. Opět nechte zchladnou a odležet, ideálně do druhého dne. Krájejte zešikma, aby vynikla mozaika.

Máte-li rádi podobné dezerty, zkuste se inspirovat našimi medovými řezy či piškotovou roládou s čokoládovým krémem.

ynezorPumanzeSaNyknalC
23. 11. 2017

Reklama

Sdílejte článek